Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Маршът на Турецки (23)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Выбор оружия, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 3 гласа)

Информация

Сканиране
Еми (2014)
Корекция
plqsak (2015)
Форматиране
in82qh (2015)

Издание:

Автор: Фридрих Незнански

Заглавие: Избор на оръжие

Преводач: Минка Златанова

Година на превод: 2000

Език, от който е преведено: руски

Издание: Първо

Издател: Атика

Град на издателя: София

Година на издаване: 2000

Тип: роман

Националност: Руска

Печатница: Атика

ISBN: 954-729-088-6

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/1583

История

  1. — Добавяне

4.

До директора на

Московската криминална милиция

От началника на Трети отдел на МУР майор Софронов

Доклад

По повод събитията, станали на 30 юли т.г. в Строгино при сградата на №15 на ул. „Маршал Катуков“, съобщавам следното:

На 30 юли т.г. около 16,00 ч. Трети отдел получи заповед от заместник-директора на МУР полковник Грязнов незабавно да отиде на горепосочения адрес и да осигури безопасността на живеещия в сградата гражданин Н. И. Ермолаев, а в случай на нападение да предотврати престъплението и да задържи извършителите.

В 16,45 служителите провериха документите на петимата строителни работници, които бяха разкъртили асфалтовата настилка при входа на сградата на №15. И петимата се оказаха работници от строително-монтажното управление, обслужващо строгинската телефонна централа, които обаче нямаха нареждане от началството си за извършваните работи на това място. Бригадирът И. Н. Терехов поясни, че същата сутрин в тяхното СМУ дошъл непознат мъж на около 35 години и се представил за заместник-председател на жилищностроителната кооперация, на която принадлежи сградата на №15, и ги помолил спешно да се извършат изкопните работи, тъй като има повреда в телефонния кабел и половината от телефоните в сградата не работят. Казал, че за заплащането на тази спешна услуга живущите са събрали 3 милиона рубли, два от които е готов да им даде веднага, а третия — след изпълнението на работата. Бригадирът Терехов се съгласил да поеме ангажимента. Клиентът казал, че привечер, когато телефонният кабел бъде откопан, той лично ще доведе техник да провери линията и да отстрани повредата. Терехов поръчал да докарат на мястото компресор и необходимите инструменти, за което клиентът доплатил отделно 800 хиляди рубли.

Следвайки указанията на полковник Грязнов, аз отстраних работниците и заедно с още четирима души от оперативната група се преоблякохме във фургона на СМУ в тяхното работно облекло. На останалите служители от групата наредих да огледат комуникационния колектор и да заемат позиции за укритие, съобразени с предварително набелязания план за действие. След огледа на колектора старши оперативният служител Дворцов ми докладва, че не е забелязано нищо подозрително и че в радиус от 100–150 метра от тунела на сградата на №15 колекторът има три изходни капака от типа на канализационните. При външния оглед бе изяснено, че капаците на два от тях са затрупани със строителни отпадъци, а третият е разположен в двора на съседната сграда и до него е паркиран лек автомобил ВАЗ-2106. По мое нареждане ст. опер. служ. Дворцов и опер. служ. Гриценко заеха позиция в непосредствена близост до капака и автомобила. В 18,10 при изкопа се появи неизвестният мъж, представил се сутринта на бригадира Терехов за заместник-председател на кооперацията. Увери се, че кабелът е откопан, и каза на работниците, че може да се прибират по домовете си, а на другата сутрин да дойдат и да затрупат изкопа. Заяви, че ще изчака телефонния техник и ще остане, докато той не оправи повредата, и помоли да отместят настрани капака, тъй като можело да се наложи техникът да провери разположението на телефонния кабел.

Бригадирът Терехов си отиде веднага, както се бяхме уговорили предварително, а аз и другите четирима оперативници останахме при компресора. Обясних на мъжа, че искаме да пийнем по чашка след работа — във фургона не може, началството не дава, а вкъщи жената ще се кара. Сложихме на един вестник две бутилки „Столичная“, пластмасови чашки и мезета, които предварително бяхме купили, и насядахме така, че да наблюдаваме входа на тунела и същевременно да бъдем защитени от корпуса на компресора, в случай че охраната на Ермолаев открие стрелба.

Предложихме на непознатия мъж да пийне с нас, но той отказа. Изглеждаше твърде нервен и явно за да прикрие това, непрекъснато се ядосваше защо се бави техникът. В 18,54 каза, че сам ще провери каква е повредата на кабела, и слезе през капака в колектора. Не носеше нищо със себе си — нито чанта, нито някакъв пакет, където може да се скрие оръжие. Не изключвах вероятността да крие под дрехите си пистолет, но едва ли би рискувал да го използва, а дори и да бе направил подобен опит, ние щяхме да го обезоръжим. Непознатият мъж остана в колектора не по-малко от двайсет минути.

