Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Клуб „Кемъл“ (4)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Divine Justice, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,3 (× 45 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
ultimat (2009)

Издание:

Дейвид Балдачи. Собствено правосъдие

Обсидиан, София, 2009

Редактор: Димитрина Кондева

Худ. оформление: Николай Пекарев

Техн. редактор: Людмил Томов

Коректор: Петя Калевска

ISBN 978-954-769-195-7

История

  1. — Добавяне

9

Джо Нокс бавно подкара към дома си. Беше изчел всички документи в металната кутия. Повечето от тях съдържаха стряскаща информация, но когато тегли чертата, стана ясно, че тя няма да помогне с нищо на конкретното му разследване. ЦРУ умееше да заличава следите си, а в случая беше надминало себе си. Все пак Нокс успя да изрови няколко факта, чиято съпоставка водеше до любопитни заключения.

Взривяването на къщата на Грей преди шест месеца се оказа свързано с някаква тайна операция на ЦРУ срещу руснаците, проведена през 80-те години. Подробности за нея липсваха и едва ли някога щяха да се появят. А свързващото звено беше повече от неясно. Нямаше имена. Един от документите в кутията успя да предизвика смайване дори у ветеран като Нокс. Информацията в него доказваше, че в недовършения Център за посетители на Капитолия е имало престрелка, която съвпадаше по време с взривяването на къщата на Грей. Във въпросната престрелка бяха загинали неуточнен брой въоръжени агенти на ЦРУ, но обстоятелствата около тяхната смърт бяха скрити от изключително ефективната дезинформационна машина на Управлението. По всичко личеше, че зад тази операция е стоял Грей, въпреки че тогава официално не беше вече директор. Кой беше ликвидирал тези бойци и защо изобщо са били там, си оставаше загадка.

Престрелка в периметъра на Капитолия? Грей с всичкия си ли бил?

В досието имаше индикации, че се е срещнал със сегашния директор на ЦРУ, започнал като служител в Управлението, но с напълно изсушен мозък след няколко години в Конгреса. Едно изцяло политическо назначение, от което нямаше полза. Нокс не знаеше дали ще може да разговаря с този човек. Маклин Хейс му даде да разбере, че в Управлението все още са раздвоени по въпроса как ще се процедира по време на разследването и дали изобщо ще се процедира.

Грей беше направил и тайна визита в Кемп Дейвид, провеждайки разговор на четири очи с президента. Нокс подозираше, че информацията за тази визита е сред онези, които не са били предназначени за очите на Маклин Хейс. Шансовете му да разпита президента на Съединените щати за въпросната визита едва ли бяха по-големи от вероятността да се самозапали под душа.

Една от най-интересните информации в досието се отнасяше до вече закритото специално звено на ЦРУ, носещо названието „Три шестици“. За хората на високи постове в Управлението то беше известно като „екип за политическа дестабилизация“, докато обикновените агенти го наричаха просто „отряд за мокри поръчки на правителството“. „Трите шестици“ беше една от най-ревниво пазените тайни на ЦРУ. Официално тази държавна институция не се занимаваше с убийства, мъчения и противозаконно задържане. Нито пък с измами, лъжи или кражби. За нещастие медиите бяха успели да се доберат до част от тъмното й минало, което беше довело до редица неприятни материали. Заставайки на страната на Управлението, Нокс бе разстроен от разкритията на печата. Но в личен план ненавиждаше тази негова дейност. Даваше си сметка, че смъртта на някои хора е определено изгодна за правителството на САЩ, но все пак продължаваше да вярва, че основното предназначение на ЦРУ е да събира и анализира поверителна информация, а не да се занимава с убийства и изтезания за изтръгване на признания.

Грей даваше да с разбере, че няколко души от „Три шестици“ са били убити, ала Нокс не можеше да узнае дали тяхната смърт има нещо общо с тайната операция в бившия Съветски съюз. Според информацията на един от личните охранители на Грей в нощта на взрива бившият шеф на разузнаването бе приел в дома си някакъв човек, който впоследствие бил открит и разпитан от ФБР. Оказало се, че той работи на едно от вашингтонските гробища. Маклин Хейс загатна, че именно този човек е подхвърлил предположението за скок от скалата след взривяването на къщата на Грей.

