Серия
Архипелагът на сънищата (3)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Islanders, (Пълни авторски права)
Превод от английски
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
6 (× 1 глас)

Феленщел
Развален пясък

Феленщел е голям остров в южната умерена зона, дълъг и тесен, разположен от запад на изток. Планинската верига Дантър дос Ило дели острова на три климатични зони.

Южният бряг е прохладен през лятото, студен през зимата и е подложен на внезапни бури и неочаквано силни приливи. Острият преобладаващ вятър от югозапад, Хербеански черен вихър, носи суграшица и дъжд, но е и причина южните склонове на планините винаги да са зелени и плодородни. Веригата Дантър осигурява висока алпийска паша с дълбоки снегове за зимни спортове. Северната част на острова, обширна крайбрежна равнина с няколко дълги пясъчни заливи, се радва на топъл и стабилен климат: зими със студен, но приятен дъждовен сезон и сухо, но слънчево лято. Цветята и дърветата растат в изобилие, а пищната растителност привлича почиващите целогодишно. Източният нос е рай за любителите на птици.

Въпреки че икономиката на Феленщел се крепи основно на туризма, в град Югре във вътрешността на острова има много предприятия от леката промишленост, които осигуряват работа за местните хора и просперитет за целия регион.

Възнамеряващите да посетят острова се нуждаят от виза, която могат да получат от властите по местоживеене. Стандартните ваксинации са задължителни. Посетителите също така трябва да знаят, че Феленщел поддържа строги закони за еротоманите. Обиските на случаен принцип и генетичните изследвания на граничните пунктове могат да причинят забавяне, а в някои случаи и неловки ситуации, ако документите ви не са в изрядно състояние. Основният ни съвет е пътешествениците винаги да се придържат към местните закони или да се насочат в друга посока — и Феленщел е идеалният пример за това. В много отношения островът е същински рай, но правната му система е наказателна, а приложението й — безмилостно, фактът, че сте посетител, по никакъв начин няма да бъде взет предвид като смекчаващо вината обстоятелство.

На територията на Феленщел тунелирането е забранено.

Издирването на убийците на Комис започва именно на този остров. Има сведения, че двама мъже и две жени, известни еротомани, са прекъсвали представленията на артиста по време на посещението му на Панерон, а също са писали негативни рецензии. Защо са пропътували половината свят до мястото, където загива Комис, си остава неизвестно, но само след няколко дни са арестувани и подложени на разпит. Намирането на още негативни ревюта за други театрални представления на компютрите им само влошава ситуацията им.

Те не отговарят на зададените им въпроси — най-безопасното поведение при безкомпромисната система на Феленщел за предотвратяване и разкриване на престъпления — и накрая полициерите са принудени да ги освободят. Все пак остават под подозрение и в продължение на няколко месеца нямат работа. Едва след като успяват да напуснат Феленщел, се връщат към нормалния си живот.

Валута: архипелагски паралеон, обракски талант.