Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ъплифт (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Infinity’s Shore, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и начална корекция
NomaD (2019 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2019 г.)

Издание:

Автор: Дейвид Брин

Заглавие: Брегът на вечността

Преводач: Крум Бъчваров

Година на превод: 1998

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 1998

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1102

История

  1. — Добавяне

Еуаскс

Те бързо изпълняват обещанията си, нали, пръстени Мои?

Виждате ли с каква готовност местните приеха исканията ни?

Изглеждате изненадани, че действаха толкова енергично, за да ни умилостивят, но Аз го очаквах. Какво друго решение можеха да вземат, след като така наречените им мъдреци разбират как стоят нещата?

Предназначението на другите раси, по-малки Мои пръстени, е същото като вашето — да се подчиняват.

 

 

„КАК СЕ СЛУЧИ ТОВА?“ — питате вие.

Да, имате Моето позволение да погладите старите восъчни мазнини и да проследите последните спомени. Но Аз ще ви ги преразкажа по по-удобен начин, така че да можем заедно да се радваме на добрия завършек.

ЗАПОЧВАМЕ с пристигането на пратениците — по един от всяко дивашко племе, навлезли в тази опустошена долина пеш или на колела, тътрейки се като животни по останките, заобикалящи нашия величествен „Полкджхи“.

Смело застанали под надвисналата стена на блестящия ни кораб, те се редуват да викат към най-близкия отворен люк и произнасят красиви речи от страна на своите примитивни Общности. С изненадващо красноречие цитират важни моменти от галактическия закон, поемат от страна на предците си цялата отговорност за присъствието си на този свят и любезно искат ние на свой ред да им обясним причината за нашето идване тук.

Дали сме официални инспектори и съдии от Института по миграциите, питат те. И в противен случай, какво оправдание имаме ние за нарушаването на покоя на тази планета?

Каква дързост! Тя извънредно разстройва нашата младша Купчина-жрец, тъй като сега очевидно сме длъжни да се оправдаем пред варварите.

< < Защо Просто Не Изгорим Това Последно Пратеничество Също Като Предишното? > >

На този въпрос нашият величествен Капитан-водач отвърна:

< < Нищо Не Ни Струва Да Изпуснем Информативна Пара По Посока На Полудеволюиралите Същества. И Не Забравяйте, Че Искаме Да Получим От Тях Някои Данни! Спомнете Си, Че Измамните Същества, Наречени Ротени, Предложиха Да Ни Продадат Ценна Информация Преди Справедливо Да Ги Предадем. Навярно Същите Тези Данни Могат Да Се Извлекат От Местните На Много По-Ниска Цена, Което Ще Ни Спести Времето И Усилията Сами Да Ги Дирим. > >

Нима тогава младшата Купчина-жрец не продължи да настоява?

< < Погледнете Надолу Към Ужасите! Изчадия! Те Се Смесват Под Сянката На Нашия Велик Кораб — Урски Форми Рамо До Рамо С Хууни? Бедните Заблудени Трекски Братовчеди Стоят Близо До Вълконски Човеци? А Там Сред Тях, Най-Ужасните… Г’кеки! Какво Можем Да Получим Като Разговаряме С Кръвосмесители? Незабавно Ги Взривете! > >

 

 

О, ПРЪСТЕНИ МОИ, нима нещата нямаше да са по-прости за нас/Мен, ако Капитан-водачът се беше съгласил и бе приел съвета на младшия жрец? Вместо това нашият възвишен командир се наведе към старшата Купчина-жрец за нови консултации.

А неговата царствена същност се изпъна нагоре, кула от петдесет прекрасни пръстена, и заяви:

< < Аз/Ние Признаваме, Че Това Е Унизителна Задача. Но Нищо Не Ни Струва Да Съблюдаваме Съответния Етикет И Ритуал.

< < Затова Нека Поверим Задачата На Еуаскс. Нека Купчината Еуаскс Разговаря С Тези Деволюирали Диваци. Нека Еуаскс Разбере Какво Знаят За Двата Вида Плячка, Които Търсим. > >

Така и стана. Задачата беше поверена на тази импровизирана хибридна купчина. Да бъде смирен посредник. Да преговаря с полуживотни.

По този начин Аз/ние научихме колко ниско е мнението на нашите джофурски събратя за нас.

 

 

НО СЕГА ТОВА НЯМА ЗНАЧЕНИЕ. Спомняте ли си с каква самоувереност се заехме с определената ни задача? Ние се спуснахме с гравитационна чиния в унищожената гора, където ни очакваха шестимата пратеници. Нашият асоциативен пръстен позна двама от тях — Фухуун-дау, който поглаждаше бялата си хуунска брада, и Вуббен, най-мъдрия от г’кеките. Тези двама отначало извикаха от радостна изненада, смятайки, че са видели своя изчезнал приятел Аскс.

После, осъзнали грешката си, шестимата се отдръпнаха и издадоха различни стъписани звуци. Особено трекът сред тях — нашият/вашият заместник сред върховните мъдреци? — който изглеждаше най-разтревожен от нашето преобразяване. О, как трепереше тази купчина от местни пръстени, за да долови нашето джофуриране! Нямаше ли нейният разединен съюз да се разпадне на място? Без господарски пръстен, който да ги свързва и напътства, нямаше ли съставните пръстени да разкъсат мембраните си и да изпълзят на различни страни, завръщайки се към животинските навици на предците ни?

Накрая шестимата представители се възстановиха достатъчно, за да слушат. С прости думи Аз им обясних какви са стремежите на „Полкджхи“ в тази далечна система.

