Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Les etapes majeures de l’enfance, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
  • Няма
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,5 (× 2 гласа)

Информация

Сканиране
Диан Жон
Корекция и форматиране
aradeva

Издание:

Автор: Франсоаз Долто

Заглавие: Основни етапи на детството

Преводач: Николина Жекова

Година на превод: 2009

Език, от който е преведено: френски

Издател: ИК „Колибри“

Град на издателя: София

Година на издаване: 2009

Тип: научнопопулярен текст

Националност: френска

Отговорен редактор: Силвия Вагенщайн

Художник: Стефан Касъров

ISBN: 978-954-529-699-4

Адрес в Библиоман: https://biblioman.chitanka.info/books/2006

История

  1. — Добавяне

Да се научим „да бъдем чисти“ (в бельото и в леглото)

По принцип момичетата се научават преди момчетата да не се подмокрят повече. Към деветнадесетия-двадесетия месец дневното изпускане изчезва. При момчетата това става малко по-късно — средно около двадесет и четвъртия месец. Ако никога не сме му отдавали положителна или отрицателна стойност, нощното въздържане от напикаване се затвърждава най-късно три месеца след дневното въздържане. Но цялостната хигиена се установява малко по-късно при момчетата, отколкото при момичетата. Това се дължи на факта, че при момичето „чистотата“ (задържането на сфинктера) няма връзка с гениталната област, докато при момчето объркването остава по-дълго време — то не разграничава отделянето от ерекцията. Без съмнение това е причината за по-бавното усвояване на чистотата — то смесва нуждите с желанията, съсредоточени в тази зона.

През зимата чуваме майките по градинките да губят търпение: „Пишка ли ти се, или ти се ака? Не знаеш ли? Сестра ти винаги знае, а ти не знаеш!“ За майката не е без значение дали трябва да го разкопчае, или изцяло да свали тирантите и панталоните му! За разлика от момичето, момчето няма толкова ясна представа за отпред и отзад. Това се дължи на ерекцията на пениса, съвместима с уринирането, както и с рефлексните ерекции без позив за уриниране, които често съпровождат ректалното изпълване.

Специфичният речник много допринася за изясняване на нещата или за засилване на объркването. Ако, преповивайки бебето, му говорим единствено за неговото „дупе“, объркването нараства. Или когато двусмислено казваме на по-голямото: „Иди се измий отзад.“ Отзад е дупето и анусът, а отпред са половите или уриниращи органи както при момичето, така и при момчето. Следователно с помощта на езика трябва навреме да се изясни на детето, че разграничаваме функциите на пишкане и акане, както и частите на тялото: отзад — дупе, а отпред — пенис и вулва. В противен случай настава пълно объркване, дълго поддържано от неуместния речник на майката.