Читателски коментари (за „Петдесет нюанса сиво “ от Е. Л. Джеймс)

  • 1. Елица (2 юни 2016 в 14:07)

    Книгата е меко казано- разтърсваща.Жалко, че гледах филмът преди да я прочета.Не съм привърженичка на такъв тип литература,но…. Е винаги, почти, винаги има изключения.Препоръчвам я.

  • 2. mi (7 юни 2016 в 01:20)

    Цялата поредица е много увлекателна(не съм сигурна,че нова е ночната дума).На места съм се смяла с глас.И въпреки изчанчения секс историята как любовта може да извади някого от мрака в живота му е много трогателна.Пък и историята за Пепеляшка винаги е добър сюжет за любовен роман.Заслужава си четенето.

    • 7. Wallküre (8 юни 2016 в 19:12)

      Точно пък вариациите на тема „Пепеляшка“ са ми най-отвратителни в този тип литература. Скучно, скучно, скучно… Заради пепеляшкинските изпълнения не харесах „Мемоарите на една гейша“ (’що ли я четох?), тази няма и да я започвам. Грам въображение нямат тези автори: то или ще е Пепеляшка, или ще е Девица-в-беда или Грозното-патенце-се-превърна-в-красив лебед… От време на време и по някоя Спяща Красавица. Любовта е възвишено чувство. Би било хубаво за него да се пише на съответната висота.

  • 3. 36 (7 юни 2016 в 04:47)

    Абсолютен боклук! Това нещо може да хареса само на празноглави кифли,които имат най много 2 мозъчни гънки.

  • 5. Танчита (7 юни 2016 в 12:21), оценка: 1 от 6

    Пълна, абсолютна порнография. Отвратително!

  • 6. Стефи (8 юни 2016 в 17:00)

    Еротичните сцени отиват към порно, но за сметка на това липсва сюжет. Смисълът от трилогията ми се губи, ще се радвам да го обяснят тези, които са го намерили. Ама да се каже за това „произведение“ увлекателно, смешно, интересно, че и разтърсващо… Момичета, вие други книги чели ли сте? Имате ли 15 години? Вземете се в ръце и прочетете някоя книга. Това е боклук!

  • 8. Яна (8 юни 2016 в 21:41)

    Не струват, и 3-те. Филма не съм си правила и труда да го гледам. Или съм прекалено стара, или съм чела прекалено много.

  • 9. galia (9 юни 2016 в 00:09)

    Не съм съгласна със негативните коментари! Книгата е много добра, точно защото е различна, въпреки еротичните и съдистични сцени, написана е оргинално а сюжетната линия показва израстването на тази любов: от деспотична и контролираща до напълно нормална и свободна! Точно в името на тази любов главният герой претърпява метаморфоза променяйки се постепено заради любимата жена, но това се разбира след като се прочетът и трите книги! Мен определено ми харесаха книгите, а изводът е че в името на любовтта всичко е позволено и възможно, особено когато е желано и споделено и от двамата! Оценка 6 от 6

    • 10. Мостич Ариеца (9 юни 2016 в 00:47)

      Неубедително, galia

      1. Претенцията за „различност“ не е гаранция за „добра книга“.

      2. Напъните за садизъм са си самоцелни напъни в конформистки бекграунд. Четивото си е просто блудкаво булевардно книжленце на лИбовна тематика. Банален сюжет, банални характери, нулева идейност, никакво послание…

    • 37. Д. Б (11 юли 2017 в 23:15)

      Сега я чета и много ми харесва. Аз лично виждам романтика, а и на места ме разсмива! Книгата е различна и явно не е за повърхностни хора… :)

      • 38. Вася (12 юли 2017 в 22:18)

        Добро чувство за хумор, да се чете само задълбочено :) Книгата е различна като всяка книга, но страниците в нея много си приличат, почти няма страница без оргазъм.

