Този популярен роман с продължение в пет части е сред първите творби на Карл Май. Той е публикуван в издателството на Мюнхмайер през годините 1882–1884 под наименованието „Горската роза“.

Романът разкрива историята на двама испански графа, братята Родриганда, от които единия живее в Мексико, а другия в Испания. И двамата са обградени от мошеници, които се домогват до техните владения. Намират се обаче силни и честни приятели, които помагат на намиращите се в беда: сред тях е немския лекар Щернау.

Пъстрото и увлекателно действие се развива сред индианци, трапери и вакероси в Мексико, в дивата и опасна пустиня Мапими, в испанските Пиренеи, а също във Франция и Германия.

Освободителната война на мексиканците под ръководството на по-късния президент Бенито Хуарес съставлява исторически задния план на събитията. Борбата между него и противника му император Максимилиан усилва драмата на световната история, която завършва трагично с гибелта на Максимилианите в Мексико.

Като ярки герои в романа с продължение наред с доктор Щернау се открояват и индианците „Мечешко сърце“, „Бизоново чело“ и особено трапера „Лешоядовия клюн“, един от тия уестмани, които въпреки драматизма на събитията не губят чувството си за хумор.

 

65-те глави на романа с продължение „Горската роза“ са разпределени в следните томове:

Замъкът Родриганда (том 51)

Пирамида на бог слънце (том 52)

Бенито Хуарес (том 53)

Трапера „Лешоядовия клюн“ (том 54)

Смъртта на императора (том 55)

 

Екранизации на романа са филмите с режисьор Артур Браунер

Der Schatz der Azteken, 1965

Die Pyramide des Sonnengottes, 1965

В главните роли: Лекс Баркър (доктор Щернау), Рик Батаглия (капитан Вердоха) и др.

Съдържание

Пирамидата на бог Слънце 5,7

Die Pyramide des Sonnengottes,
fb2.zip epub txt.zip sfb.zip pdf mobi


Информация

Източник: http://bezmonitor.com

(c) Любомир Спасов, превод, 1992 Die Pyramide des Sonnengottes, Band 52 Karl May — Verlag, Bamberg

История

  1. — Добавяне

Библиоман