Читателски коментари

Двойна звезда от Робърт Хайнлайн

доктор дулитъл (28 май 2008 в 22:24)

ох и мене много ме накефи като я прочетох за първи път (преди повече от 20г.). много неща са успешно казани в нея. много ми хареса как постепенно се разбира, че лошите всъщност не са толкова лоши и че си имат съвсем основателни причини за поведението си.

Шестото клеймо от Дан Браун

доктор дулитъл (28 май 2008 в 21:45)

това, което твърдиш е лочно, но само за човек с атеистичен мироглед. Всеки фанатик — правоверен (сиреч ортодоксален), протетант, адвентист, педесятнк и прочее *ист, не ще се съгласи принципно с твойта постановка.

първо не ще приеме, че хората в мнозинството си са атести. Напротив — ще посочи, че например по Европата се събират данъци за църквите от хората и факта, че малцина казват, че са атеисти, за си спестят въпросните данъци, показва че много са вярващите!

Слабоста на сърквата също би била поставена под съмнение. Например у нас се прави всичко възможно да се наложи православната църква, защото опредя в голяма степе резултатите от изборите. Същото е и по Европата.

Колкото до Девата, някой не биха спорили с тебе а напрово биха ти посегнали. Логически, сигурно имаш основания да мислиш така, НО като правило в религията, вярата изключва разума. Иначе няма как да избираш дали да повярваш или не :-) (т.нар. право на личен избор, с който много се гордеят вярващите). Така че аргументите ти не биха били приети принципно.

Църковните канони не са обяснявали всичко, имало е модел на света, основан на петокнижието. А колкото до жертвите — наистина са били много. Обаче не само тогава е имало невинни жертви. Например ’ние’ убихме сумати невинни хора в Ирак, въпреки че смяташ, че повечето сме атеисти.

За беда науката хич не дава отговорите за които споменаваш. Напротив в момента има голям проблем и то около ’основни’ части на познаниято — квантовата механика и строежа на веществата. Ако щеш, включи и торията а великото обединение … тъмнината нараства!

честно казано не виждам защо смяташ, че развлекателните книжки (като тази), имат нещо общо с науката или познанието? Все едно да четеш Хитър Петър и заключиш, че си изучил българсикят фолклор?

та това си помислих като ти прочетох поста.

Двойна звезда от Робърт Хайнлайн

Gost (27 май 2008 в 20:58)

Малко Идеалистично, не мослиш ли?

Шестото клеймо от Дан Браун

илюминат (26 май 2008 в 15:17)

Дори да сам малак(както казват всички) според мен Дан Браун е един от най-вълнуващите автори на трилари!Макар книгите му да засягат църквата във всяка той показва нещо ново! „Шестото клеймо“ е първата от четирите превъзходни книги. В нея минало настояще и бъдеще се сливат по такъв начин, какъвто аз не бях срещал до сега. Четейки я читателя трудно губи интерес и с всяка страница наприжението се увеличава.

Според мен църквата не трябва толкова да се впряга заради книгите! В ХХІ век много малко хора вярвят в бога! Силата на църквата от преди век е отслабнала! Една, както казват, еретична книга повече не е нищо! Еретици или не всички вярвяме в нещо! Обредите и „магиите“ на църквите прйвличат повече от любопитство отколкото от вярата! Въобще някой замислял ли се е, че Девата може съвсем да не е толкова чиста, колкото смятаме! Как са разбрали, че тя все още е девствена след " божественото" зачеване? Медицината преди 2000 години не е била толкова развита и сам сигурен, че МАРИЯ момичето, което сега наричаме Дева Мария, вероятно е заченала не от бог, а от момче!!! Както знаете девствената ципа е пореста и дори да не е имало полов контакт с едно по-невнимателно еаколиране върху половите органи, спермазотоиди навлизат право през химена и хоп-Иисус цъва на бял свят. В днешно време много деца заченати по този начин са захвърлени в домове за сираци!!! Защо църквата не им направи икони и не ги идеализира като месии???Това е само един въпрос от всичките, който си задаваме ние- децата на 16 години!

Църквата е взела много жертви заради такива въпроси! Дан Браун, в свойте книги покозва, че може да има и други отговори! Преди науката да се разрасне ЦЪРКОВНИТЕ канони обясняваха всичко: изгрева и залеза, дъждът, дъгата…Всичко, което не можеше да се обясни, човек наричаше чудо! С книгите на Дан Браун чудесата замират, а знанието се извисява! Дан Браун не е нищо повече от учител, защото именно той предоставя избор, а не налага мнение като каноните! В днешна време никой не обича да го командват, дори и младото поколение! 2000 годишна религия скоро ще се затрие от лицето на земята, защото науката дава отговорите, които ни интеренсуват!!!

Двойна звезда от Робърт Хайнлайн

Димитър Пеев (26 май 2008 в 11:51)

Това е може би едно от най-добрите произведения на Хайнлайн. По-добре написано от „Пътя на славата“ и може би една идея по-хубаво от „Звездните рейнджъри“. Чете се на един дъх.

