Съдържание

Греъм Дейвис: Уелс — древност и нова идентичност

Дани Абс — Стихотворения

Дани Абс, изтъкнат поет, романист и редактор, е може би най-бележитият жив писател в Уелс. Романът му „Пепел върху ръкава на един млад човек“, описващ историята на неговото еврейско детство в Кардиф докато нацизмът се шири из Европа, е класика и се печата вече близо половин век. Бивш президент на Поетическото общество, той е също така президент на Уелската академия на писателите и член на Кралското общество за литература. Автор е на редица поетични, критически и автобиографични книги. Подбраните тук стихотворения по един или друг начин са свързани с неговия уелски произход.

Джилиън Кларк — Стихотворения

Джилиън Кларк е сред водещите поети и преподаватели по поезия на своето поколение. Член на Кралското общество за литература, тя е бивш председател на Уелската академия на писателите. Нейните „Избрани стихотворения“ са издадени от Карканет прес, а самата тя е автор, изучаван в училищата и университетите. Неотдавна бе удостоена с почетна магистърска степен от Уелския университет и освен това води курса „Майстори на писането“ в Гламорганския университет. Образността на уелските митове заема централно място в много от нейните работи, както личи от използването на легендата за Олуен от Мабиногион и от стихотворението за уелския крал Лир — прототип на шекспировия Крал Лир.

Мена Елфин — Стихотворения

Мена Елфин е поет и драматург, пишещ на уелски. Тя е съдиректор на Магистърската програма по творческо писане в Тринити Колидж Кармартън и е пътувала много като преподавател и автор. Нейното либрето, „Градина от светлина“, бе изпълнено от Нюйоркската филхармония в Линкълн Сентър, Ню Йорк, през октомври 1999 г. Тя прави впечатление сред уелскоезичните автори с това, че последните й три стихосбирки се появиха в двуезични уелско-английски издания — „Евкалипт“ (Gomer 1995), „Ангел в клетка“ (Bloodaxe 1996) и „Целувка на слепец“ (Bloodaxe 2000). Друга необичайна черта е, че нейните работи са преведени на английски от най-различни преводачи, в това число и някои от изтъкнатите англоезични уелски поети като Р. С. Томас и Джилиън Кларк.

Елин ап Хоуел — Стихотворения

Поет, преводач и редактор. Родена в Колуин Бей, израснала в Уелс, живее в Кардиф. Занимава се с културата на келтите. Превеждана на чешки, английски, немски, италиански, японски. Работи като преводач в националните музеи и галерии на Уелс.

Оуен Шиърс — Стихотворения

Оуен Шиърс (1974), роден в Сува, остров Фиджи, израснал в Абергавъни. Възпитаник на Оксфорд и университета на Източна Англия, той е носител на наградата „Ерик Грегъри“ за 1999 и на „Воуг“ за млади писатели. Първата му стихосбирка се нарича „Синята книга“ (2000). Живее в Лондон, работи в телевизионни продукции.

Робин Люелин — Бяла звезда на бял фон

Робин Люелин, който твори на уелски език, е роден в Ланфротен, Северен Уелс, през 1958 година. И двата му романа са удостоени с Медал за проза на национален конкурс. Издал е и сборник разкази „Големите сиви води“. Вторият му роман „От празното пристанище към белия океан“ получава годишната награда на BBC за 1994 година.

Люелин успява по новаторски да съчетае митове, футуристични фантазии, отклик от прозата Мабиногион и дори кафкиански влияния в един жив език, който провокира силен интерес сред читателските среди на Уелс. Творчеството на Люелин донася онова безкрайно необходимо възраждане на уелската проза след господството на една реалистична традиция, твърдят неговите почитатели. Критиците му се оплакват от прекалената му сложност и „елитаризъм“.

Ангарад Прайс — Творчество на ръба на катастрофата: съвременната уелска проза на Робин Люелин

Ангарад Прайс е родена в Бангор, северен Уелс, и следва съвременни езици в Джизъс Колидж, Оксфорд, където защищава и докторат по съвременна уелска литература. Прозата си твори само на уелски, преподава уелски език и литература в Кардифския университет.

