Читателски коментари

Нейният избор от Теодор Стърджън


Хехехе… кефи ме, когато такива неща са писани от мъже; а колкото то Тиъдър Стърджън — очарована съм да го открия с вс тези негови кратки разкази, след като досега го познавах единствено като фантаст:):)!!

Персийското момче от Мери Рено

Ани (21 април 2008 в 12:10)

Книга която просто „Трябва да се прочете“ … няма друг коментар

Нерон вълкът от Христо Калчев

Екатерина (20 април 2008 в 20:01)

Прочетете всяка една негова книга и ще разберете колко велик е Христо Калчев,наред с книгите си…

Окото на света от Робърт Джордан


Поредицата ще бъде довършена от друг автор и няма да остане незавършена. Не съм съгласен, че литературно-стилистичната страна не е добра. Напротив, точно динамиката куца, а не стилистиката.

Бараяр от Лоис Макмастър Бюджолд

Скрит (19 април 2008 в 23:02)

Мандор е поправил някои доста тъпи изказвания на преводача, но са останали — примерно козел опущения, преведено като козел за отпущане, докато всъщност значи жертвен козел, съвременен синоним е жертвено агне.

Идеален ден за лов на рибка-бананка от Дж. Д. Селинджър

Джиджо (19 април 2008 в 15:03)

Страхотен разказ!

Сиймор се самоубива, не защото е с психични проблеми, а защото светът около него е такъв.

Горещо препоръчвам „Устата ми хубава, очите ми зелени“.

То от Стивън Кинг


Още едно зашеметяващо и стряскащо пътуване из неизчерпаемата фантазия на Кинг! Този роман е страхотен!

Окото на света от Робърт Джордан

hebigatsu (17 април 2008 в 11:23)

Вярно е, че „Колелото на времето“ е поредица с не много високо от литературно-стилистична гледна точка съдържание, но това се компенсира с силната динамика на действията и събитията.

За съжаление ще остане в историята на фентъзито като поредният недовършен цикъл от романи, тъй като Робърт Джордан почина на 16 септември 2007 г. след тежко боледуване.

инфо: http://bg.wikipedia.org/wiki/Робърт_Джордан

ВИС от Георги Стоев

Светлана (14 април 2008 в 05:09)

Ей това е положението .Докато народа се опитва да прави частен бизнес и лека -полека да се изгради стълба на обществото ,а именно средната класа ,генералите създадоха организираната престъпност и унищожиха инициативата в зародиша.Много бизнеси затвориха и хиляди хора напуснаха родината .Народа си изгради идоли -не борците -като спортисти ,а борците -като престъпници .

През онези години ,народа се чудеше как да си плати сметките ,а мафията ,натрупа пари и то много пари .Генералите добре си изпълниха плана .И продължават да го изпълняват .Вече дори и по -успешно .

Георги Стоев ,независимо ,че е бил част от организирана престъпност ,има доблеста да се разграничи и да каже истината право в очите на народа ,чрез книгите си .Да разберем всички ,кой създаде мафията и защо.По един или друг начин всички борци ,участвали в организирана престъпност са били пионки на генералите и на ДС,затова и си платиха с живота .Босовете ,отдавна гният в гроба,но мафиотските структури в БГ са по -силни от всякога.Мафията е заела всички слоеве на обществото и е най -силна по -върховете .

Георги Стоев ,заплати с живота си ,заради смелостта си да напише и изрече истини ,които много хора знаят ,но нямат смелост да говорят .И нека не се опитват комунистите да пускат версии ,че Стоев е убит за дългове .Вече и децата не вярват на измислици и манипулации.Време е народа да се събуди от летаргията си и проумее в каква държава живее…д

Приказка от Димчо Дебелянов


Виж ти!… Никога не съм знаела това произведение на Д.Д.; а ето че и сега ми попадна от „случайните“.

<<"…да дойде някой тука, за да ме послуша, когато засвиря някоя от любимите ми песни, и да ме остави… И нека тогава се притъпя и олющя под мазните ръце на моя нов стопанин.">>

Мда…

Партия шах от Кърт Вонегът

Читател (12 април 2008 в 21:51)

Разказът не е нищо особено, напълно посредствен сюжет.

Часът на Бика от Иван Ефремов

Калоян Николов (11 април 2008 в 23:03)

За съжаление, този превод от руски на тази уникална за мен книга изглежда е бил цензуриран навремето!!! Или пък преводачът е посъкратил някой и друг параграф по свое усмотрение/недоглеждане, което като краен резултат е същото!

На тези, за които да четат на руски не е проблем, бих препоръчал да прочетат книгата от сайта на Михаил Шпилевски:

http://shp.by.ru/razvitie/lit/efremov/chas.shtm

и ако (като мен) помнят книгата в детайли, веднага ще забележат по-дългия пролог (макар че, честно казано, българската му версия е по-силна) и доста параграфи от по няколко изречения, които липсват в българския вариант, но в оригиналния правят логиката на диалозите много по-гладка …

Мога само да гадая за причините за подобна цензура, в края на краищата книгата съответства в общи линии на тогавашните канони за ангажирана идеологически литература … но ако има начин, бих допълнил липсващите фрагменти със собствен превод

така или иначе, прочетете тази книга — днес е актуална много повече от преди (като анализ на обществени и философски проблеми поне)!

Сумрачен патрул от Сергей Лукяненко

Скрит (11 април 2008 в 07:32)

Готина книга. И приятната изненада — преводът е много добър,браво. Има няколко дребни пропуска,но те са все препратки, преводачът е дал доста такива, все пак не може да е чел всичко и да си го спомни — още не е вечер(еще не вечер) в една реплика е препратка към песен на Висоцки, а на друго място има друга — вече е вечер, И фразата на Городецки към Костя малко преди да излети — щастие за всички даром и никой да не бъде пропуснат — е от „Пикник край пътя“ на братя Стругацки. Както и едната бележка под линия, че не знае какво значат тези 2 термина, единият е нощно напикаване. Има и други реплики с очевидно някакъв подтекст,но за мое съжаление не знам какъв…

Окото на света от Робърт Джордан

джу (11 април 2008 в 01:47)

няма ли да се сканират 9та и 10а част от поредицата?

Историята на доктор Дулитъл от Хю Лофтинг

Калина (10 април 2008 в 12:04)

Наложи ми се да издиря книжката, тъй като синът ми я изучава в часовете по извънкласно четене. Прочетох я на един дъх. Много забавна и приятна. Надявам се, че синът ми също ще я хареса. Бих искала да прочета и останалите книжки от поредицата за „добрия доктор“.

ВИС от Георги Стоев

Бобо (8 април 2008 в 07:06)

Теглиха му и на него куршума!

Хари Потър и сянката от планините (откъс) от Ивайло Г. Иванов

Мария (7 април 2008 в 13:31)

От лятото 2007 чакаме продължение.Няма ли да има такова?Чете ли ги някой тия коментари?Книгата е много интересна.

Белият дракон от Ан Маккафри

Полина (7 април 2008 в 10:25)

Благодаря! Отдавна търсех третата книга от поредицата.

Изненадахте ме много приятно.

Омон Ра от Виктор Пелевин


Не знам почти нищо за Виктор Пелевин.

Но произведенията му са много ценни (естествено ако харесвате антиутопии).

Както се казва — молодец ;)

Архипелаг ГУЛАГ от Александър Солженицин

иван андреев (5 април 2008 в 20:01)

съжалявам, но томовете са два и винаги са били два — на български