  • 11. Елица (9 юни 2016 в 09:48)

    Вече прочетох трилогията.Напълно съм съгласна с Галя.Историята страшно много ми хареса.Няма да и пиша рецензия!Не се заяждам, но всичко е въпрос на вкус.Чета от много малка,сега сам на 30.Малко са книгите които са ме впечатлили,между тях обаче се нареждат и тези трите.Може и да има нещо сбъркано в мен,но това е моето мнение.И абсолютно никои не може да ме убеди,че сам „кифла“,защото съм се изкефила на този любовно–еротичен роман.Препоръчвам го ГОРЕЩО!

    • 12. КрасТавицата и дзвера (9 юни 2016 в 10:14)

      Ето едно видео резюме в 60 секунди на тоя ми ти вИлик еротичен епос на нашето съвремие.:

      https://www.youtube.com/watch?v=CrQ_OSbd8w8

      И да — всеки има право на вкус Но също така и на безвкусица. А изборът да се консумира това четиво е основан именно върху безвкусицата. Четиво, достойно само за „начесване“ на плитката фантазия на момиченца 14+ (което е разбираемо) и за не(до)задоволени жени на балзаковска възраст (което също е разбираемо, впрочем).

      Извинявам се на дамите с вкус — сарказмът ми не е насочен към вас. Четивото, което коментираме, е ориентирано не толкова гендерно, колкото ментално-лоботомично.

  • 13. Мадона (9 юни 2016 в 10:24)

    Мадона за „Петдесет нюанса сиво“

    http://www.segabg.com/article.php?id=739061

    В интервю за „Билборд“ звездата не се поколеба да развенчае шумно рекламирания филм по едноименния роман на Е. Л. Джеймс. Мадона изрази разочарованието си и попита: "Но къде изобщо е сексът в „50 нюанса сиво“? Тя се изрази унищожително за романа и филма: „Дървена работа, хич не е секси. Четях и четях, очаквайки нещо да се случи, но онова, което се случваше, изобщо не ми подейства възбуждащо. Имам чувството, че този роман е създаден от и за хора, които никога не са правили секс“.

    „Съжалявам, но историята е просто нереална. Сексът е нещо чудесно, защото е част от живота. А сексът в романа няма нищо общо с живота. Кога тип като главния герой, голяма клечка и прочие, ще хлътне толкова по едно обикновено момиче? Точно никога! А и какъв мъж изобщо е тоя?“

    По-нататък Мадона направо стигна до вулгарност: „Никога не съм виждала, нито чувала за мъж, който нонстоп лиже п *т * и.“.

    • 27. ducasse (7 август 2016 в 15:43)

      Ха, колко неочаквано — мнението ми съвпада с това на Мадона.

  • 14. Елица Мей (9 юни 2016 в 11:51)

    Леле, мале!Незадоволена значи.Едно нещо не разбирам обаче!Защо „плюете“ някои когото не познавате, позволил си да изкаже мнение различно от вашето.Да се обвинява в липсата на вкус е доста смело в дадената ситуация.И изобщо не ми е приятно, че форума които е създаден за да изкажеш мнение по дадено произведение се превръща в „клюкарска сбирка“.

    • 16. КрасТавицата и дзверЪ (9 юни 2016 в 14:34)

      Уважаема госпожо на балзаковска възраст

      Тук не е форум само и единствено за безкритична възхвала — още повече на творения на бездарието, каквото представлява харесваното от вас четиво. Тук е рубрика за коментари — включително и критични коментари. Затова аз си позволявам да изказвам критични коментари както по отношение на този феномен на нагло-тържествуващото бездарие, наречено „Петдесет нюанса сиво“, PR-афиширано като „постмодерна различност“, така и по отношение на читателските вкусове, в случая обаче — на липсата на такъв.

      Пожелавам ви (искрено) да имате шанса все пак да случите на стойностни романи, какъвто обаче графоманският бълвоч на Е. Л. Джеймс не е.

  • 15. Феичка (9 юни 2016 в 12:38)

    Това, което в книгата се представя като чудесна приказка, всъщност в реалния живот е естествен ад за много жени. Домашно насилие — това ли възхвалявате, хора?