Гуинет Луис — Стихотворения

Гуинет Луис е родена в Кардиф през 1959 година. Учи английски език в Кеймбридж и творческо писане в Колумбийския университет, САЩ, пише докторат в Оксфорд. Публикувала е пет книги със стихове, три на уелски и две на английски. Тя е от малцината уелски автори, които успешно творят и на двата езика. „Притчи и факсове“ (1995) е предложена за наградата Форуърд и печели отличие в Алдебъргския поетичен фестивал. „Нулева гравитация“ (1998) също е отличена. „Сонети за Редса“ е публикувана през 1990, „Едно и едно е равно на три“ се появява през 1996, а „Убиец на езика“ през 1999. Последните й четири книги са предложени за най-добра уелска книга на годината. Живее и твори в Кардиф.

Саманта Уин Радерк — Стихотворения

Саманта Уин Радерк е родена през 1960 година в малкото морско пристанищно градче Ню Куей в западен Уелс. Учи класическа литература в Кеймбридж и творческо писане в Кардиф и в университета. През 1996 получава награда от Съвета по изкуства на Уелс за първия си памфлет „Изоставена в Итака“ (1998). Първата й книга се появява през 2001, „Изкачване по скалите в коприна“. Живее и твори в Париж, Франция. Смятана е за един от най-оригиналните и обещаващи млади автори на Уелс.

Майкъл Морган — Кучета и котки

Майкъл Морган, (роден 1955), е израсъл в Абърдеър, една от индустриалните долини на южен Уелс, в дом, в който се говори чужд език. Той е преподавател във факултета по уелски език на Уелския университет, Авъристуит. Една от главните фигури в съвременната литература на уелски език, Майкъл Морган е автор на три романа, голям брой къси разкази и две поетични сбирки. „Котки и кучета“ е шестият сборник с къси разкази на Майкъл Морган. Заглавието на разказа, който следва, е и заглавие на книгата.

Греъм Дейвис — Стихотворения

Греъм Дейвис е роден в Рексъм. Завършва английска литература в Кеймбридж и защитава докторска дисертация в Университета в Кардиф. Носител е на наградата „Хари Уеб“ за поезия и на награда за литературна критика. Журналист към Радио ВВС — Уелс.

Греъм Дейвис — Успех въпреки всичко: най-добрите уелски поети под 45-годишна възраст

Боби Джоунс — Келтско Възраждане

Боби Джоунс е роден в 1929 г. Научава уелски още в училище в англоговорящия Кардиф и става един от най-плодовитите писатели и учени, творящи на уелски език. Автор е на дузина стихосбирки, няколко сборника с разкази, три романа, множество критически студии и автобиография. От 1960 г. насам в творчеството му намира отражение фундаменталната му калвинистка философия. Джоунс е професор по уелски език и литература в университета в Уелс.

Оливър Ренълдс — Стихотворения

Оливър Ренълдс е роден в Кардиф, завършил е университета в Хъл. Автор на четири стихосбирки: „Дъщерята на Скевингтън“ (1985), „Жената на шута на кралицата“ (1987), „Трамваят в Осло“ (1991) и „Почти“ (1999), всички издадени от „Фейбър“. Живее в Лондон.

Емир Луис — Стихотворения

Емир Луис е роден през 1957 г. в Лондон, израснал в Кардиф. Завършил литература в Кеймбридж и университетския колеж на Уелс в Аберистуит. Майстор на cynghanedd, носител на множество литературни награди, сред които „Чейр“ и „Краун“. Стихосбирката му „Chwarae Mig“ излиза в 1995.

Сионед Пу Роуландс — Майстори на мерената реч: Тум Морис и Емир Луис

Сионед Пу Роуландс е завършила философия и модерни езици в Ню Колидж, Оксфорд. Една година е преподавала английски в университета Мендел в Чешката република. В момента работи върху докторската си дисертация по сравнително литературознание в Оксфорд. Сътрудник е към Съвета по изкуствата и отговаря за преводите на уелската литература, работи също и към проекта Меркатор в Абъристуит.

Носител е на литературната награда на Айстедфод за млади автори. Публикува често в уелския периодичен печат на уелски и английски.

Стивън Найт — Стихотворения

Стивън Найт е роден във втория по големина индустриален пристанищен център на Уелс Суонси. Чете английски в Оксфорд. Автор е на няколко книги с поезия: „Цъфтящи крайници“ (1993), „Кино в града на мечтите“ (1996), „Пясъчните полета Бодлер“ (1996). Първият му роман, „Мистър Шницел“, се появява през 2000 година. Носител е на наградата Ерик Грегъри през 1987. През 1992 печели Националната поетическа надпревара.

Ана Уигли — Стихотворения

Анна Уигли. Родена е през 1962. Живее в Кардиф, има докторат по английска филология в Кардифския университет. Печатала в множество списания. Писател и критик на свободна практика.

