Уилям Хюит
Автохипноза за по-добър живот (10) (Съзидателната сила на собствения ви глас)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Self-hypnosis for a Better Life, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,5 (× 11 гласа)

Информация

Допълнителна корекция и форматиране
dragonfly_elf (2011)
Източник
www.maxima.bg

Издание:

Уилям Хюит. Автохипноза за по-добър живот

 

Превод: Славянка Мундрова, 1999

Лира Принт, 1999

 

Copyright 1997 by William W. Hewitt

Published by Llewellyn Publications

St. Paul, MN 55164 USA

История

  1. — Добавяне

10. Контролиране на фобиите и страховете (втори запис)

Ако още не сте прочели предишната глава (първия запис, посветен на контролирането на фобиите и страховете), прочетете я сега, защото в нея има сведения, които ще ви трябват за тази глава.

Вторият запис е посветен на вашия специфичен страх и от този миг нататък ще можете да се освободите от него.

Вземете лист и молив и напишете названието на специфичния страх, който искате да овладеете. Няма нужда да описвате всички негови аспекти. Просто го идентифицирайте. Например: страх от височина, от открити пространства, от котки, от тъмното. Просто назовете точното име на това, от което ви е страх.

Дръжте листа на удобно място, защото при този самохипнотичен сеанс ще се налага от време на време да отваряте за кратко очи и да прочитате името на конкретния си страх.

Специално в този сеанс ще трябва да изпълните и физически действия. Ще ви бъде дадено указание да изпънете напред едната си ръка с дланта нагоре, да насочите показалеца на другата ръка към дланта и в същото време да щракнете с пръсти. Трябва да направите това реално, а не мислено. Не е достатъчно само да си помислите, трябва наистина да го направите.

Този сценарий ще програмира в ума ви това реално физическо действие като метод за унищожаване на вашия страх. Щом прочетете само хипнотичния сценарий, ще разберете. Това е жизненоважен, изпитан и проверен метод, който действа. Идеята е следната: когато почувствате, че страхът ви атакува, локализирайте го на дланта на едната си ръка, докато го сочите и щраквате с пръстите на другата. Всяко щракване намалява страха наполовина. Като щракнете няколко пъти, страхът изчезва съвсем.

Някои хора не могат да щракат с пръсти. Ако вие сте от тях, вместо да щракате, кажете на глас „КРАЙ“. По-нататък в самия сценарий ще научите каква е конкретната процедура.

Важното е да направите това действие реално, физически да го извършите. Ако сте сред хора и страхът се обади, трябва веднага да го сложите на дланта си, да го посочите с показалеца и да щракнете с пръсти (или да кажете на глас „КРАЙ“).

Не се притеснявайте какво ще си кажат хората, ако ви видят да го правите. Ако не поемете задължението да направите това просто действие където и когато се наложи, значи не поемате задължението да овладеете страха си.

От този миг нататък ще назовавам вашия страх ЛАПИ, както се уговорихме в предишната глава.

Втълпете си, че ще смалявате ЛАПИ, като го посочвате и щраквате с пръсти (или кажете на глас „КРАЙ“), когато и да се появи. Ако не сте склонни да поемете това задължение, значи не искате сериозно да овладеете ЛАПИ.

Хората, които не могат да си служат с някоя от ръцете си, могат да сложат ЛАПИ на дланта на действащата ръка и да кажат на глас „КРАЙ“, като насочат поглед към дланта си. Ако не можете да си служите и с двете ръце, сложете ЛАПИ на скута си, погледнете натам и кажете „КРАЙ“. С други думи, ако имате физически ограничения, използвайте творческото си въображение, за да пригодите сценария така, че да бъде приложим и за вас.

Ако нямате физически ограничения, следвайте сценария буквално без никакви промени, без отклонения от реалните физически действия.

Сценарий на втория запис, посветен на контролирането на страха

Затворете очи и поемете дълбоко дъх, после издишайте докрай, докато изпразните дробовете си. Изкарайте целия въздух. Сега още веднъж. Просто се отпуснете и издишайте целия въздух. Направете го и трети път, но задръжте дъх, след като сте напълнили дробовете си с чист, освежаващ и успокояващ въздух. Задръжте. Не отваряйте очи. Издишайте полека и почувствайте как напълно се отпускате.

Искам да си представите, че цялото ви напрежение, цялата скованост и всичките ви страхове и тревоги се оттичат от вас през темето. Нека потекат надолу по лицето и шията, по раменете, гърдите, талията, хълбоците, бедрата, коленете, прасците, глезените, стъпалата, да стигнат до пръстите на краката. Цялата ви напрегнатост, скованост и всички ваши страхове и тревоги сега изтичат през върховете на пръстите на краката ви и вие все повече се отпускате.