    И не ми разправяйте, че това е само художествена измислица, или пък че героинята била направила своя информиран избор… Както всеки широко рекламиран роман или филм — Петдесетте нюанса подава модели на поведение, и то силно порочни, подтикващи към насилие и покорност пред насилието. И ги утвърждава като норма…

    • 17. нзгл (9 юни 2016 в 14:59)

      Съгласна съм с Феичка. Странно ми е да приема, че някой вижда в тази история нещо романтично и прекрасно или пък забавно. За мен описаната връзка е токсична. Мъжът я следи, ревнува я от приятелите ѝ и я откъсва от тях, изолира я, меси се във всяка една сфера на живота ѝ — заповядва ѝ с кого да се вижда, какво и колко да яде, какво да облича, навира се и на работното ѝ място. Не я оставя дори да си събере мислите. Това е поведение на насилник и stalker, особено с това контролиране с кого да общува тя и с кого не. Направо я обезличава като човек и жена.

      Книгата се крепи на два стълба — „нескопосаната смотанячка-Пепеляшка печели принца“ и „любовта като променяща сила“. И докато първото е просто една глупава фантазия и бягство от реалността, второто е изключително опасна илюзия. Хиляди жени стават жертва на насилника си заради мита, че с любовта си ще спасят един увреден психически човек, той „ще прогледне“, ще оцени саможертвоготовността им и ще заживеят щастливи нейде в залеза. Опичайте си акъла, девойки. Животът не е приказка, някои мъже са просто задници и никакво количество любов няма да промени това.

  • 18. Елица Мей (9 юни 2016 в 17:45)

    Уважаема госпожо (госпожице) Краставичке.Вашето, ми прилича, на „едно си баба знае, едно си баба бае“.Искренно ме забавлява вашето, компетентно, мнение че сте познавач на" читателската" същност.Толкова лесно определяте качествата ни като вкус или липса на такъв, че направо ме „сащисахте“.Никак не ме подразни,че не харесвате поредицата на Е.Л.Джеймс.То си е нормално– „разни хора, разни идеали“,няма как.(Това исках да кажа с това че всеки си има ВКУС).Подразни ме фактът, че налагате вашия възглед като правилен.

    Имам предложени към вас.Пратете ми заглавията на книги чиито автори не определяте като бездарни.Сигурна съм, че ще ги харесам.

    Мейла ми е [email protected]

    ПП:Епитетите,не са ми по вкуса,вероятно от там тръгна всичко.Един съвет от мен към всички.Уважавайте мнението на другите,макар да е различно от вашето.Едно хубаво обсъждане, на дадена творба носи по голямо удоволствие от разменяне на обиди.Думички като „кифли,незадоволени и т.н.“ хич не отиват на умни момичета (жени).

    • 19. КрасТавицата и дзверЪ (9 юни 2016 в 18:32)

      Уважаема госпожо

      Единствените книги,, която ви препоръчвам, са учебниците по български език за прогимназия. Попълнете дефицитите си по правопис, граматика и пунктуация — и едва тогава ще сте в позиция да поискате моето позволение да ме съветвате за каквото и да е.

      Ето някои от многобройните примери за вашата езикова некомпетентност.

      Книгата е меко казано- разтърсваща

      никои не може да ме убеди,че сам „кифла“

      „плюете“ някои когото не познавате

      Искренно ме забавлява вашето, компетентно, мнение че сте познавач

      Тъй че, както е казал поетът, „чети, говедарче!“…

      И още нещо — безвкусицата (проява на която е вашата възхвала на въпросните книги) е израз не на възгледи, а на отсъствие на такива. Аз поне имам възгледи по ваше признание. Уважавайте критичното мнение към книгите, които възхвалявате, и се вслушвайте в оценката на хора, които имат мнение и позиция, основани върху опит, а не само първична емоционална рефлексия (както е при вас). И в случая имам предвид не моите коментари, а коментари №№ 7, 10, 13, 15, 17.