Уилям Оуен Робъртс — Чумна епидемия

Уилям Оуен Робъртс е роден в Гарндолбенмен, Западен Уелс, и понастоящем живее в Кардиф. Пише изключително на уелски, автор е на няколко театрални и телевизионни пиеси, романи, разкази, сред които и радушно посрещнатия роман „Чумна епидемия“, (1991). Този роман, откъс от който поместваме, е магичнореалистичен разказ за бича на Средновековието, бубонната чума, наричана още Черната смърт. Действието се пренася ту по Средиземноморието, ту в Уелс. Избраният откъс запознава с един от главните герои, млад мюсюлманин, който впоследствие участва в план за убийство.

Пол Хенри — Стихотворения

Пол Хенри (роден 1959). Писател на свободна практика, преподавател и професионален консултант. Роден в Аберистуит. Първоначално пее и пише текстове за песни. Получава наградата Ерик Грегори за „Късчета време“ (1991). Следващите му издания „Пленена публика“ (1996) и „Крадецът на мляко“ (1998) намират широко място в множество антологии. Редактор на „Поезия Уелс“, награден със стипендията на Съвета по изкуствата на Уелс.

Зоуи Скоулдинг — Стихотворения

Зоуи Скоулдинг (родена 1967), израснала на границата между Норфък и Съфък, живяла в Индия, преди да се засели в Северен Уелс, 1991. Гимназиален учител и редактор на списание за поезия „Скалд“, което издава от 1994. Участвала в множество музикални проекти заедно със съпруга си Алан Холмс. Първата й стихосбирка е „Разписание на приливите“ 1998 година.

Дерин Рийс-Джоунс — Стихотворения

Дерин Рийс-Джоунз. Родена е през 1968 г. в Ливърпул. Учила в Бангор и Лондон. Сега преподава поезия в Хоп Юнивърсити Колидж в Ливърпул и го съчетава в магистърска степен по творческо писане. Най-новата й стихосбирка е „Около мъртвото тяло“, 1998. Издавана много, тя е редактор на „Поезия Уелс“ и е автор на литературна критика.

Франсис Уилямс — Стихотворения

Франсис Уилямс е родена през 1968 в Бридженд в Южен Уелс. Първата й книга с поезия, „Отломки“ е публикувана, когато авторката е едва 19 годишна. Преди да стане журналист и редактор, тя се записва да учи скулптура в Колежа по изкуства в Челси. Основава списанието „Дива“. Работи като нещатен сътрудник за „Тайм аут“ и други национални вестници. През 1998 става носителка на наградата Ерик Грегъри, връчвана от Обществото на писателите. Втората й книга е „Диво синьо“ (2000).

Фиона Сампсън — Стихотворения

Фиона Сампсън е родена през 1968 г. в Абъристуит. Автор на публикациите „Мъжете на Пикасо“, „Азът върху белия лист“, „Лечебна дума“. Предстои сборник преводи в съавторство с Ян Каплински. Носител на няколко награди и отличия. Директор на Мемориалната фондация „Стефан Спендър“.

Сара Корбет — Стихотворения

Сара Корбет. Родена през 1970. Израснала в Северен Уелс. След гимназия е живяла в Източна Европа, преподавала е английски. Получава наградата „Ерик Грегъри“ в 1977. Стихосбирката й „Червеният гардероб“ е номинирана за наградите „Форуърд“ и „Т. С. Елиът“.

Притежава магистърска степен по творческо писане в 1998 от Университета на Източна Англия.

Кейт Бингъм — Стихотворения

Кейт Бингъм. Родена е през 1971. След като завършва Оксфорд, работи за телевизия и различни издания. Автор на стихосбирката „Съвместно съществуване“ (1998) и на два романа — „Нозете на мама“ (1998) и „Въздушна струя“ (2000) и на сценарии за BBC. Живее в Лондон.

Карън Гуудуин — Стихотворения

Карън Гуудуин. Родена през 1976 в Суонсий, завършва филология в Аберистуит. Магистър по творческо писане от Университета в Нова Англия. Работи над първата си стихосбирка. Публикува в много антологии и периодичния печат. Носителка на наградата „Ерик Грегъри“ за 2000 г.

