Читателски коментари (за „Под игото “ от Иван Вазов)

  • 1. Редовен читател (1 април 2013 в 18:11)

    Честна дума, като ви чета тъпите мнения, просто ми се доплаква. Има един много точен народен лаф — кон с капаци. И част от коментиралите тук са си точно муленца с капачета отстрани на очите, за да не се плашат и да не ритат, а да теглят спокойно каручката…

    „Под игото“ е първият български роман — и като такъв, неговите теми, герои и сюжет отговарят на първостепенните духовни нужди на българския народ през годините след Освобождението. Tuatha си го е написал(а) съвсем ясно и просто — не си и помисляйте да сравнявате класическите литературни произведения със съвременните, защото през различните епохи читателите са имали съвсем различни културни потребности.

    Зле бил написан, и то в сравнение с кое? С „Ана Каренина“ и „Престъпление и наказание“. Даамм, защото темите, засегнати в „Под игото“ са толкова лесни за писане и разработване — все пак, говорим за реални исторически събития, за робство — и то в Европа, т.нар. люлка на цивилизацията, в края на 19 век, говорим за нечовешки зверства, за борбата на цял един народ за свобода и независимост! Ама къде ти, това не може да се сравнява с личната драма на една истеричка и с кашата, дато кандидат-свръхчовека Разколников сам си я забърка… Не ме разбирайте погрешно, прочела съм и двете произведения и много ги харесвам, оценявам ролята, която са изиграли в обществено-исторически план, но и през им не би ми минало да ги сравнявам с „Под игото“ или едно с друго, защото нямат нищо общо помежду си като тематика — все едно да сравнявам чиния супа с чифт обувки, дано ми простите сравнението.

    Освен това трябва да се спомене, че съществува едно нещо,което аз си го превеждам като еволюция на литературния стил (можете да прочетете материала тук, само че е на английски — http://www.newscientist.com/article/dn21767-formula-follows-the-evolution-of-writing-styles.html) — сиреч, общоприетият начин на писане се променя постепенно и във всяка епоха са се ползвали (и се ползват) различни похвати. Лично аз не се учудвам, че на толкова много хора им е трудно да смелят „Под игото“, като се има предвид колко са намачкани мозъците на повечето от четене на зле написаните буламачи, които напоследък се водят „популярна литература“ — ами хорицата просто не могат да се сетят, че чичо им Вазов не го писал тоя роман, за да си напълни джоба с паричките на разни самотни лелки и вятърничави гимназистки.

    Като заключение, мога да кажа само едно — четете, да му се не види! Четете всичко — и класически, и съвременни произведения, философски трактати, антични трагедии, чиклит, фентъзи, хумористични разкази, дълги-предълги поеми, кратки стихотворения. Само така ще добиете някаква сносна представа за това, кой роман е „зле“ и кой „става“, и само така ще осъзнаете, че всъщност почти няма лоши книги — има само книги, попаднали на неподходящи читатели.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.