Съсредоточете внимание върху пръстите на краката. Нека се отпуснат изцяло. Всеки пръст е отпуснат и тежък. Сега нека отпускането да навлезе в стъпалата, да плъзне по глезените, прасците, коленете. Почувствайте го как завладява бедрата, хълбоците, талията, пълзи още по-нагоре към гърдите. Почувствайте как дишането ви става по-леко и по-дълбоко, по-равномерно и по-релаксирано. Сега нека дълбокото релаксиращо усещане да навлезе в раменете ви, нека се спусне по цялата дължина на ръцете, в китките и пръстите, да потече обратно към китките, после по цялата дължина на ръцете и по раменете. Влива се в шията, потича по лицето, брадичката, бузите, дори ушите ви са отпуснати. Клепачите ви са така тежки и така гладки. Спокойствие залива веждите, челото, изкачва се към темето, потича надолу към тила, стича се отзад по главата ви, слиза по врата.

Сега от пръстите на краката се надига нова тежка вълна. Два пъти по-тежка от първата. Представете си огромна тежест на всеки пръст на краката. Почувствайте тежестта дълбоко и се отпуснете още повече. Дълбокото усещане за тежест се изкачва в стъпалата, прасците, коленете, навлиза в бедрата, хълбоците, талията. Влива се в гърдите ви, релаксира сърцето, белите дробове, дишането ви става по-интензивно, по-равномерно, все по-релаксирано. Сега дълбокото тежко усещане плъзва по раменете ви, по цялата дължина на ръцете, влиза в китките и пръстите. Изкачва се обратно по цялата дължина на ръцете, в раменете и шията. Разлива се по лицето ви, в очите, веждите, челото, изкачва се към темето, слиза надолу към тила.

Нова тежест се надига от темето ви. Два пъти по-голяма отпреди. Два пъти по-голяма. Представете си огромна тежест на темето ви, мека, отпусната и тежка. Почувствайте как тежкото отпускане пълзи надолу по лицето ви, в очите, по шията и раменете, да се стича в гърдите, талията, хълбоците, бедрата, коленете, прасците, глезените, стъпалата и пръстите на краката. Дълбоко релаксирани, отпуснати и тежки, чувствате се удобно от темето до върха на пръстите на краката.

Искам сега да си представите, че гледате една черна дъска. Представете си на нея един кръг. В него ще написваме буквите от азбуката в обратен ред. Щом напишете една буква, веднага трябва да я изтриете и да се отпуснете още по-дълбоко и по-дълбоко.

Сега си представете черната дъска. Представете си кръга. Напишете в него буквата Я. Сега я изтрийте оттам и навлезте по-надълбоко. Напишете Ю в кръга, изтрийте и отидете по-надълбоко. Ь, изтривате и навлизате още по-надълбоко. Ъ, изтривате. Щ, изтривате. Ш, изтривате. Ч, изтривате. Ц, изтривате. Х, изтривате. Ф, изтривате. У, изтривате. Т, изтривате. С, изтривате. Р, изтривате. П, изтривате. О, изтривате. Н, изтривате. М, изтривате. Л, изтривате. К, изтривате. Й, изтривате. И, изтривате. З, изтривате. Ж, изтривате. Е, изтривате. Д, изтривате. Г, изтривате. В, изтривате. Б, изтривате. А, изтривате. Сега изтрийте кръга и забравете за черната дъска. Просто продължете да релаксирате още по-дълбоко. Почувствайте как потъвате в стола, как умът и тялото ви се носят все по-навътре в релаксацията, все по-надълбоко с всяко вдишване.

Докато вдишвате, си представете, че това е чиста и без никакъв мирис упойка. Тя се разлива из тялото ви. Усещате топлина, вцепенение, пощипване и колкото повече я вдишвате, толкова повече искате да я вдишвате, дишането ви става все по-дълбоко и ви донася още от това спокойно, отпускащо, релаксиращо усещане. От този момент нататък до края на сеанса ще се отпускате все повече и повече с всяко следващо вдишване.

Искам сега да си представите как гледате ясно, синьо пролетно небе. Един специален самолет изписва в това небе името ви с бели букви, пухкави, прилични на облачета. Вижте как името ви се носи пухкаво, бяло, подобно на облаче в ясното синьо небе. Сега го оставете да се разпръсне. Нека вятърът разпилее името ви в синевата. Забравете за името си. Забравете дори, че имате име. Имената не са важни. Просто продължете да слушате гласа ми и се отпускайте все повече и повече.

Сега искам да си представите, че стоите на най-горното стъпало на солидно дървено стълбище. Усетете килима под краката си. Той може да е от всякакъв вид и цвят… измислете си го. Сега протегнете ръка и докоснете парапета.

