Уилям Хюит
Автохипноза за по-добър живот (11) (Съзидателната сила на собствения ви глас)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Self-hypnosis for a Better Life, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 11 гласа)

Информация

Допълнителна корекция и форматиране
dragonfly_elf (2011)
Източник
www.maxima.bg

Издание:

Уилям Хюит. Автохипноза за по-добър живот

 

Превод: Славянка Мундрова, 1999

Лира Принт, 1999

 

Copyright 1997 by William W. Hewitt

Published by Llewellyn Publications

St. Paul, MN 55164 USA

История

  1. — Добавяне

11. Контролиране на безсънието

Този запис ще ви помогне да се отървете от безсънието, а нощите ви да станат спокойни, приятни и релаксиращи.

Когато съзнанието ви е необучено, то отказва да релаксира, не позволява и на тялото ви да направи същото. Поради това вие заспивате трудно, а понякога дори не можете да заспите.

Необходимо е да приучите съзнанието си да прави онова, което искате и когато поискате, за да можете да контролирате съня си.

С помощта на самохипнозата този запис ще научи съзнанието ви да ви позволява да заспивате тогава, когато пожелаете.

Всяка вечер пускайте записа и следвайте инструкциите. Ако лентата свърши и не сте заспали, пуснете я отново и продължете да слушате. Колкото повече слушате, толкова по-бързо ще заспивате. След време може дори да нямате нужда от записа, защото съзнанието ви ще се научи да ви оставя да заспите, когато искате.

Възможно е записът да ви приспи още от първия път. Това може да отнеме и повече време. Всичко зависи от вас и от това, колко сериозен проблемът ви с безсънието. Ако упорствате и слушате записа всяка вечер, ще победите безсънието.

Не се тревожете за изключването. Оставете се на съня. Магнетофонът ще се изключи автоматично, щом лентата свърши. Инструкциите ще влизат дълбоко в подсъзнанието ви и насън. Така ще имате полза от записа и когато съзнанието ви спи.

Сценарий на записа, посветен на безсънието

Затворете очи. Вдишайте дълбоко и се отпуснете.

Сега искам да си представите как гледате ясно, синьо пролетно небе. Един специален самолет изписва в небето името ви с бели букви, пухкави като облачета. Вижте как името ви се носи леко, ефирно, като облаче в ясното синьо небе. Сега го оставете да се разпръсне. Нека вятърът разпилее името ви в синевата. Забравете за името си. Забравете дори, че имате име. Имената не са важни. Просто продължете да слушате гласа ми и се отпускайте все повече и повече.

Съсредоточете вниманието върху коленете си. Отпуснете всичко под коленете. Отпуснете прасците. Отпуснете глезените. Отпуснете стъпалата. Отпуснете и пръстите на краката. Сега всичко под коленете ви е свободно и отпуснато. Отпуснете и бедрата колкото може повече. За се отпуснат на стола разхлабени и тежки. Отпуснете хълбоците, отпуснете талията. Сега отпуснете гръдния кош колкото може повече. Нека дишането ви стане по-леко и по-дълбоко, по-равномерно и по-спокойно. Отпуснете раменете. Мускулите на раменете ви да станат тежки и отпуснати. Още по-отпуснати, съвсем отпуснати. Отпуснете врата и гърлото. Нека главата да клюмне, докато всички вратни мускули се отпускат. Отпуснете лицето си колкото може повече. Нека стане гладко и отпуснато, спокойно и податливо, разхлабете челюстта, зъбите почти да не се докосват. Всичко е гладко, отпуснато и податливо. Отпуснете колкото може повече мускулчетата около клепачите. Почувствайте как клепачите стават по-тежки и по-гладки. Все по-отпуснати и по-отпуснати.

Искам да си представите как цялото напрежение, цялата скованост, всичките ви страхове и тревоги изтичат от вас през темето ви. Нека се стекат по лицето и шията, след това по раменете, гърдите, талията, хълбоците, бедрата, коленете, прасците, глезените и стъпалата, да стигнат до пръстите на краката. Цялата ви напрегнатост и скованост, всички ваши страхове и тревоги сега се отцеждат през върховете на пръстите на краката и вие се отпускате все повече и повече.