Освен, че е хубава книга, героите, описани вътре са от почти несъществуващия за съжаление вид на едновременно честни, откровенни и смели хора, знаещи какво правят и как да поемат отговорност за действията си — нещо, толкова дефицитно в реалния свят за съжаление.

Вярно, превода на моменти показва липса на знания, но какво толкова :)

Димитър Пеев ([email protected])

Магическият преход от Тайша Абелар

наталия стефанова (25 май 2008 в 20:30)

много яка книга искам да си я купя.

Метеоритът от Дан Браун

Gost (24 май 2008 в 17:53)

Не мога да повярва , че можеш дори за миг да заподозреш подобно нещо!В края на краищата сенаторът беше от лошите и на заслужаваше да бръкне в кацата с меда.Ако не беше обикновен американски екшън с банален хепи енд , можеше и дасе постигне някакъв реализим.А колкото до НАСА , ще бъде закрита , когато корпорациите, диктуващи американската политика, изчерпят целият ти иконномически потенциал.А, бе от всички лоши книги на автора, тази е най- лошата … Ама честно!!!!

Метеоритът от Дан Браун


Но пък Дан Браун ясно доказва, че конспирациите същесвуват. Хареса ми книгата и я препоръчвам на всички.

Метеоритът от Дан Браун


Очаквах Сенатора да спечели, искрено се надявах да сложат край на НАСА, ама не стана…

Лилията и лъвът от Морис Дрюон

Мария Галишка-Владимирова (24 май 2008 в 08:55)

Открих поредицата на Морис Дрюон по сергиите за антикварни книги и признавам — тяхното откритие се превърна в празник за мен, който ме владя много време. Прочетох всичките книги осем тома. Освен насладата от повествованието, те дойдоха да запълнят една празнота в общата ми култура, в познанията ми за оная далечна епоха.Благодаря на преводачката за безукорния превод — тексът звучи така, сякаш е писан на български език!

Гората на демона от Любомир Николов

Оносно таблица с точките (21 май 2008 в 11:58)

В началото на книгата се говори за таблица с точки, по които се определят различни показатели и чрез която се състоят битките в играта. Таблица обаче няма, аз бих могла да си направя, но не съм сигурна какви трябва да са числата. Бих се радвала ако някой направи разяснение. Благодаря ви предварително!

Олд Шуърхенд II от Карл Май

Елица (19 май 2008 в 22:23)

Един от любимите ми автори.

България или Мафията? от Георги Андреев

Божидар (19 май 2008 в 15:41)

Жалко, че не съм прочел написаното преди десетина години. Щях да си спестя много неща… Сега съм по-любопитен до къде го е докарал Георги Андреев. Успял ли е да се съхрани душевно и физически и дали е видял някаква светлина в тунела.

Златото на партията от Игор Бунич

Читател (19 май 2008 в 12:13)

Само сме си мислели, че знаем какво е това комунизъм, т.е. МАФИЯ !

Четете книгата, незаменима е!

Шестото клеймо от Дан Браун

gost (19 май 2008 в 10:57)

Ако ми позволите да отбележа, Специално за „Шестото клеимо“ мога да кажа, че въпросът „наука или религия“ е разработван от XVI век. Точно сега не се сещам заглавия, но ги има. Лично моето мнение по въпроса е, че зависи дали си интровертна или екстровертна личност.

Истинската история на Маджо от Георги Стоев

Елица (17 май 2008 в 17:41)

Първо се научи да пишеш, а след това пускай каквито и да било коментари! Лично аз .. нищо не разбрах от това, което си написал!

История на Българското възраждане от Иван Стоянов

Светлана Веселинова (17 май 2008 в 16:15)

Книгата е страхотна, както и нейният автор!

Инструменталистът от Рей Бредбъри

Драгомирова (17 май 2008 в 15:11)

Като музикант мога да отчета истинското приимущество на музиката без слово, колкото по-малко, толкова по-отворена и неангажираща; благодарна за безкрайни тълкувания и образност. Като литературен любител, какъвто и да съм, дълбоко се прекланям пред стила и творчеството на Бредбъри- един наистина любим и уникален творец!

Светкавица от Дийн Кунц

Кехайова (16 май 2008 в 20:13)

Книгата е невероятна!Съвсем случайно попаднах на нея,купих я преди доста години от улична сергия.Тази беше книгата,която ме запали по творчеството на Дийн Кунц.Вече съм прочела почти всичко от този автор,излязло на български език,но поне според мен,"Светкавица"е най-добрия му роман.Горещо го препоръчвам,на всички,които обичат да четат заплетени трилъри с фантастичен привкус!

Кратка история на времето от Стивън Хокинг

Stoev (16 май 2008 в 15:32)

Книгата е изключително интересна и увлекателна, написана е с чувство за хумор и е разбираема за всеки.