Почувствайте гладкото полирано дърво под пръстите си. Застанали сте на десет стъпки над етажа под вас. Стълбището слиза с лека извивка към долния етаж. Сега ще заслизаме по стълбите. С всяка стъпка надолу вие оставяте тялото си да се отпусне още повече. Когато стигнете долния етаж, ще се озовете още по-надълбоко, отколкото досега. Сега слезте една стъпка на деветото стъпало, леко и без усилие. Почувствайте как навлизате още по-надълбоко. Сега надолу към осмото стъпало, още по-надълбоко. Сега надолу към седмото… шестото… петото… четвъртото… третото… второто… първото. Вече сте на долния етаж. Пред вас има врата. Протегнете ръка и отворете вратата. От стаята през отворената врата избликва светлина. Влезте в стаята, в светлината през тази отворена врата. Сега сте в стаята. Огледайте се. Това е вашата стая, тя може да бъде всякаква. С каквато и да е големина, форма, цвят. Вътре може да има всичко, което поискате. Прибавяйте неща, размествайте, пренареждайте. Можете да избирате всякакви мебели, инсталации, картини, прозорци, килими или каквото искате, защото това е вашето място… вашето най-интимно скрито място и тук вие сте свободни. Свободни сте да творите, да бъдете това, което сте. За правите всичко, което поискате, а светлината, която грее в тази стая, е вашата светлина. Вижте как светлината навсякъде около вас огрява красивите неща във вашата стая. Как грее върху вас. Почувствайте енергията в нея. Сега нека тази светлина да се разлее из цялото ви тяло. Да влезе и в най-малката пора на кожата ви. Да ви изпълни докрай. Да изгони всяко съмнение. Да премахне целия ви страх и напрежение. Тази светлина ви изпълва. Вие сте чисти и блестящи, сияете от ярката светлина в стаята ви.

Докато стоите под светлината във вашата стая, искам да отворите очи и да прочетете името на своя страх, което сте написали на листа. Когато отворите очи, няма да се събудите. Няма да се събудите. Ще спра да говоря за петнадесет секунди, докато вие прочитате името на страха, който сте идентифицирали. Сега отворете очи и прочетете написаното на листа.

ПАУЗА 15 СЕКУНДИ

Сега затворете очи. Поемете дълбоко дъх и навлезте още по-надълбоко. Вече идентифицирахте страха в съзнанието си. Сега ще му дадем име. Ще го наречем ЛАПИ. Повторете на себе си точно така, както го казвам аз: „Нарекох моя страх ЛАПИ. ЛАПИ е лаком пигмей, от който искам напълно да се освободя и имам намерение да се освободя от ЛАПИ точно сега.“

ПАУЗА 2 СЕКУНДИ

Сега искам да си представите как изглежда ЛАПИ. Придайте му характерна външност. Например малки, зелени, блестящи очички. Лукаво изражение. Изобщо каквото и да е. Ще спра да говоря за една минута, докато вие създавате външността на своя ЛАПИ.

ПАУЗА 60 СЕКУНДИ

Вече знаете точно как изглежда ЛАПИ. Сега извършете истинско действие, протегнете ръка с дланта нагоре и поставете ЛАПИ на нея. Не отваряйте очи. Представете си ЛАПИ дребен, слаб и безобиден в светлината на вашата стая. Лесно го държите в ръката си.

Сега протегнете другата ръка и посочете ЛАПИ с показалец.

След малко ще ви помоля действително да щракнете с пръсти и да видите как ЛАПИ се смалява наполовина. Ако не можете да щракате с пръсти, когато кажа „щракнете“, казвате на глас „КРАЙ“.

Готови ли сте? Щракнете веднъж с пръсти и вижте как ЛАПИ се смалява наполовина.

ПАУЗА 3 СЕКУНДИ

Пак щракнете и вижте как ЛАПИ се смалява наполовина от сегашните си размери.

ПАУЗА 3 СЕКУНДИ

Пак щракнете и вижте как ЛАПИ се смалява още наполовина.

ПАУЗА 3 СЕКУНДИ

Сега ще спра да говоря за трийсет секунди, докато вие продължите да щракате с пръсти и ЛАПИ да се свива, докато съвсем изчезне. Започнете да щракате.

ПАУЗА 30 СЕКУНДИ

Много добре. Когато ЛАПИ се свие дотолкова, че можете да го смачкате в шепата си, го изтърсете в кофата за боклук или го хвърлете на пода и го стъпчете, ако искате окончателно да се освободите от тази напаст.