НИЕ НЕ СМЕ ОТ ИНСТИТУТА ПО МИГРАЦИИТЕ — казах им Аз/ние, — макар че се позоваваме на клауза от галактическия закон, за да се овластим и да арестуваме ротенските генни пирати. Равнодушният космос няма да ни задава въпроси, ако/когато изправим пред съда тях… или престъпните заселници.

Към кого ще се обърнат диваците?

 

 

НО НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ГО НАПРАВИМ.

Тези думи успокоително прибавих Аз. Има по-големи престъпници от окаяните изгнаници, изхвърлени на забравен риф, стремящи се към изкупление по единствения възможен за тях начин.

НАШИТЕ ОСНОВНИ УСИЛИЯ са насочени към търсенето на изчезнал съд, управляван от земянитски делфини. Кораб, издирван от десет хиляди флоти из целите Пет галактики. Кораб, носещ тайни и навярно ключ към нова ера.

Аз казах на пратениците, че можем да платим за информацията, ако местните жители ни помогнат да съкратим търсенето си.

 

 

(Да, пръстени Мои — Капитан-водачът също обеща да плати на онези ротенски негодници, когато корабът им се свърза с нашия в скоковото пространство, за да ни предложи ценни данни. Но онези нетърпеливи глупаци издадоха прекалено много в алчността си. Ние им дадохме мъгляви обещания, пратихме ги за още доказателства… после тайно ги проследихме преди сделката окончателно да бъде подписана! Когато ни доведоха до този свят, за какво друго можеха да ни послужат? Вместо да им платим, ние заловихме кораба им.

Наистина, те може би имаха още информация за продаване. Но ако делфинският кораб е в тази система, ние съвсем скоро ще го открием.)

 

 

(Да, пръстени Мои, нашата паметна сърцевина очевидно не пази восъчни отпечатъци от „делфински кораб“. Но други на Джиджо може би знаят нещо. Навярно крият данните от своя трекски мъдрец. Така или иначе, можем ли да вярваме на спомените, наследени от Аскс, който коварно стопи много сърцевинни мазнини?

Затова трябва да попитаме джиджойските пратеници с помощта на заплахи и възнаграждения.)

 

 

Докато пратениците обмисляха въпроса за делфинския кораб, Аз продължих с нашето второ искане. Нашата цел да наложим дълго отлаганото правосъдие!

МОЖЕ ДА НАМЕРИТЕ ТОВА ДОПЪЛНИТЕЛНО ИСКАНЕ ЗА НЕПРИЯТНО ИЛИ НЕЛОЯЛНО. НО НЯМАТЕ ДРУГ ИЗБОР. ТРЯБВА ДА СЕ ПРЕКЛОНИТЕ ПРЕД НЕУМОЛИМОСТТА НА НАШАТА ВОЛЯ. ЖЕРТВАТА, КОЯТО ИСКАМЕ, Е ЖИЗНЕНОВАЖНА. ДАЖЕ НЕ СИ И ПОМИСЛЯЙТЕ ЗА ОТКАЗ!

Хуунският мъдрец изтътна дълбока умбла и наду грък-лянната си торбичка.

— Не разбираме какво искате да кажете. Какво трябва да жертваме?

На този очевиден опит за извъртане аз решително отговорих, като прибавих вълнообразни сенки на акцентиране по нашите горни пръстени.

ЗНАЕТЕ КАКВО ТРЯБВА ДА НИ БЪДЕ ДАДЕНО. СКОРО ЩЕ ОЧАКВАМЕ СИМВОЛИЧНА ЧАСТ. АВАНС, С КОЙТО ДА ПОКАЖЕТЕ, ЧЕ СТЕ РАЗБРАЛИ.

С тези думи Аз заповядах на нашия манипулативен пръстен да насочи всичките ни пипала към стария г’кек.

Към Вуббен.

Този път тяхната реакция показа разбиране. Някои бивши пръстени на Аскс споделиха тяхното отвращение, но Аз ги укротих с електрически мълнии на дисциплина.

Заплашените варвари се оттеглиха и отнесоха със себе си думите на небесата.

 

 

Не очакваме измъчените преждевремци да ни се обадят в продължение на ден-два. Междувременно Капитан-водачът решава да прати втория ни летателен кораб на изток, за да помогне на другия, чийто ремонт върви прекалено бавно. Той е свален близо до дълбоката цепнатина. (Удобно скривалище за изчезналия земянитски кораб!)

Преди се опасявахме, че делфините са обстрелвали кораба ни и че самият „Полкджхи“ ще трябва да изпълни тази задача. Но нашата купчина-тактик изчисли, че ротенският разузнавателен съд ни е улучил просто случайно. Изглежда безопасно да пратим по-малка машина.

После, когато ремонтният ни кораб се готвеше да отлети, регистрирахме сигнал точно от онези планини! Какво друго можеше да е освен джиджойските пратеници, отвръщащи на Моите/нашите искания!

Вторият ни кораб беше отклонен на север за тази нова задача.

 

 

И ето! Г’кекско селище — малък град на колесатите демони — скрито в гората!

О, и без това щяхме да го открием. Нашето картиране едва бе започнало.

И все пак този жест е насърчителен. Той показва, че Шестте (които скоро ще станат пет) притежават достатъчно разумна способност, за да пресметнат шансовете си, да осъзнаят неизбежното и да сведат до минимум загубите си.

Какво, пръстени Мои? Изненадани ли сте? Очаквали сте по-голяма сплотеност от вашите прехвалени Общности? Повече вярност?

Тогава гледайте и се учете, восъчни Мои красавци. Това е само началото.