Ще направим това упражнение за релаксация още веднъж. Сега искам да се отпуснете изцяло, още по-цялостно и по-пълно отпреди.

Съсредоточете вниманието пак върху коленете си и отпуснете всичко под тях. Отпуснете прасците. Отпуснете глезените. Отпуснете стъпалата. Отпуснете и пръстите на краката. Сега всичко под коленете ви е освободено и отпуснато. Отпуснете и бедрата колкото може повече. Просто да се отпуснат на стола разхлабени и тежки. Отпуснете хълбоците, отпуснете талията. Почувствайте как отпускането нахлува в гръдния кош и залива сърцето, белите дробове, позволете на дишането да стане по-интензивно, по-равномерно, все по-релаксирано. Сега отпуснете раменете още повече. Още по-дълбоко релаксирани. Отпуснете врата и гърлото. Сега отпуснете лицето си колкото може повече. Нека стане гладко и отпуснато, релаксирано и цялото податливо. Отпуснете колкото може повече мускулчетата около клепачите. Почувствайте как клепачите стават по-тежки и по-гладки. Все по-отпуснати и по-отпуснати.

Ще направим упражнението за релаксация още веднъж. Този път искам да се отпуснете изцяло, така че умът и тялото ви да се унесат в блажен сън. Не се борете със съня. Просто слушайте гласа ми, докато премахвате всички задръжки и се оставяте да потънете в съвършено отпускане и в съвършен сън.

Отново съсредоточете вниманието върху коленете си и отпуснете всичко под тях. Отпуснете прасците. Отпуснете глезените. Отпуснете стъпалата. Отпуснете и пръстите на краката. Сега отпуснете изцяло и бедрата.

Почувствайте как хълбоците ви са завладени от цялостно и дълбоко отпускане. Усетете го как се изкачва към талията, навлиза в гърдите, раменете, тежки и отпуснати, напълно отпуснати. Сега това тежко сковаващо усещане влиза в гърлото и шията ви, потича по цялото ви лице. Лицето ви е гладко и отпуснато, напълно податливо и отпуснато, тежкото отпускане се вмъква в очите и в клепачите ви. Клепачите ви са така тежки и така гладки. Още по-дълбоко отпуснати.

Всеки мускул в тялото ви е спокоен и сънлив. Всяка клетка в тялото ви е дълбоко релаксирана и иска да заспи. Съзнанието ви е релаксирано и сънливо. Лекият воал на спокойния сън се спуска над цялото ви тяло и вие потъвате в съня. Усетете сънливостта. Усетете как се унасяте в сън. Заспете. Спете. Спете. Спете.

Искам сега да си представите, че гледате една черна дъска. Представете си един кръг на нея. В него ще пишем буквите от азбуката в обратен ред и след като напишете една буква, веднага трябва да я изтриете оттам и да се отпуснете още по-дълбоко и по-дълбоко, да потънете в съня.

Сега си представете черната дъска. Представете си кръга. Напишете в него буквата Я. Изтрийте я оттам и навлезте по-надълбоко. Напишете Ю в кръга, изтрийте и отидете по-надълбоко. Ь, изтривате и навлизате още по-надълбоко. Ъ, изтривате. Щ, изтривате. Ш, изтривате. Ч, изтривате. Ц, изтривате. Х, изтривате. Ф, изтривате. У, изтривате. Т, изтривате. С, изтривате. Р, изтривате. П, изтривате. О, изтривате. Н, изтривате. М, изтривате. Л, изтривате. К, изтривате. Й, изтривате. И, изтривате. З, изтривате. Ж, изтривате. Е, изтривате. Д, изтривате. Г, изтривате. В, изтривате. Б, изтривате. А, изтривате. Сега изтрийте кръга и забравете за черната дъска. Просто продължете да релаксирате още по-дълбоко. Усетете как потъвате в дълбок сън. Умът и тялото ви се унасят още по-дълбоко в релаксиращ сън, още по-дълбоко с всяко вдишване.

