Читателски коментари (за „Кандид “ от Волтер)

  • 1. ioan4eto (18 януари 2009 в 17:46), оценка: 6 от 6

    Невероятно произведение!

  • 2. saty (10 май 2009 в 01:35), оценка: 6 от 6

    Адски готино нещо. Прочетете го. Не знам защо самата аз не бях го чела досега. Философията е добра, когато идва със смях; или с абсурди (Боян Атанасов е преводачът на „Параграф 22“ и за мен е страшно добър).

  • 3. детелина Калева (18 април 2013 в 09:47)

    Не съм допускала,че Волтер е чувал за Българите,толкова е актуален в момента заради отношението му към оптимизма,започвам да се съмнявам дали позитивното мислене,което проповядват навсякъде не е умишлено внушение от някои съвременни „умове“с цел да се притъпи унизителната реалност,в която се намираме днес — прочетете тази книга!

  • 4. pencho (18 април 2013 в 12:39)

    Америка е открита от Колумб в 1492 година, топлата вода е открита още от първобитния човек… Като сме седнали сега да откриваме Волтер, не трябва да забравяме, че за да го разберем, е необходимо да попрочетем някоя и друга книжка покрай него. Така ще ни стане ясно, че „българите“ на Волтер нямат нищо общо с нашите сънародници, както и че философията на оптимизма, която той пародира, няма и най-малка допирателна точка с теориите за положителното мислене като практическа психология. … Но пък да се чете е, общо взето, полезно, да се правят аналогии също не се забранява, както и да се споделят последните в коментари под книги. Няма лошо, дерзайте, откривайте…

  • 5. Al_Kotkone (9 декември 2023 в 18:00)

    Доколкото си спомням, в „Кандид“ Волтер пародира философията на Готфрид Вилхелм Лайбниц, който е казал, че живеем в най-добрия от всички възможни светове. Именно това е и „оптимизмът“ от заглавието — Кандид става свидетел на всевъзможни човешки страдания, бедствия и несправедливости по пътя си, но накрая винаги си повтаря, че въпреки всичко все пак живеем в най-добрия от всички възможни светове. Нали така, Пенчо ?

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.