Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Ъплифт (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Infinity’s Shore, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
4 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и начална корекция
NomaD (2019 г.)
Допълнителна корекция
sir_Ivanhoe (2019 г.)

Издание:

Автор: Дейвид Брин

Заглавие: Брегът на вечността

Преводач: Крум Бъчваров

Година на превод: 1998

Издание: първо

Издател: ИК „Бард“ ООД

Град на издателя: София

Година на издаване: 1998

Тип: роман

Националност: американска

Редактор: Иван Тотоманов

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1102

История

  1. — Добавяне

Еуаскс

Заплахата подейства, пръстени Мои!

Сега нашият опит получи доказателството си. Нашата, Моята стойност е защитена пред Капитан-водача и купчините от екипажа. Както предвидих Аз/ние, точно когато бомбардировачът ни започна да обстрелва тяхната свещена пси-скала, се получи сигнал!

Беше същото дигитално излъчване, каквото използваха предишния път, за да разкрият г’кекския град. По този начин диваците за пореден път се опитват да ни умилостивят. Ще направят всичко, за да защитят каменното си божество.

 

 

Погледнете човешките пленници, пръстени Мои! Един от тях — местният мъж, когото ние/Аскс преди познавахме като Ларк Куулън — се разтрепери и застена, когато видя, че атакуваме „Яйцето“, докато другите двама, изглежда, не реагираха. Така този експеримент показа, че Аз/ние сме прави за диваците и тяхната религия.

Сега женската успокоява Ларк, докато нашият крайцер се отдалечава от повреденото Яйце към точката на излъчване на сигнала.

Какво ще ни предложат този път? Нещо също толкова задоволително, колкото г’кекския град, сега замръзнал със запечатани образци на омразни гадини?

Главната купчина-тактик смята, че преждевремците няма да жертват онова, което най-силно желаем — делфинския кораб. Все още не. Първо ще се опитат да ни подкупят с по-дребни неща. Навярно с прословутия си архив — смехотворна съкровищница на примитивно знание, грубо написана върху растителни листа или някаква подобна на дървесна кора материя. Жалък склад на лъжи и суеверия, който кретените смеят да наричат „библиотека“.

Ти трепериш от изненада, о, втори познавателен пръстен? Не очакваше ли да науча за това второ нещо, ценено от Шестте раси?

Уверявам те, Аскс успя да стопи точно този спомен. Информацията не е получена от тази преобразувана купчина.

Искрено ли вярваш, че нашата купчина Еуаскс е единственият опит за събиране на разум, направен от Капитан-водача? Имаше и други пленници, други разпити.

Отне ни прекалено много време да научим за този център на контрабандно земянитско знание — този Библос — и точното му местоположение оставаше неизвестно. Но сега ние/Аз си мислим. Навярно Библос е нещото, с което се надяват да ни подкупят, за да разменят архива си за „живота“ на своето Свето яйце.

Ако намерението им е такова, ще съжаляват.

Ние ще изгорим книгите, но това няма да е достатъчно.

НИЩО НЯМА ДА Е ДОСТАТЪЧНО.

Погледнато мащабно, дори делфинският кораб няма да е достатъчен. Макар че ще е добро начало.