Нокс мрачно се усмихна на името, с което въпросната личност се беше представила на агентите на ФБР. Оливър Стоун.

Луд ли бе този „Оливър Стоун“, или не? По-скоро второто, защото Картър Грей едва ли би поканил в дома си откачалка. При огледа на разрушената къща бил придружаван от агент на Сикрет Сървис — един доста любопитен факт. Май трябваше да се запознае с агент Алекс Форд.

Последната интересна информация беше свързана с неотдавнашното разравяне на един гроб в националното гробище „Арлингтън“, извършено по заповед на Грей. Ковчегът на някой си Джон Кар бил откаран в централата на ЦРУ. Нокс нямаше сведения за резултатите от тази акция и не знаеше кой всъщност се е оказал в ковчега. Но архивите сочеха, че Кар е бил боец със завидни умения, провел множество успешни акции, който в даден момент просто бе изчезнал.

Инстинктът му нашепваше, че човек с качествата на Кар да убива безпогрешно най-вероятно е бил член на „Трите шестици“. Повечето от хората в някогашния специален отряд бяха служили в армията. Но когато името на Кар бе изчезнало от официалните архиви, „Трите шестици“ все още бяха действали много активно. Факт, който повдигаше доста въпроси без отговор.

Стигна до дома си и вкара колата в гаража. В следващия момент вратата на кухнята се отвори и на прага се появи дъщеря му Мелани. Предишния ден се беше обадила да го покани да хапнат навън днес, но след спешното повикване на Маклин Хейс той звънна да я предупреди, че няма да успее.

Откъм кухнята долетя приятният аромат на топла храна. Мелани го прегърна и го побутна да влезе, после взе палтото му.

— Мислех, че адвокатите на големите фирми са прекалено заети, за да готвят за себе си, камо ли за някой друг — рече Нокс.

— Не бързай да изразяваш мнение, преди да опиташ какво съм сготвила. Нямам никакви претенции, че ме бива в кухнята, пък и не разбирам от здравословно хранене. Това е една смела идея, нищо повече.

Мелани приличаше на покойната съпруга на Нокс, но имаше нещо и от баща си. Висока и стройна, с опъната назад червеникава коса, тя беше завършила Юридическия факултет на Вашингтонския университет и правеше бърза кариера в една от влиятелните юридически кантори на столицата. По-голямото дете в семейството, синът му Кени, беше морски пехотинец в Ирак. Мелани беше поела задължението да се грижи баща й да не умре от глад и да не страда твърде силно от скорошната загуба на майка й, с която беше живял в продължение на трийсет години.

Вечеряха на остъклената тераса, разделяйки си бутилка „Амароне“. Мелани му разказа за делото, с което се занимаваше в момента. Децата му отдавна бяха наясно, че той не обича да говори за работата си. Нито с тях, нито с когото и да било. Знаеха, че пътува много, често заминава без предупреждение и го няма в продължение на месеци. Обяснението, което получаваха, беше съвсем лаконично — баща им заема някаква второстепенна длъжност в системата на Държавния департамент.

„Аз съм достатъчно незначителен, за да ме призовават по всяко време и да ме изпращат там, където има нужда от мен — сподели веднъж той. — Просто се вдигам и заминавам.“

Това обяснение вървеше някъде докъм средните класове, но Нокс забеляза, че малко след като будната му дъщеря влезе в гимназията, тя престана да вярва в него, макар и никога да не направи опит да открие истината. Що се отнасяше до сина му, той просто прие честите отсъствия на баща си като част от живота. Днес ефрейтор Кени Нокс изпълняваше опасна мисия в чужбина и едва ли имаше време да разсъждава за начина, по който баща му си изкарва хляба.