Искам сега да си представите, че слагам на всяко от коленете ви по една тежка торба с пясък. Почувствайте как пясъкът притиска надолу коленете ви. Коленете ви стават по-тежки и се отпускат още. В пясъка има едно вещество, което силно ви вцепенява, и сега цялото вцепенение се стича в коленете ви. Коленете ви се сковават още повече под тежестта на пясъка. А тежкото усещане се стича надолу по прасците, глезените, стъпалата и пръстите на краката. Всичко под коленете ви е вцепенено и още повече се вцепенява под тежестта на пясъка. Сега тежкото сковаващо усещане се надига към бедрата, нахлува в хълбоците, през талията навлиза в гърдите. Влива се в раменете, те се сковават и натежават. Потича надолу по цялата дължина на ръцете ви, по китките и пръстите. Връща се нагоре по цялата дължина на ръцете, към раменете и шията. Залива лицето и очите ви. Нахлува във веждите, челото, изкачва се към темето, слиза надолу към тила и врата.

Цялото ви тяло сега е тежко, отпуснато и сънливо. Заспете. Спете. Спете.

Докато вдишвате, си представете, че това е чиста и без никакъв мирис упойка. Тя се разлива из тялото ви. Усещате топлина, вцепенение, пощипване и колкото повече я вдишвате, толкова повече искате да я вдишвате, дишането ви става все по-дълбоко и ви дава още от това спокойно, отпускащо, релаксиращо усещане. От този момент до края на сеанса ще се отпускате все повече и повече с всяко следващо вдишване. Заспете. Спете. Спете.

Докато потъвате все по-дълбоко и по-дълбоко в релаксация и сън, само слушайте гласа ми и аз ще ви поведа към най-спокойния нощен сън, който някога сте имали. И това е така.

Ще ви поведа през четирите по-дълбоки едно от друго равнища на релаксацията и към най-дълбокия и най-спокоен сън.

Ще нарека тези равнища с буквите от азбуката. Когато стигнете първото равнище — А, ще бъдете десет пъти по-отпуснати и сънливи, отколкото сте дори в този момент. После от равнище А ще слезем на равнище Б, а когато стигнем там, ще бъдете десет пъти по-спокойни и сънливи, отколкото сте били преди това. От равнище Б ще слезем по-надолу, към равнище В. Щом стигнете на равнище В, ще бъдете още десет пъти по-отпуснати и сънливи, отколкото преди. След това от равнище В ще слезем още по-надолу към най-дълбоко равнище на релаксация и сън — Г. Когато стигнете равнище Г, ще сте още десет пъти по-спокойни и сънливи, отколкото преди. Сега плувате свободно, два пъти по-надълбоко с всяко издишване. Два пъти по-надълбоко с всяко издишване. Китките и пръстите ви са така отпуснати и тежки, стават все по-тежки и по-тежки. Почувствайте как нараства тежестта в китките и пръстите ви. Тежки… по-тежки… още по-тежки, докато станат толкова тежки, че все едно са пълни с олово. Чувството на дълбоко отпускане и тежест сега плъзва нагоре по ръцете ви. Почувствайте как се изкачва още по-нагоре по ръцете. Качва се по раменете, шията, лицето, очите. Залива веждите, челото, изкачва се към темето. Чувството на дълбоко отпускане и тежест потича към тила, стича се по главата ви, слиза по врата. Наближавате равнище А.

Вече сте на равнище А и отивате все по-надълбоко. Пет пъти по-надълбоко с всяко издишване. Пет пъти по-надълбоко с всеки дъх. Мисълта ви е неподвижна и спокойна. Не мислите за нищо. Много сте отпуснати, за да мислите. Твърде удобно сте се разположили, за да мислите. Отпуснатата тежест в мисълта ви потича по лицето и очите. Тече надолу по шията и по гърдите ви. Стича се по талията, хълбоците, бедрата, коленете, прасците, глезените, стъпалата, пръстите на краката. Наближавате равнище Б.