Джон Гоуър — Голямата риба

Джон Гоуър е плодотворен автор на пътеписи и множество ярки къси разкази, чийто език и атмосфера отразяват живота на улицата. Въпреки че говори и общува на уелски, той пише главно на английски и е кореспондент на BBC Уелс. Редактор е на книгите „Родна земя“ (1996) и „Една година в малка страна“ (1999). През 2001 се появява книгата „Остров, наречен Смит“, плод на продължителното авторово наблюдение над живота на едно изолирано общество. През 2000 година издателство „Гомър“ публикува сборника му с къси разкази „Голямата риба“. Книгата носи заглавието на разказа, който предлагаме.

Йоан Лойд — Стихотворения

Йоан Лойд. Роден през 1957 в Лянидлоес, завършил университетския колеж на Уелс, Аберистуит. Носител на наградата „Краун“ за 1990 г. Печатан много, той е автор и на телевизионни сценарии.

Шийна Пъг — Стихотворения

Шийна Пъг е поет и романист, преподава творческо писане в университета на Гламорган. Два пъти е носителка на кардифската награда за интернационална поезия. Тя е продуктивен писател, публикувала е осем поетични сборника и нейните текстове се изучават в гимназиите. През 1999 година тя печели наградата за уелска книга, написана на английски. Тя е една от най-всестранните и проспериращи англоезични поетеси в Уелс.

Катрин Фишър — Стихотворения

Катрин Фишър е родена през 1957 г. в Нюпорт, Югоизточен Уелс, където живее и в момента. Носителка е на награди за детска литература, автор на романа „Играта на фокусника“, който кандидатства за наградата „Смартис“. Поетеса с категоричен стил, тя печели кардифското интернационално поетично състезание и е наградена с приза на Уелския съвет по изкуствата за нейния първи сборник „Имрата“, (1988 г.). „Неизследваният океан“ се появява през 1995 г., а „Променливи състояния“ през 1999 г. Има десетгодишна учителска практика. Сега работи като независим автор, радиоговорител и съдия. Нейните произведения изобилстват с религиозни теми във връзка с все по-учудващия обществен феномен, според който едва 8% от населението посещава религиозни храмове. Уелските митове също заемат важно място в нейните съчинения.

Мейрион Макинтайър Хюз — Стихотворения

Мейрион Макинтайър Хюз. Роден е през 1963. Израснал в Каернарфон, сега живее край Ландунда. Завършил строително инженерство в Кардиф и работил по специалността 16 години, след което става графичен дизайнер. Носител на наградата „Чеър“ за 1993 г. и редовно участва в националните поетически конкурси. Първата му книга излиза през 1996 г.

Геруин Уилямс — Стихотворения

Геруин Уилямс. Роден през 1963 г. в Каернарфоншър. Завършва университетския колеж на Уелс, Аберистуит, където по-късно защищава докторска дисертация. Получава наградата „Чеър“ за 1994 г. Изследователската му работа върху уелската проза по време на Първата световна война е удостоена с наградата Книга на годината — 1997. Преподавател в Университета на Уелс в Бангор.

Хю Мейрион Едуардс — Стихотворения

Хю Мейрион Едуардс. Роден през 1965. Израснал в Лянфеърпул и Кардиф. Завършил френска филология в Университета в Бангор. Занимавал се с история на средновековната литература в Джизъс Колидж, Оксфорд. Преподавател в Университета на Уелс, Аберистуит.

Ерика Уф — Бездомно кутре

Ерика Уф е от Нюпорт, югоизточен Уелс. След като получава магистърска степен в Лондонския университет, дълги години работи в Източна Европа, преди всичко в Румъния и България, за дипломатическите служби на САЩ и за Организацията за доброволна служба в чужбина. В момента живее в Лондон и работи като служител по общественото развитие. Действието на първата й книга „Бездомно кутре“ се развива в родния й град, а в следващия откъс Уф, която не владее уелски, разказва за сложностите и възможностите пред двуезичието в съвременен Уелс.

Айвър Томас — Стихотворения

Айвър Томас е роден в Хавърфордуест, Пембрукшър, Уелс, през 1949 година. Един от най-прочутите уелски поети изпълнители, основател на поетично кабаре. Носител на престижни награди през 90-те години. Има множество публикации и многобройни турнета. Автор е на книгите: „Кръводаряване“, „От какво е направена любовта“, „Срамна кост“, „Небезопасен секс“ и др. По професия е архитект, живее в Кардиф.

