До седемнадесетата си година Джуди Абът живее в сиропиталище. Тя копнее за семейство и собствен дом. Изненадващо тайнствен благодетел я изпраща да учи в колеж. Единственото му условие е да получава всеки месец по едно писмо от Джуди. В колежа младото момиче е въвлечено в истински водовъртеж от преживявания, най-яркото от които е приятелството й с красивия и богат Джърви Пендълтън. Но дали непознатият благодетел ще одобри тази връзка?

 

 

Джийн Уебстър (1876–1916) е родена в щата Ню Йорк. Майка й е племенничка на писателя Марк Твен. Уебстър завършва престижен колеж и става писателка на свободна практика. Автор е на осем романа. Най-известният от тях — „Тайнственият благодетел“, е публикуван през 1912 година. По-късно той е преработен от Хенри Милър като пиеса и по него са снимани няколко игрални филма. Романът става основа за английския мюзикъл „С обич от Джуди“.

Съдържание

За книгата и автора

Джийн Уебстър (1876–1916) е родена в щата Ню Йорк, където прекарва по-голямата част от живота си. Майка й е племенничка на великия американски писател Марк Твен, а баща й Чарлс Уебстър — негов съдружник в издателство. Първоначално то има голям финансов успех, тъй като започва дейността си с публикуването на романа „Приключенията на Хъкълбери Фин“. По вина на Уебстър обаче фирмата фалира като оставя на Марк Твен огромни дългове. Въпреки тези неблагополучия семейство Уебстър е заможно и Джийн получава много добро образование. Учи в престижния колеж „Васар“. В училищния вестник публикува първите си литературни опити. След дипломирането си през 1901 г. тя отива в Ню Йорк, решена да стане писателка. Своят първи роман издава през 1903 г., но едва „Тайнственият благодетел“ (1912) й донася мечтания успех. Само за една година от него са продадени сто хиляди екземпляра. След две години тя публикува и продължение на романа.

Джийн Уебстър е много активна личност. Заедно с две приятелки извършва околосветско пътешествие. Посещава Египет. Индия, Югоизточна Азия, Китай и Япония. Въпреки че произхожда от заможните слоеве на американското общество, тя проявява жив интерес към движенията за социални реформи. Отделя много от времето и средствата си за благотворителност.

През 1915 г. Джийн Уебстър се омъжва за богат адвокат от Ню Йорк, син на петролен магнат. Младото семейство живее в огромен апартамент с изглед към Сентръл парк. На следващата година семейството е сполетяно от голямо нещастие. Младата жена умира ден след като е родила момиче.

Джийн Уебстър е автор на осем романа. Най-популярният от тях и днес си остава „Тайнственият благодетел“. През 1914 г. авторката го преработва в пиеса, която е поставена на Бродуей. По-късно големият американски писател Хенри Милър прави свой вариант на пиесата. През 1953 г. е създаден и мюзикъл по романа, наречен „С обич от Джуди“. Най-добрата от няколкото екранни версии на романа е музикалният филм от 1955 г. с участието на Фред Астер.

 

 

Тайнственият благодетел 5

Daddy-Long-Legs,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Издание:

Автор: Джийн Уебстър

Заглавие: Тайнственият благодетел

Преводач: Ивайла Божанова

Година на превод: 2000

Издател: ИК „Пан ’96“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: американска (не е указана)

Печатница: „Балкан прес“ АД

Редактор: Цанко Лалев

Художник на илюстрациите: Джийн Уебстър

ISBN: 954-657-333-7

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/6491

История

  1. — Добавяне

Библиоман