Серия
Архипелагът на сънищата (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Islanders, (Пълни авторски права)
Превод от английски
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 1 глас)

Нелкий
Бавен прилив

Малък, незабележим и до голяма степен непосещаван от никого остров, Нелкий е разположен в хладните северни ширини и е част от Веригата на Торквите. Икономиката му е от селско-аграрен тип, въпреки че се работи по евентуален строителен проект за изграждане на комплекс с яхтклуб, хотел и казино.

Това спорно и амбициозно начинание привлича много сезонни работници от съседните острови — като за отбелязване са тези в Групата Хета, много от които остават на Нелкий при временното спиране на строителните работи. Финансовите инвеститори на проекта са неизвестни и яхтклубът се разследва от Администрацията на Спогодбата. Изграждането е свързано с планове за построяване на пристанище в непосредствена близост до един от военните транспортни маршрути. Тъй като това поставя острова в позицията на потенциален нарушител на Спогодбата, целият проект е замразен до изясняване на това кой стои зад него и какви са намеренията му.

След убийството на пантомимния артист Комис издирването на убийците скоро се съсредоточава в Нелкий. Причината е наличието на директна фериботна връзка между Нелкий и град Омхуув, където е убит Комис. Група сезонни работници, за които има сведения, че са били на Нелкий за изграждането на яхтклуба, са забелязани близо до местопрестъплението по същото време. Те напускат Омхуув веднага след убийството и има свидетелства от очевидци, които са ги забелязали да се качват на ферибота за Нелкий.

Представителите на Полициерския сеньорал от групата на островите Хета посещават град Нелкий и обискират адреса, където е известно, че тези мъже са пребивавали. Никой от тях не е открит на мястото — до ден днешен те си остават бегълци, — но в една пристройка в задния двор на къщата са намерени уличаващи материали — укрити строителни инструменти и материали в това число стъклен лист, подобен, според лабораторните изследвания, направени от полициерите, на стъклото, причинило смъртта на Комис.

По-късно в Нелкий са арестувани определени мъже, но са освободени, без да им бъдат предявени обвинения.

Сухият и силен катабатичен вятър, наречен Сора, възникващ на студеното плато на недалечния континент северно от Нелкий, вее на острова през повечето нощи. Добитъкът на Нелкий е издръжлив, основните насаждения са цвекло, картофи, моркови, праз-лук и ряпа.

Кал Кейпс посещава Нелкий веднъж в търсене на въображаемото въздействие на по-студените, слабо цивилизовани и следователно изпълнени с предизвикателства райони на Архипелага. Митовете за голия север, великите морски саги и легендите за замръзналите плата винаги са го вълнували. Остава в продължение на три месеца, но на Нелкий няма университет или библиотека, нито хора, с които да разговаря, нищо, което да го вдъхнови, освен студеното море, сивият пейзаж, морските птици и почти неизменната диета от варено овнешко. Все пак не се отказва, но е сам. Една вечер, близо до пристанището на град Нелкий, е пребит и ограбен, след като опират нож в гърлото му. На следващия ден напуска острова.

Валута: архипелагски паралеон.