Кристофър Мередит — Стихотворения

Кристофър Мередит е бивш стоманолеяр и учител от Южен Уелс. В момента чете лекции по писателско майсторство в Университета в Гламорган, Южен Уелс. Издал е две стихосбирки, три романа на английски и детска книга на уелски. Първият му роман „Смени“ (1988) печели наградата за проза на Уелския съвет по изкуствата и неотдавна е преиздаден. Третият му роман „Астрономическо време“ излиза през 1998 година.

Джон Барни — Само сън

Джон Барни е поет и есеист. Роден е в Абъргавени в Източен Уелс, от 1969 г. до 1982 г. живее в Дания. Редактор на „Планета“ — уелско международно списание. Издал е няколко стихосбирки, книги, включващи поезия и проза, и две книги с есета, едната от които — „Царят на пепелищата“ е получила наградата за литература на Уелския съвет по изкуствата за 1990 година. Свири на китара в блус състав.

Елин Луид Морган — Стихотворения

Елин Луид Морган. Родена през 1966 г. в Карматеншър. Завършва френска и испанска филология в университета на Уелс, Аберистуит. Работила е като репортер към вестник. Публикувала е Пътеводител за кръчмите в Уелс, стихосбирка в 1993 и редовно сътрудничи в периодичния печат. В момента е писател и преводач на свободна практика.

Чери Уин Джоунс — Стихотворения

Чери Уин Джоунс. Роден е през 1967 г. в Хартфордшър, но е израснал в Пемброукшър Черидигион. Играл професионално ръгби, но травма го принуждава да се оттегли от спорта. Завършил английска литература в университета на Уелс, Аберистуит. Носител на националната награда „Чеър“ за 1990, 1992 и 1997 г. Участва в поетическите екипи на популярни радио и телевизионни програми.

Найси Бийч — Стихотворения

Найси Бийч. Родена през 1969 г. в Сейнт Асаф, завършила право в университета в Кардиф в 1992. В момента работи за телевизията в Кардиф, детски отдел.

Мерерид Поу Дейвис — Стихотворения

Мерерид Поу Дейвис (1970). Израснала в Ланкастър и Клуид. Завършила Оксфорд. Изследва феминистките веяния в немската литература. Лектор по германска филология в университетския колеж в Лондон. Носител на награда „Краун“ и медал за литература на Урд Айстедфод.

Джон Уилямс — Коледният списък на Майки

Джон Уилямс е автор на акламираната книга „Into the Badlands“ (Paladin, 1991; Flamingo, 1993), (Bad Lands — ерозирал и безплоден район в югозападна Южна Дакота и Северозападна Небраска), сборник с интервюта на американски автори на криминална литература. Самият той е новелист и е публикувал „Faithless“ — „Измамници“. (Serpent’s Tail, 1997) и „Смърт в Кардиф“ — „Cardiff Dead“ (Bloomsbury, 2001), както и сборник с кратки криминални разкази „Five Pubs, Two bars and a Nightclub“ — „Пет пъба, два бара и един нощен клуб“, (Bloomsbury, 1999). Следващият разказ е взет от този сборник. Джон Уилямс живее и работи в родния си град Кардиф. Изявява се и като драматург и журналист.

Лойд Робсън — Стихотворения

Лойд Робсън: поет, изпълнител, инструктор по семинари, визуален артист, оформител на книги, словослагател, издател, копирайтър и журналист. Роден в Кардиф през 1969 г. Участвал е в многобройни четения в Уелс и в чужбина. Печатните издания определят четенията му като „удивителни“, „въздействащи… завладяващи“, „великолепни… унищожителни“, „уникални… смразяващи и весели едно след друго“, а самия Робсън като „силен и талантлив“, „винаги на ниво“, „самобитен“ и „най-добрият в Кардиф“. Поезията му в книги като „Територия на ръба“ и „Кардифски прорез“ се характеризира с използване на англоезичния кардифски диалект.

Елинор Уин Рейнолдс — Стихотворения

Елинор Уин Рейнолдс. Родена през 1970 г. Завършва уелска литература в Аберитсут и после Оксфорд. Публикува често в периодичния печат и в антологии. Работила в театър, към ВВС радио Уелс. В момента е писател на свободна практика, преподавател и радиожурналист.


Информация

Източник: http://www.slovo.bg

 

Издание:

Писатели от Уелс

Антология на сп. „Пламък“

 

Списание „Пламък“, брой 3–4, 01.03.2002

 

This issue of PLAMAK, devoted to the contemporary literature of Wales, is published with the assistance of The arts Council of Wales — Cardiff and The British Council — Sofia. We would like to express our best thanks!

История

  1. — Добавяне