Читателски коментари (за „Лечение извън закона “ от Диана Петрова)

  • 1. ketballu (4 юли 2016 в 16:31), оценка: 5 от 6

    Крайно време е да се поставят на дневен ред тези въпроси, за болните от заболявания, за които съвременната медицина няма етиологично лечение и на които марихуаната наистина помага. Не е речено, че непременно трябва да се пуши, но поне медицинската марихуана следва да се легализира, защото тя помага и на онкологично болни. Вечните интереси колко ли ще издържат под напора на желанието на хората да бъдат здрави? Разказът не е блестящо написан, но е зареден с много емоция и желание да се осветлят тези проблеми.

    • 2. Фракс (R) (5 юли 2016 в 02:48)

      Заболявания, за които марихуаната помага, няма! Едва ли си струва да вярваш на разказ от авторка, вероятно подписала се с измислено име, която си признава, че е наркоманка и в който описва интервю с наркоман. Наркотиците могат само да облекчат до известна степен симптомите на безнадеждно болни хора. И се използват за това, например морфина и производните му при онкологични заболявания в терминален стадий. Но желание да бъдеш здрав и наркотици са несъвместими понятия!

      • 8. Диана Петрова (17 август 2016 в 08:05)

        Авторката съм аз. Името ми си е същото, каквото е в личната ми карта. Наркоманка не съм, имам четири издадени книги, от които две с детски приказки. Пиша по истински интервюта с хора. Следващото е „Полицай по принуда“, където става дума за ливанец, изнуден от полицията ни да съдейства с изнамиране на хора. Историите са по истински разкази на хора. Имената им, разбира се са тайна. Гугълни ме. Може да видиш лицето ми.

  • 3. petya_pe (5 юли 2016 в 11:03)

    Малко ми беше странен този разказ. Звучеше ми като реклама на марихуаната. Не съм запозната с нейното действие, но мисля, че поставя етичния въпрос освен ползите, какви вреди може да донесе. В университета ни учиха, че точно марихуаната може да провокира шизофрения. И това, че при този човек, ако е истина, има действие не значи, че при всички ще е така. Всичко е много индивидуално.

  • 4. ketballu (5 юли 2016 в 22:31), оценка: 5 от 6

    Всички изказали се сте предубедени и повтаряте като навити пружини набитите в главите ви неща.Интересно защо в някои страни линк:http://www.drugsinfo-bg.org/azbuka-na-narkoticite/kanabis/meditsinska-marihuana/, канабиноидите са разрешени за употреба от болни хора. Аз се грижа за онкоболни и такива, болни от множествена склероза. Етиологично лечение на рака и МС съществува ли? НЕ! Е, защо не оставите хората, които получават облекчение, забавяне в развитието на болестта и си възвръщат теглото(което съм видяла със собствените си очи), да имат достъп до облекчаващото лекарство? Ако сте прочели статията, трябва да сте разбрали, че има лекарства от канабис, които НЕ причиняват халюцинации. И само ЗЛОупотребата е вредна. Но с колко неща, които не са нелегални, се злоупотребява? Алкохол, тютюн, захарни изделия…ТЕ защо не са забранени?И да сте виждали или чували за причина за смърт напушване с марихуана или редовна употреба? Но от алкохола, гигарите, сладкишите и мазните храни умират хора! Мислете! Относно шизофренията, тя е генно кодирана до голяма степен и става дума отново за ЗЛОупотребяващи.

  • 5. petya_pe (6 юли 2016 в 11:38)

    Ketballu, не мислех да отговарям на твоя твърде емоционален коментар, но твоят призив да мислим и четем ме провокира съвсем незлобливо и неемоционално да ти кажа, че след прочита на препоръчания линк мога да кажа, че ти изтъкваш ползите, но нищо не спомена за вредите. Това дали е „предубеденост“? Ще цитирам за вредните ефекти, защото хората, които призоваваш да мислят имат правото да знаят и за двата ефекта: „Редовната медицинска употреба на марихуана е сравнително нова практика. Поради тази причина нейните ефекти върху хората, чиито организъм е отслабнал от болест или възрастта, все още са относително неизвестни. Възрастните хора или тези, страдащи от заболявания като рак или СПИН, могат да бъдат по-уязвими за вредните ефекти на наркотика. Учените трябва да проведат още изследвания, за да определят дали това е така.“ После, искам да ти кажа, че мнението ми е за самото произведение и няма лично отношение към теб, за да разпалва излишни емоции.

    Едно мога да ти кажа, обичам това пространство, в което можеш да кажеш Личното си мнение, но Само за произведения и автори, защото тук сме хора четящи, имащи нужда да изкажат какво провокира в тях авторът, героят или творбата. Няма място за засягащи и засегнати, нали точно ние книгоманиаците трябва да сме с асертивно поведение.

    Прости ми многословието, беше ми приятно да бъдем нещо като Ин и Ян по тази тема. :)

  • 6. lora201 (6 юли 2016 в 14:54)

    За каква вреда в повече говорим при човек над 80 години с милион болежки, на прага на отвъдното или пък при болен при който часовника тиктака и няма спасение? Аз съм „За“ всякакво възможно облекчение на страдание и болка, ако с марихуана става защо не? Гледала съм документален филм по темата и в него доста модерни бяха марихуанените курабии за хора с много тежки хронични болки. Мисля дори, че Велизар Енчев беше предложил в НС да се узакони марихуаната за медицински цели, май го отхвърлиха. Лошото в случая е, че ще се злоупотреби с това „медицински цели“ като с всяко нещо. Иначе от редовна употреба моите лични впечатления са, че се затъпява. Не можеш просто да не вкараш в коловоз редовно пушещите, сякаш една майка ги е раждала като маниери, говор, движения…и зацикляне, ако щеш. Но за облекчаване на болка и мъки при болен съм твърдо „За“!

  • 7. ketballu (8 юли 2016 в 11:16), оценка: 5 от 6

    lora201,изразили сте това, което и аз, но без излишната според други хора емоционалност. Емоционалността и емпатията са желязно необходими, когато работиш с болни хора, за да можеш да им съчувстваш и да им помогнеш да се преборят за удължаване и увеличаване на качеството на живота. Строг регламент трябва да има, защото действително има злоупотребяващи. Относно вредите, тук става дума за сериозно болни, за които няма етиологично лечение, и марихуаната е едно от средствата, които могат да им позволят да влязат в продължителна ремисия и да се чувстват по-добре. Творбите са за това, да провокират размисли и емоции. Ако съм си позволила излизане от рамките, мисля, че има модератори и админи да ме пернат през голямата уста:) Нямам нужда от оценки въз основа на няколко изречения и мисля, че поведението ми точно отговаря на понятието „асертивен“, нито пък се чувствам нечия противоположност, нито засегната. Четящите хора трябва да бъдат и по-малко ригидни, лично мнение, абсолютно лишено от всякаква злоба, у мен просто няма такава. Бъдете здрави всички и дано на никого не се налага да прибягва до болкоуспокояващият ефект на канабиноидите! Наблюдавала съм ефекта от лепенки с Фентанил или редовно приложение на Морфин от такива нещастни, болни хора, и мога да споделя, че не е по-невинен и с по-малко странични ефекти от марихуаната.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.