Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ъплифт (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Infinity’s Shore, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и начална корекция
NomaD (2019 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2019 г.)

Издание:

Автор: Дейвид Брин

Заглавие: Брегът на вечността

Преводач: Крум Бъчваров

Година на превод: 1998

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 1998

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1102

История

  1. — Добавяне

Терминологичен речник

Анклавът Пория — даникската централа, където малко човешко население служи на ротенски господари.

 

Англически език — човешки език, създаден през двайсет и първи век и включващ много английски думи, но повлиян от други езици отпреди контакта и изменен в съответствие с новите постижения на лингвистичната теория.

 

Библос — крепост, в която се съхранява архивът. Университет и главна заемна библиотека с изключително влияние върху джиджойската култура.

 

Бибур — река, течаща покрай Библос и вливаща се в Рони при град Тарек.

 

Бунището — огромна цепнатина или разсед на морското дъно, образуван от тектонична активност. Обитаващите планетата раси изхвърлят там отпадъците си — от скелетни останки до корпуси на преждевремски космически кораби, — за да се стопят под кората на Джиджо.

 

Буюри — някогашни законни наематели на Джиджо, напомнящи на жаби и известни с мъдростта, прозорливостта и познанията си в областта на генетиката. Заминали си преди почти милион години, след обявяването на Джиджо за угарен свят.

 

Велик мир — време на растящо разбирателство между Шестте раси, отдавано на библоското влияние или на появата на Светото яйце и рюковите симбионти.

 

Велико отпечатване — внезапното въвеждане на хартиени книги от човеците скоро след пристигането им на Джиджо.

 

Влениране — рядка форма на трекско възпроизводство, при която от възрастен индивид се пъпкува малка пълна купчина.

 

Вулканът Гуен — местоположение на скритите ковачници на Уриел Ковачката.

 

Вълкон — обиден галактянски термин за раса, която очевидно се е ъплифтирала сама и е постигнала междузвездно пътуване без помощта на патрон.

 

Галактянски — отнасящ се до древната цивилизация на Петте галактики.

 

Галактическа библиотека — фантастично огромни познания, събирани в продължение на стотици милиони години. В повечето галактянски селища и кораби има квазиразумни „клонове“ на библиотеката.

 

Галактически институти — огромни могъщи академии, за които се твърди, че са неутрални и над междуклановата политика. Институтите управляват или регулират различните страни на галактянската цивилизация. Някои от тях датират отпреди повече от милиард години.

 

Гент — река на север от Блестящата планина.

 

Година на изгнанието — епохата, започваща с пристигането на първата преждевремска раса на Джиджо.

 

Грок — англически термин с неясен произход, означаващ разбиране или цялостно осъзнаване на нещо.

 

Даник — простонароден термин за даникенит, културно движение, датиращо от времето след първия контакт на човечеството с галактянската цивилизация. Даниките смятат, че земянитите са ъплифтирани от галактянска раса патрон, която поради неизвестни причини е решила да остане скрита. Според един от даникските култове тази раса от мъдри, загадъчни богове са ротените. (Също понякога „даккини“.)

 

Деконструктор — механично устройство, лицензирано от Института по миграциите, за унищожаване на останките от технологична цивилизация на планета, обявена за угарен свят.

 

Джиджо — планета в Галактика четвърта. Дом на седем преждевремски раси: човеци, хууни, кхюини, урси, г’кеки, деволюирали глейвъри и „дегенерирали“ джофури, известни като треки.

 

Джофекка — родният свят на джофурите.

 

Доло — селище на р. Рони, известно с производството на хартия.

 

Дура — приблизително двайсет секунди.

 

„Ереси“ — различни възгледи за съдбата на Джиджо, поддържани от групи, които не са съгласни с Върховните мъдреци. Според един от тях галактянският закон е справедлив — и Джиджо ще е по-добре без „заразата“ на преждевремските раси. Други се придържат към по-ортодоксални тълкувания на Свещените свитъци, според които всяка изгнаническа раса трябва сама да търси спасението си по Пътя на изкуплението. Една от рядко срещаните ереси се нарича „прогрес“.

 

Занги — дишаща водород раса, чиито представители напомнят на огромни сепии. Те живеят в атмосферите на газови гиганти. Институтът по миграциите е отстъпил целия галактически район на Джиджо на дишащите водород. Дишащите кислород разумни същества не трябва да стъпват там в продължение на дълъг угарен период. Патрулните глобуси на зангите са редки, но страшни посетители на Джиджо.