В 19,15 по ул. „Катуков“ се появи колона от три автомобила: отпред ВАЗ-2108, син на цвят, след него сив джип „Лендроувър“ и БМВ металик. Когато колите завиха към входа и наближиха на петнайсетина метра, от шахтата се показа до кръста гореспоменатият мъж и стреля срещу автомобилите с гранатомети система „Оса“, при което хвърляше настрани използвания гранатомет и изваждаше отдолу нов. Стрелбата му беше изключително бърза и точна: и трите изстреляни снаряда попаднаха в автомобилите и избухнаха в тях. Когато в ръцете на непознатия се появи четвърти гранатомет, опер. служител Кравченко скочи и го изби от ръцете му, с което предотврати поредния изстрел. Престъпникът скочи долу, с цел да избяга в колектора, но ние се втурнахме да го заловим. Съдейки по бързината и увереността, с която се придвижваше, очевидно той познаваше добре обстановката в колектора и успя да се откъсне от нас на около 60–70 метра. Излезе през отворения капак в двора при паркираната кола, където беше арестуван от Дворцов и Гриценко. Произведените от престъпника изстрели убиха Ермолаев, двамата му бодигардове и шофьора на джипа, в предната кола загинаха тримата бодигардове и още трима души в последния автомобил. Водачът на първата кола и един от телохранителите в последната бяха тежко ранени и закарани в болница.

От шрапнелите бяха изпотрошени прозорците на няколко апартамента от първия етаж на сградата на №15. Сред живущите и случайните минувачи няма пострадали. Сред хората от оперативната група на моя отдел няма убити, нито ранени. При обиска на задържания у него беше открит пистолет „Макаров“ и портативна радиостанция, по която очевидно е бил предупреден от свой съучастник за приближаването на обекта на нападението. Не бяха открити никакви документи. Задържаният отказа да отговаря на нашите въпроси. Бяха му сложени белезници и под засилен конвой той бе изпратен на „Петровка“ 38 в предварителния арест. Установи се, че използваните от него гранатомети „Оса“ са били скрити предварително в комуникационния колектор. Те не бяха открити от нас при предварителния оглед, тъй като колекторът беше задръстен с боклуци, а и времето за оглед беше недостатъчно. Освен това проверяващите нямаха за цел търсенето на конкретен предмет.

Неизпълнението на заповедта за предотвратяване на покушението срещу Ермолаев е в резултат на моята несъобразителност и некачественото ръководство на действията на оперативната група от Трети отдел на МУР. За допуснатите грешки съм готов да понеса цялата отговорност…

 

 

Резолюция на заместник-директора на МУР полковник Грязнов:

„Не забелязвам особени грешки в действията на началника на Трети отдел майор Софронов. Заради предполагаемата личност на престъпника и неговата изключително добра професионална подготовка заповядах на майор Софронов да изтегли хората си от зоната на евентуалното покушение. Той не изпълни заповедта ми и трябва да понесе отговорност именно за това…“

 

 

Резолюция на началника на МУР:

„Рапортът на майор Софронов се приема за сведение. Да се ограничи с обсъждане.“

Из телеграма на информационна агенция ЮПИ:

Атланта, щат Джорджия, САЩ

На 30 юли т.г. следобед в спортната зала на местния затвор при сбиване, възникнало между афроамериканци и бели затворници, беше убит руският гражданин В. И. Иванов, известен с прякора Корееца, който излежаваше петгодишна присъда за нарушение на имиграционните закони на САЩ. Обезглавена ли е руската мафия в САЩ?

Факс от Ню Йорк:

Москва, МУР В отговор на вашето искане от 26 юли т.г. ви изпращаме следните документи: официално потвърждение за смъртта на американския гражданин Игор Константинович Никитин, протокол от съдебномедицинската експертиза и протокол от идентификацията на трупа от вдовицата на Никитин. Съобщаваме ви допълнителна информация по случая. Открити са двама свидетели на произшествието, които вечерта на 14 юли са видели при парк Пелем Бей таксито, с което Хари К. Никитин си е тръгнал от вилата на Р. Мафърти, а до него — червен понтиак, собственост на търговския представител на дружество „Възход“ в САЩ Погодин. Водачът на понтиака е стоял до таксито и е разговарял с пътника, в когото свидетелите разпознаха на показаната им снимка Хари К. Никитин. Имаме всички основания да подозираме Погодин за участие в убийството на Никитин…