Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Les etapes majeures de l’enfance, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон
Корекция и форматиране
aradeva

Издание:

Автор: Франсоаз Долто

Заглавие: Основни етапи на детството

Преводач: Николина Жекова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: френски

Издател: ИК „Колибри“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: научнопопулярен текст

Националност: френска

Отговорен редактор: Силвия Вагенщайн

Художник: Стефан Касъров

ISBN: 978-954-529-699-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2006

История

  1. — Добавяне

Нощните събуждания

Като цяло нощните събуждания трябва да се избягват и ако са наложителни, трябва да стават по възможно най-безболезнения начин. Трябва да сме наясно, че детето се напикава насън. На двадесет месеца момиченцата обикновено вече се сдържат — по-рано от момченцата. За момчето е естествено да се напикава в леглото поне до четири-петгодишна възраст и не трябва да изискваме от него дневна хигиена, преди да е станал сръчен малък акробат. Нощната хигиена се придобива малко след дневната, по естествен и непринуден начин. Да престанеш да подмокряш гащите или леглото си не е вид „добродетел“, а удобство.

Когато спонтанно се събуди посред нощ, детето изпитва несигурност, защото му е казано, че не трябва да се буди. То изпитва вина и тя се прибавя към останалите невидими опасности, които си представя. За да не се чувства виновно, не трябва да му внушаваме да не се буди, а да му кажем, че може да запали светлината и да си поиграе, без да събужда останалите. Впоследствие, при някоя малка промяна, през ваканцията например, то ще отвикне да го прави и ще му премине: всичко преминава бързо в живота на детето, защото то се развива непрестанно.

Важното е да остави родителите си и възрастните наоколо да поспят. Много деца имат нужда да пият вода през нощта. Добре е да им оставим до лампата чаша обикновена студена вода. Нека припомним твърде порочната практика, която не позволява на децата с нощни напикавания да пият течности вечерно време, и като ги държи жадни, увеличава още повече тяхната несигурност, т.е. прибавя още една причина да изпуснат пикочния си мехур, който макар и не толкова пълен, остава точно толкова, ако не и повече, неспособен да задържа, отколкото в случая на нормално задоволена жажда.