— Когато се обади да отложиш срещата, си помислих, че вече си на борда на някой самолет — каза Мелани. — Идеята да ти приготвя вечеря дойде, след като добави, че ще се прибереш късно.

Нокс само кимна, отпи глътка вино и погледна към дърветата в задния двор, които се превиваха под напора на вятъра.

— Наред ли е всичко в работата ти? — не се отказа Мелани.

— Наложи се да прегледам някои стари документи, в които нямаше нищо особено — обясни той.

Даваше си сметка, че не й е лесно. Повечето деца знаеха с какво се занимават родителите им и съответно преставаха да се интересуват. Но докато неговите ходеха на училище, той нито веднъж не се появи на родителска среща. Какво да прави там, какво да каже?

— Кога ще се пенсионираш? — попита Мелани.

— С единия крак вече съм в професионалния гроб.

— Питам се какво ли ще прави Държавният департамент без теб.

Баща и дъщеря размениха кратки погледи, после всеки се наведе над чинията си с печено говеждо и картофи.

На раздяла Мелани уви ръце около широките му рамене.

— Грижи се за себе си, татко — прошепна в ухото му тя. — Не се вживявай прекалено, защото живеем в опасни времена.

Той я изпрати до таксито, което щеше да я откара до апартамента й в Централен Вашингтон. Тя му помаха и колата потегли.

Той помаха в отговор. В главата му нахлуха откъслечни картини от изминалите трийсет години служба, включително и последната от тях с образа на Маклин Хейс, който го предупреждаваше да пипа внимателно.

Умната му дъщеря беше права. Времената наистина бяха опасни.

Щеше да позвъни на Хейс рано сутринта. Генералът ставаше с петлите. И също като тях беше убеден, че денят настъпва заради него. Нямаше да му предложи конкретни отговори, но в замяна на това въпросите бяха много. Не знаеше каква ще бъде реакцията му.

Генерал Маклин Хейс имаше репутацията на човек, който винаги изпълнява задачите, понякога и с цената на тежки загуби. Бивш батальонен командир във Виетнам, той със сигурност държеше рекорда по загуби в жива сила през цялата проклета война. Но Маклин Хейс беше направил бърза кариера поради факта, че тези загуби често водеха до победа — в повечето случаи малка и незначителна, изразяваща се в превземането на някой хълм или вражески окоп, който по-късно отново преминаваше в ръцете на противника.

Нокс обаче нямаше никакво намерение да се превръща в поредната бурмичка в машината на успеха му. Най-доброто, на което можеше да се надява, беше да съумее да намери път през минното поле, без да изпуска целта от очите си, но и като си пази гърба. Маклин беше изключителен стратег, който разполагаше с много връзки и умееше да постига личните си цели, излагайки на опасност живота на другите. Крайно амбициозен, той беше известен с безскрупулността, с която смазваше всяка съпротива у подчинените си. Това, което му липсваше по отношение на бързина и издръжливост, компенсираше с коварство и несравнима прозорливост.

Нокс не беше наясно с точната му позиция в империята на американското разузнаване. Този човек беше успял да осъществи една твърде любопитна и, доколкото Нокс беше осведомен, безпрецедентна връзка между военните и цивилните фракции в разузнаването. Тази позиция му даваше изключителна власт, с която всички бяха принудени да се съобразяват. Хейс беше сред най-близките протежета и приятели на Картър Грей — един наистина великолепен ментор. Нокс правеше всичко възможно да отгатне истинските намерения на генерала и се надяваше, че ще отговори на очакванията му. Така или иначе, задачата беше едно голямо предизвикателство.

Затвори външната врата, разръчка огъня в камината и взе романа с намерението да го свърши още тази вечер. Имаше предчувствието, че ако не го дочете сега, ще се наложи да почака още доста време. В неговата професия колелото се завърташе бавно, но се въртеше дълго време с постоянно нарастваща скорост.

А от съдържанието на онази метална кутия ставаше ясно, че това въртене лесно може да излезе от контрол.