Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ъплифт (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Infinity’s Shore, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и начална корекция
NomaD (2019 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2019 г.)

Издание:

Автор: Дейвид Брин

Заглавие: Брегът на вечността

Преводач: Крум Бъчваров

Година на превод: 1998

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 1998

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1102

История

  1. — Добавяне

Еуаскс

Пристига съобщение, че сме загубили следите на кораба!

Нашият светлинен крайцер, пратен да преследва машина на ротенските бандити.

По време на такава рутинна задача не се очакваха проблеми. Това повдига тревожни въпроси. Възможно ли е да сме подценили силата на тази разбойническа банда?

Ти, наш втори познавателен пръстене, ти осигуряваш достъп до много спомени и мисли, натрупани от нашата купчина преди Аз да се присъединя и да стана ваш господарски пръстен. Спомени от времето, когато ние/вие сте били просто Аскс.

Ти си спомняш, как сте чули човешките генни крадци да правят абсурдни твърдения. Например, че техните патрони — тези загадъчни „ротени“ — са като цяло непознати на галактянското общество. Че ротените скрито оказвали огромно влияние. Че не се страхували от могъщите бойни флоти на великите кланове в Петте галактики.

Ние от бойния кораб „Полкджхи“ сме чували подобни басни и преди да пристигнем на тази планета. Приемахме ги за обикновени легенди. Смешно прикритие, напразно опитващо се да скрие действителната самоличност на престъпниците.

АМИ АКО ИСТОРИЯТА Е ВЯРНА?

Никой не може да се съмнява, че съществуват тайнствени сили — древни, далечни и могъщи. Възможно ли е съдбата ни да се е пресякла с някоя загадъчна сила тук, в тази изоставена галактика, далеч от дома?

ИЛИ ПЪК ПРИЕМЕТЕ ИДЕЯТА В ПО-ШИРОК СМИСЪЛ. Възможно ли е такава силна раса тайно да стои зад всички земянити и да ги насочва? Да ги закриля от участта, която обикновено сполита вълконите? Това би обяснило много странности в последните събития. Може също да вещае опасности за нашия Съюз на верните.

НО НЕ! Фактите не подкрепят този страх.

Вие, примитивни провинциални пръстени, не можете да го разберете, затова нека ви обясня.

НЕ МНОГО ОТДАВНА с „Полкджхи“ се свързаха някои дребни търговци на данни, безскрупулни паразити, продаващи информация. Чрез човешки агенти тези „ротени“ осъществиха контакт с нас — великите и благочестиви джофури, — защото корабът ни се случи да патрулира наблизо. Те също смятаха, че джофурите ще платят два пъти за информацията, която искаха да ни продадат.

— ВЕДНЪЖ за сведения, които да ни помогнат да открием онова, което търсим, изчезнал земянитски съд, години наред преследван от десет хиляди кораба, най-скъпоценна плячка в Петте галактики.

— И ВТОРИ ПЪТ за информация, отнасяща се за проклетите от предците г’кеки, оцелели останки, намерили убежище тук преди много планетни цикли, осуетявайки нашия справедлив унищожителен гняв.

Ротените и техните слуги се надяваха да получат добра печалба като ни продадат тази информация, освен генетичните боклуци, които може да са откраднали от този непожънат свят. Сделката сигурно им се е струвала идеална, защото и двете страни трябваше завинаги да я запазят в тайна.

Това поведение на велика и възвишена сила ли е? Издигнала се над тривиалните проблеми на смъртните?

Нима божествени същества щяха да са толкова изненадани от местни диваци, унищожили тяхната подземна станция с обикновени химически експлозиви?

Проявиха ли се като толкова могъщи, когато ние полуобърнахме нашите пръстени в акт на благочестиво предателство и се хвърлихме срещу техния кораб? И го замразихме в стаза с помощта на хитър трик?

 

 

Не, това не е благоразумен начин на разпитване, пръстени Мои. Безпокоя се, че само ще хвърлите на вятъра обединените ни умствени способности, като тръгнете по задънен път.

Това отклонение — НЕ Е ЛИ ПОРЕДНОТО НАПРАЗНО УСИЛИЕ ДА БЪДА ОТВЛЕЧЕН ОТ КОНКРЕТНОСТТА НА ЦЕЛТА, КОЯТО Е МОЙ ОСНОВЕН ПРИНОС КЪМ КУПЧИНАТА?

А може би някой от вас продължава да се опитва да долови така наречените напътствени сигнали от онази глупава скала, която наричате „Светото яйце“?

Навярно тези мъгляви разединени усилия целят нов бунт?

ОЩЕ ЛИ НЕ СТЕ РАЗБРАЛИ?

Да ви покажа ли пак защо оейлите са създали Моя вид и са ни нарекли „господарски пръстени“?

Нека оставим тези глупави размисли и да обсъдим други обяснения за изчезването на, кораба. Навярно, когато нашият екипаж свали разузнавателния съд на ротените, те са попаднали на нещо друго?

Нещо много по-мощно и важно?

…?

Вярно ли е това? Наистина ли нямате никаква представа за какво намеквам?

Дори не се досещате? Е, повечето от обитателите на Петте галактики — дори загадъчните занги — знаят за кораба, който търсим. Съд, преследван от половината армади в познатия космос.

Наистина сте живели изолирано, провинциални Мои пръстени! Мои примитивни по-малки същности, които не сте чували за кораб, управляван от полудиви делфини.

Колко странно наистина.