Вече сте на равнище Б и плувате все по-надълбоко. Носите се леко и спокойно, съвсем отпуснати. Ръцете и китките ви са толкова отпуснати и тежки, че ги усещате като греди. Ръцете и краката ви са вдървени, сковани, тежки… не можете да ги мръднете. Ръцете и краката ви са от олово. Наближавате равнище В.

Вече сте на равнище В и плувате още по-надълбоко. Потъвате в стола. Потъвате по-дълбоко и по-дълбоко, идеално отпуснати. И докато плувате още по-надълбоко, ще броя в обратен ред от 15 до 1. Всяко число, което изричам, ще ви отвежда по-дълбоко и по-дълбоко, а когато стигна до 1, ще бъдете на равнище Г. 15, по-надълбоко, 14, още по-надълбоко, 13… 12… 11… 10… 9… 8… 7… 6, не обръщайте внимание на нищо, 5… 4… 3… 2… 1… 1… 1, така дълбоко, така сънено, така тежко, така мъгляво.

Сега сте на равнище Г и продължавате да потъвате във все по-дълбок сън. Вече няма граници… няма граници. Продължете да се носите още по-надълбоко и по-надълбоко в съвършен сън, по-дълбоко с всяко вдишване.

Докато продължавате да потъвате все по-дълбоко в идеален сън, ще ви дам някои внушения, които ще са ви от полза.

Тези състояния на дълбока релаксация са много благотворни за вашето психическо и физическо здраве.

Сега учите съзнанието си да релаксира и да заспива тогава, когато искате да заспите. Съзнанието ви реагира съвършено, като затихва, когато вие бързо потъвате в здравословен, отпускащ и успокояващ сън.

Вие се учите да релаксирате… да се освобождавате от всяка тревога, да релаксирате и да се отпускате. Защото вие контролирате всички сфери от живота си. Вече няма да позволите на тревогите, напрежението или нервността да създават препятствия пред вас. Всеки ден ще забелязвате как все повече релаксирате. Ще видите, че ставате по-спокойни, и се контролирате повече отпреди.

Всеки ден ще усещате, че нагласата ви става все по-философска и не се тревожите за дребните житейски проблеми.

Този запис тренира ума и тялото ви, така че скоро ще бъдете в състояние да заспивате бързо и лесно, без да е необходимо да слушате записа. И това е така.

Следващия път, когато чуете гласа ми на записа, ще се отпуснете десет пъти по-надълбоко, отколкото сега. Внушенията, които ви давам, тогава ще навлязат десет пъти по-надълбоко в съзнанието ви.

Тази вечер ще бъде за вас спокойна, пълна с отмора и сънят ви ще бъде точно като съня на новородено. Когато се събудите на сутринта, ще бъдете напълно освежени физически, умствено и емоционално. Ще бъдете пълни с енергия и ентусиазъм. Всеки път, когато слушате този запис, ще релаксирате десет пъти по-дълбоко отпреди и всеки път ще заспивате десет пъти по-бързо и по-дълбоко. И това е така. Сега съзнанието ви разбира, че когато си легнете, вие желаете да заспите бързо и да спите дълбоко. Съзнанието ще ви помага, като веднага ви даде пълна релаксация.

Сега се отпуснете и потънете в мирен, спокоен сън. Докато се носите все по-надълбоко в съня, ще започна да броя в обратен ред от 99. С всяко число, което изричам, още повече ще релаксирате умствено, физически и емоционално. Всяко число, което изричам, ще ви води към още по-дълбоко равнище на съня.

Просто се отпуснете и нека числата ви унесат в дълбок сън.

99, спете. 98, спете. 97, спете, 96, спете, 95, спете (продължете да броите в обратен ред, докато стигнете до 1 или докато касетата свърши, няма значение).