 

Земянитски клан — малко, странно галактянско „семейство“ от разумни раси, състоящо се от клиентите неошимпанзета и неоделфини и от техните човешки патрони.

 

Зукири — отглеждани от г’кеките животни слуги, които са способни да запомнят и рецитират съобщения, но не са толкова интелигентни, колкото неошимпанзетата.

 

Зхоши — патроните на кхюините.

 

Измунути — червена гигантска звезда, неудобно близо до слънцето на Джиджо. Бълва въглероден вятър и скрива планетата от инспекциите на Института по миграциите.

 

Илии — матриархално племе от ездачки, живеещо тайно в Спектралния поток.

 

Ифни — навярно съкращение от „Инфинити“ (Безкрайност). Според космонавтската традиция, име, давано на богинята на късмета. Персонификация на случайността или Закона на Мърфи.

 

Каменния юмрук — огромен скален перваз над Библос, който е миниран от сапьорите и ще унищожи крепостта в Съдния ден.

 

Кидура — приблизително половин секунда.

 

Кикви — предразумна раса от амфибии, местни обитатели на Китръп.

 

Китръп — богат на тежки метали воден свят, на който екипажът на „Стрийкър“ е загубил капитан Крейдейки и мнозина други по време на бягство от ужасна клопка.

 

Клиент — раса, все още намираща се в период на служба при патроните, които са я ъплифтирали от предразумно животинско състояние.

 

Кси — ливади сред Спектралния поток, дом на илиите.

 

Лорници — домашни животни, отглеждани като слуги от кхюините. Лорниците са радиално симетрични и имат четири крака с по три пръста.

 

Лусен — най-голямата от трите луни на Джиджо.

 

Мидура — единица за време, приблизително седемдесет и една минути.

 

Многоизмерният свят или Многоизмерната система — място за оттегляне на раси, които почти са изпреварили цивилизацията на Петте галактики. Огромна, разпръсната сграда от водороден сняг, създадена да заобикаля и използва цялата енергия на малка звезда.

 

Моргран — точка на прехвърляне, където „Стрийкър“ е бил атакуван за първи път от бойни кораби на фанатичните религиозни кланове.

 

Мулк-паяци — форма на живот, създадена чрез биоинженерство за унищожаване на сгради и техника на светове, обявени за угарни.

 

Неоделфини — ъплифтирани делфини, клиенти на човечеството.

 

Неошими, неошимпанзета — ъплифтирани шимпанзета, първите клиенти на човечеството. Изцяло ъплифтираните неошими могат да говорят. „Недовършените“ неошими, придружили човеците на Джиджо, са неми.

 

Ниханически — друг човешки език отпреди контакта, произлизащ от смесване на японски и китайски.

 

Нур — интелигентни, сръчни, но пакостливи същества, подобни на видри. Нурите не се поддават на опитомяване, но търпеливите и добродушни хууни използват нури на корабите си. Другите преждевремски раси ги смятат за досадни.

 

Оакка — планета, на която се намира регионалната централа на Института по навигация и на която „Стрийкър“ едва е избегнал клопка и предателство.

 

Оейли — трети ъплифтни спътници и „приемни патрони“ на джофурите, фанатични членове на Съюза на верните. Като експерти по генетика, оейлите променили трекската биология и психология. Те им прибавили господарски пръстени и така ги превърнали в джофури.

 

Отпадъци — всеки неподлежащ на биологично разпадане отпадъчен материал, обречен на изхвърляне в Бунището за рециклиране от тектоничните огньове на Джиджо.

 

Папагалски бълхи — характерни, генетично създадени от буюрите насекоми, които могат да запомнят и рецитират кратки изрази. Първите човеци на Джиджо си мислели, че полудяват, когато „чували гласове“.

 

Пассен — най-малката луна на Джиджо.

 

Патрон — галактянска раса, ъплифтирала поне един животински вид.

 

Пидура — приблизително четири дни.

 

Платото Дуден — най-старият и най-голям г’кекски анклав.

 

„Полкджхи“ — джофурски боен кораб, приземил се на Джиджо в търсене на „Стрийкър“.

 

Прародителите — легендарната първа космическа раса, поставила началото на цикъла на ъплифта два милиарда години преди описваните събития.