Вече го унищожихте. Когато ЛАПИ отново даде признаци на живот, можете физически да се освободите, като отворите дланта си и видите ЛАПИ на нея, или като си го представите там, а може да вземете ЛАПИ, да го сложите на дланта си и физически (не мислено) да го посочите с показалеца си и да щракате с пръсти, докато той изчезне. Всеки път, когато щракнете, ЛАПИ ще се смалява наполовина. Вместо да щракате, може да кажете на глас „КРАЙ“.

В бъдеще, където и да сте, каквото и да правите, можете да унищожите ЛАПИ с метода, който току-що изпробвахте и вече сте програмирали в съзнанието си. Няма нужда да затваряте очи, освен ако не искате да го направите. В мига, когато сложите ЛАПИ на дланта си и започнете да го сочите с показалеца си и да щракате с пръсти, съзнанието ви веднага ще премине в променено състояние, за да унищожи ефективно ЛАПИ. И това е така. Както и да е, трябва физически да отворите длан пред себе си, да сложите ЛАПИ на нея, да го посочите физически и действително да щракате с пръсти или да казвате на глас „КРАЙ“.

Вече разполагате с действен и резултатен метод да премахнете ЛАПИ. Само трябва да го прилагате в действителност, докато успеете да овладеете ЛАПИ.

Сега поемете дълбоко дъх и се отпуснете.

Докато стоите така под светлината на вашата стая, искам да си представите една картина — да видите мечтаната представа за себе си. Не каквито някой друг иска да бъдете, а това, което самите вие искате да бъдете. Вижте своя образ как стои пред вас под светлината. Вижте израза на спокойна увереност на лицето на вашия образ. Забележете колко спокоен и свободен е той. Ще спра да говоря за една минута, докато вие давате на образа си всичките желани качества и изглед.

ПАУЗА 60 СЕКУНДИ

Сега си представете как вашият образ прави тези неща, които в миналото ЛАПИ ви е пречел да правите. Вашият образ ги прави с радост и е щастлив от тази нова свобода. След малко ще спра да говоря за една минута, докато вие си представяте как вашият образ прави нещата, които ЛАПИ често ви е пречел да правите в миналото. Ако ЛАПИ се появи, нека вашият образ го унищожи чрез процедурата, която научихте преди малко. Направете го сега. Имате една минута.

ПАУЗА 60 СЕКУНДИ

Забележете тържествуващия и самоуверен израз на лицето на вашия образ. Това е истинската ви същност. Приближете се до своя образ. Сега влезте в него. Слейте тялото си с него. Вашето най-добро „АЗ“ сега е жива част от вас. Все по-силно с всеки изминал ден.

Отсега нататък ще бъдете все повече онази личност, която наистина искате да бъдете. Независимо какво става около вас, вие ще се справите спокойно, уверено, емоционално ангажирани. И ще се чувствате добре. Ще имате цялата енергия, която можете да използвате всеки ден. Ще ви бъде много лесно да оставате в пълен контакт с всяка сфера от своя живот. Лесно ще разсейвате страховете, тревогите, съмненията и смущенията. Бързо и лесно ще унищожавате ЛАПИ и ще го овладявате. Вие напълно контролирате живота си. И това е така.

Сега огледайте за последен път своята стая. Можете да се върнете тук винаги, щом пожелаете. Можете да дойдете тук по какъвто и да е повод… да се молите… да се съветвате с висшия разум… да си поставяте цели… да медитирате… да творите… да учите… да разрешавате проблеми… да променяте своята представа за себе си. Няма граници за това, което правите в своята стая. Няма граници.

Току-що променихте състоянието на съзнанието си и навлязохте дълбоко в себе си, във вътрешното, заредено със сила и творчество място, което можете да използвате за практически и духовни цели. Получихте това ценно средство, с което да усъвършенствате живота си. Използвайте го всеки ден и начертайте живота си такъв, какъвто искате да бъде. Само вие можете да изберете дали да го направите или не. Защото сега се контролирате. И каквото и да решите да направите, вие го можете. Каквото и да си поставите за цел, можете да го постигнете и ще го постигнете. Ще имате абсолютен успех и ще му се радвате.

Следващия път, когато чуете гласа ми на записа, ще се отпуснете десет пъти по-надълбоко, отколкото сега. Внушенията, които ви давам, тогава ще навлязат десет пъти по-надълбоко във всяко равнище на съзнанието ви.

След малко, когато се събуждате, ще се почувствате отпочинали и ще бъдете напълно освежени, жизнени, бодри и пълни с енергия и увереност.

Ще се чувствате прекрасно. За да се събудите, трябва да броите с мен от 1 до 5 и на 5 да отворите очи, да се усетите релаксирани, освежени, бодри и в прекрасно настроение. Да се почувствате наистина добре. 1… 2… 3… 4… 5.

ЩРАКНЕТЕ С ПРЪСТИ

Отворете очи, напълно будни, чувствате се добре, по-добре отпреди. И това е така!