Jay Score/Marathon (Jay Score/Marathon)

Сваляне на всички:

Новела

Сваляне на всички:

Разказ

Сваляне на всички:

По-долу е показана статията за Ерик Ръсел от свободната енциклопедия Уикипедия, която може да се допълва и подобрява от своите читатели. Текстовото й съдържание се разпространява при условията на лиценза „Криейтив Комънс Признание — Споделяне на споделеното 3.0.

[±]

Ерик Франк Ръсел (6 януари 1905 – 28 февруари 1978 г.) е британски писател, известен със своите научно-фантастични разкази и романи. Голяма част от произведенията му са били отпечатани в САЩ, в списанието на Джон Кембъл „Невероятна научна фантастика“. Публикувал е и под псевдонима Дънкан Мънро.

Биография

Ръсел е роден през 1905 г. в Сандхърст в Беркшир, където баща му е бил инструктор в Кралската военна академия. Ръсел станал фен на научната фантастика през 1934 г., докато живеел в Ливърпул. Там видял писмо, отпечатано в „Невероятни истории“, написано от Лесли Джонсън, друг читател от същия окръг. Ръсел се срещнал с Джонсън, който го окуражил да започне писателска работа. Заедно двамата написали новелата „Търсача на утрото“, която била публикувана в „Невероятна научна фантастика“ през 1937 г.

Първият самостоятелен роман на Ръсел е бил „Зловещата бариера“, отпечатан през 1939 г. Вторият му роман бил „Зловещия храм“. След като служил в Кралските военновъздушни сили по време на Втората световна война и работил известно време като инженер, той се отдал изцяло на писане. За разказа си „Аламагоса“ от 1955 г. печели награда „Хюго“.

Вижте също