Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Маршът на Турецки (23)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Выбор оружия, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2014)
Корекция
plqsak (2015)
Форматиране
in82qh (2015)

Издание:

Автор: Фридрих Незнански

Заглавие: Избор на оръжие

Преводач: Минка Златанова

Година на превод: 2000

Език, от който е преведено: руски

Издание: Първо

Издател: Атика

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: Руска

Печатница: Атика

ISBN: 954-729-088-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1583

История

  1. — Добавяне

5.

До първия заместник-директор

на Московската криминална милиция

полковник Грязнов

от началника на Трети отдел

майор Софронов

Доклад

На 31 юли т.г. в 17,00 получихме нареждане да установим наблюдение над автомобил марка ВАЗ-2106, червен на цвят, собственост на старши следователя от Главна прокуратура на РФ А. Б. Турецки. Колата бе оставена от него на бул. „Суворов“ в непосредствена близост до Дома на журналистите. По време на оперативното съвещание вие изказахте предположение, че престъпни елементи ще направят опит да сложат в автомобила взривно устройство. В такъв случай членовете на оперативната група трябва да арестуват човека, който ще се опита да го направи, а взривното устройство следва да се обезвреди от специалисти сапьори. Изпълнението на вашето нареждане беше възложено на оперативна група под ръководството на старши оперативния служител Дворцов.

Според доклада на старши лейтенант Дворцов около 1 часа през нощта на 1 август т.г. до автомобила ВАЗ-2106 е била паркирана червена „Нива“. Водачът й е свалил предната лява гума и е оставил колата на крик, сякаш ще поставя резервната гума. Възползвайки се от отсъствието на минувачи, той се е приближил до ВАЗ-2106, отключил е вратата на шофьора с шперц, сложил е под седалката пластичен експлозив, еквивалентен на около 250 грама тротил, и е съединил щифта на взривателя с педала на съединителя, след което е заключил купето. После се е върнал при своята кола и е поставил на мястото й предната гума. Непознатият е бил арестуван, когато се е готвел да се качи в колата с намерение да избяга. При обиска от него е бил иззет пистолет „Макаров“, а в колата е бил намерен още един пластичен експлозив, аналогичен на поставения в автомобила ВАЗ-2106. У задържания са били открити следните документи: паспорт на името на Борис Степанович Мостовой, род. 1940 г., с адресна регистрация в Москва, ул. „Мала Бронна“ № 17-А, ап. 36, шофьорска книжка, както и пенсионно удостоверение от Въоръжените сили на същото име.

На въпросите с каква цел и по чие нареждане е поставил взрив в автомобил ВАЗ-2106 задържаният отказа да отговори. Не даде показания и относно начина на снабдяването си с пистолета „Макаров“ и двата пластични експлозива. Задържаният Мостовой бе откаран в следствения изолатор №1 на затвора „Матроска тишина“ и затворен в единична килия. Отказа да отговори на въпросите, зададени му от служителите на МУР, и пожела да го свържем с ръководството на ФСС, като мотивира искането си с обяснението, че именно по нареждане на ФСС е изпълнявал специална задача и ще даде отчет само на своя ръководител. Ние се свързахме с ФСС, откъдето ни казаха, че бившият подполковник от КГБ Б. С. Мостовой е пенсиониран преди много години, в никакви оперативни мероприятия на ФСС не е бил включен, нито пък е получавал конкретни задачи.

Понастоящем задържаният се намира в следствения изолатор на „Матроска тишина“.

Съгласно получените заповеди експлозивът в автомобил ВАЗ-2106 беше обезвреден от специално извиканата група сапьори, след което колата бе изтеглена от ДАИ в двора на сградата на „Фрунзенска крайбрежна“, където живее собственикът й А. Б. Турецки.

По време на изпълнението на задачата не са констатирани никакви усложнения и непредвидени произшествия.

Майор Софронов