 

Преждевремци — престъпници, опитващи се да колонизират светове, обявени от Галактическия институт по миграциите за угарни. На Джиджо терминът означава група, опитваща се да установи нови незаконни селища извън границите на Склона.

 

Примитивен делфински — полуезик, използван от неъплифтираните делфини на Земята.

 

Път на изкуплението — цел на ортодоксалните религиозни фракции на Джиджо, които смятат, че преждевремските раси трябва да деволюират до предразумно състояние и че само така могат да избегнат наказанието за колонизиране на угарен свят и да получат втори шанс за ъплифтиране. Според тях глейвърите вече вървят по Пътя.

 

Риф — дял от Бунището, намиращ се в южния край на Склона.

 

Ръбатата планина — планинска верига, обозначаваща източната граница на Склона.

 

Рюк — квазигъбести симбионти, помагащи на Шестте раси да „четат“ емоциите и езика на тялото на другите.

 

Сапьор — специалист по унищожаване, който минира селищата на Шестте раси в случай, че настане Съдният ден. Централата на гилдията се намира в град Тарек.

 

Светото яйце — загадъчна маса от пси-активен камък, появила се от вулкан един век преди описваните събития и съпътствана от широко разпространени видения.

 

Свещени свитъци — текстове със загадъчен произход, единственото написано на Джиджо в периода между заминаването на буюрите и въвеждането на хартиени книги от човеците. Свитъците учели г’кеките и по-късните заселници за нуждата от криене, грижа за планетата и „изкупление“.

 

Спектрален поток — суров пустинен район в южната централна част на Склона, смятан за необитаем. Покрит с пластове блестящ пси-активен вулканичен камък и фотоактивни кристали.

 

Стресов атавизъм — стресово състояние, срещащо се при новоъплифтираните видове, при което индивидите губят висшите си познавателни функции.

 

„Стрийкър“ — земянитски космически кораб с екипаж от неоделфини. Откритията на „Стрийкър“ довели до безпрецедентно преследване от страна на десетки галактянски фракции, всяка от които домогваща се до тайните на делфините.

 

Съборът на Обединението — годишен празник, който отбелязва и укрепва Великия мир между преждевремските раси на Джиджо. Включва поклонение на Светото яйце.

 

Съветът Терагенс — ръководен орган на междузвездното правителство на човечеството, занимаващ се с отношенията между земянитския клан и галактянското общество.

 

Съдният ден — според пророчеството, времето, когато Шестте раси на Джиджо ще бъдат съдени за престъпленията си. Мнозина се надяват, че дотогава потомците им ще са като глейвърите — невинни, далеч напред по Пътя на изкуплението.

 

Тарек — най-големият град на Склона на мястото на сливане на Рони и Бибур. Централа на Гилдията на сапьорите.

 

Топорджик — псевдоматериален субстрат, направен от органично нагънато време.

 

Торген — една от луните на Джиджо.

 

Точка на прехвърляне — район със слабо пространство-време, който позволява на корабите, влизащи по точно определен начин, скорост, по-висока от светлинната.

 

„Убежище“ — тайнокораб, докарал човешките преждевремци на Джиджо повече от двеста години преди описваните събития.

 

Урчачка — родният свят на урсите.

 

Урчачкин — урски клан, дал убежище на човешки жени и коне в Спектралния поток.

 

„Ууфонска мечта“ — батискаф, построен от Клещовръх с помощта на Алвин, Хък и Ур-ронн. Оборудван от Уриел Ковачката.

 

Фин — англическо съкращение за неоделфин.

 

Фувнтуси — шестокраки дървоядни паразити на Джиджо.

 

Шимпанзе или „шим“ — частично ъплифтиран вид, придружил човеците на Джиджо. Неми, но способни да общуват чрез езика на знаците.

 

Церемония на смилане — редуциране на мъртви тела и връщане на плътта в джиджойската екосистема. Често включва поглъщане на плът от специализирани трекски пръстени. Неподлежащите на разпадане останки се третират като отпадък и се пращат в Бунището.

 

Човекоподражател — жаргонен термин за същество, което имитира човеците, защото земянитските текстове все още господстват в литературния живот на Джиджо.

 

Ъплифт — процесът на превръщане на предразумен животински вид в напълно разумна раса, която е в състояние да влезе в галактянското общество. Извършва се от раса патрон.

 

Ядура — приблизително четирийсет и три часа.

 

Яйце — вж. Светото яйце.