Втората световна война току-що е свършила и пилотът от ВВС Брейтуейт започва работа като учител в беден лондонски квартал. Училището е особено — необичайни схващания на директора, трудни деца, текучество сред учителите. Цветнокожият о.з. офицер няма никакъв педагогически опит, но е научил много от живота. Посрещнат е с подигравки и неприязън. Как да постъпи — като наложи силово авторитета си или като потърси друг път към децата?

 

 

Едуард Рикардо Брейтуейт е роден в бившата британска колония Гвиана. Завършва висше образование в родината си, а през Втората световна война служи като летец в британските ВВС. Автор е на романите „Платен слуга“ и „Избор на сламки“. „На учителя с любов“ (1959) разказва за времето, когато е бил учител в следвоенна Англия. Книгата е послужила за основа на едноименния игрален филм и е претърпяла десетки издания в цял свят.

Съдържание

На учителя с любов 5,4

To Sir With Love,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi

За книгата и автора

Родината на Едуард Рикардо Брейтуейт е Гаяна — бившата колония на Великобритания Гвиана, получила независимост през 1966 г. и обявена за република през 1970 г. Два пъти по-голяма по площ от България, с население 750 хиляди души, Гаяна е разположена в североизточната част на Южна Америка на брега на Атлантическия океан. Страната е извънредно богата на боксит, елмази и злато.

Завършил образованието си в Гаяна, през Втората световна война Е. Р. Брейтуейт служи като летец в британските ВВС, след което работи като преподавател в английско училище. През 1965 г. е бил ръководител на гаянската мисия в ООН, а в последвалите години — посланик на Гаяна във Венецуела и консултант по образованието в ЮНЕСКО.

Брейтуейт е автор на романите „Платен слуга“ и „Избор на сламки“, както и на публицистични материали и пътеписи.

Автобиографичното му произведение „На учителя с любов“ разказва за времето, когато Брейтуейт е бил учител в следвоенна Англия. Книгата е послужила за основа на игрален филм и е претърпяла многобройни издания в цял свят.


Информация

Издание:

Е. Р. Брейтуейт. На учителя с любов

ИК „ПАН’96“, София, 2002

Американска. Първо издание

Редактор: Любомир Русанов

Илюстрации: Магдалена Добрева

Корица: Ингрид Магалинска

ISBN: 954-657-421-X

История

  1. — Добавяне