Читателски коментари (за „Летопис на смутното време “ от Вера Мутафчиева)

  • 1. Martin40 (30 май 2021 в 12:06)

    С мъка прочетох 7% от книгата. Прекомерното използване по мое мнение на историческа терминология и турцизми ме караше да се чувствам, все едно чета книга на слабо познат език. Постоянното ровене в речниците буквално на всяка страница постепенно угаси ентусиазма ми. Историческата прецизност убиваше инерцията на четене понякога и на всяко изречение.

  • 2. Wallküre (30 май 2021 в 18:14)

    Martin40, пробвал ли си да четеш без да ровиш из рвчниците, нищо че не разбираш всичко? В хода на четенето разбирането идва от само себе си. Аз така чета на френски, примерно.

    • 4. Martin40 (31 май 2021 в 13:28)

      Благодаря за предложението. Ще пробвам така да дочета романа.

  • 3. Devoted of Slaanesh (30 май 2021 в 20:50), оценка: 6 от 6

    Силно и красиво написана книга.

    От човек с много талант и с още повече знания за епохата. Епоха, в която се е разпаднала една империя, а в кървите и се е преродила една нация — българската.

    Съдбите на Селим III, Кара Фейзи, Осман Пазавантооглу и Софроний Врачански, както и тези на останалите герои, заслужават всяка отделна книга. Но събрани в едно, дават истинска и доста правдива картина за едно страшно време — кърджалийското.

    От училище помнех малко, естествено чел съм „Индже“ на Йовков, но сблъсъкът ми с този роман успя да ми изясни много за това, кои сме българите, от къде идваме и на къде сме се запътили. Процесите продължават бавно и неотклонно да следват своя ход и посока…

    И да, българите не са били роби, нещо по-лошо са били — живота им не е имал никаква стойност, в едно жестоко, размирно време, в което човек за човека е бил вълк, но макар и рядко — брат.

    Препоръчвам този роман, както ѝ другите и два, които съм прочел до сега — „Случаят Джем“ и „Предречено от Пагане“.

  • 5. ТатянаД (23 декември 2022 в 00:10)

    Прекрасна книга, истински шедьовър в жанра на историческия роман! Още от първите страници се познава професионалната подготовка на авторката, която освен това е и талантлив разказвач. Тя е истинско предизвикателство за читателя, тя увлича, кара те да мислиш, да изследваш и събираш нови познания. Връщайки се в историята назад, човек придобива нов поглед и светоусещане за настоящето. Тази книга ще надживее времето си, влизайки в класическата литература и ще се докосне до вечността.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.