      П.П. Каламбуричният никнейм, под който пиша, подсказва за сюжетния модел на коментираното тук четиво. Нищо лично… :D

      П.П.П.

      Не харесвам чалга... И всякакъв друг псевдокултурен кич — еманация на тържествуващото бездарие. Сигурен съм, че именно това ти харесва. Enjoy, Елице! :D

      • 21. Виолия (9 юни 2016 в 22:40)

        Вашият коментар искрено ме разсмя и впечатли естествено .Написаното говори за интелигентен и образован човек.Намесвам се в т . нар . дискусия , защото познавам много хора с претенции за култура и образование , които не са основателни и оценявам комичността на ситуацията.А да не можеш да пишеш правилно на родния си език е срамно и аз не бих го манифестирала публично .Всъщност правилно го е казал народът " хем шуто , хем боде".

  • 20. Siciliana (9 юни 2016 в 21:47)

    Фраксилиано, чакам още да разбера Vulva Hypnotica като Vagina Dentata ли е, мон дио??!!

  • 22. Nightwish (9 юни 2016 в 23:30)

    Най-жалкият булеварден роман, който някога е писан.

  • 23. Danail Tanev (10 юни 2016 в 08:05)

    50 нюанса сиво — моето мнение

    https://www.youtube.com/watch?v=uxO1LohMtRs

  • 24. at_gicheva (14 юни 2016 в 16:48)

    Моята Оценка е 6 и за трите книги.

    Относно филма, който гледах след като ги прочетох, съм на мнение, че не достигнал нивото на книгата.

  • 25. Люси (21 юни 2016 в 17:59)

    Уникална трилогия. Аз също не съм привърженик на такъв вид литература,но това което прочетох беше разтърсващо! Прочетете я! Няма да съжалявате! Най много да преживеете еротичните горещите моменти на героинята!

  • 26. IQ (29 юни 2016 в 00:51)

    Прочела съм хиляди книги,(които не са романи-клишета), с времето все по-трудно намирам книги,които да ме впечатлят с различен сюжет,да ме грабнат и да ги изчета на един дъх.Тази книга успя.

    По-горе се е завихрил скандален диалог между коментиращите-моля ви,не ме включвайте в него.Може би въпросът е не кой е по — голям оценител на стойностната литература, а кой е по-склонен да разчупи съзнанието си и да допусне в него неприемливи за повечето хора, забранени теми-табу. В книгата видях еротика,видях любов,видях сюжет,краят ми хареса.Не я слагам в раздела книги-мъдрост,философия и модел на подражание и няма утре да отида да си купя камшик.Но определено я слагам в раздела книги,кото харесах.На 41 години все по-рядко намирам какво да подредя тук.

  • 28. pkaradjinova (13 август 2016 в 09:24)

    И на мен също много ми хареса!

  • 29. Мечето Кода (31 август 2016 в 01:01)

    Имах нещастието да мина по диагонал тази невероятно посредствена книга! Естествено не до края (за продълженията -абсурд!!), защото е невъзможно да изтърпя толкова елементарен текст. Позволявам си да пиша коментар, защото ще го съотнеса към още две други поредици, за да стане ясно мнението ми за един нов и твърде спорен стил в жанра — писменото порно, къде софт, къде опит за хард, все тая! Резултатът обаче е един и същ, а именно — плачевен.

    Другите две хмм, произведения са на Меган Марч и Силвия Дей — порочен милиардер, милионер или какъвто там богаташ, както и опиянена, обсебена, оооо..не знам си каква от теб. И трите разбира се в 1 л. ед. ч. (абсолютна досада) с главен герой супер хипер мега красавец, който е толкова богат, че ръси милиардите подобно на оргазмите — безброй и безчет. Спокойно, на оргазмите ще се върна пак. ;)

    Общото и в трите е опитът за писмено порно. Може би най–добре е сполучила госпожа Дей в опита си да направи това. Подробно и изчерпателно описание на секс сцени, безкрайно повтарящи се в монотонност. Почти никакво въображение, нулева сексуалност и жалка фантазия (дори и в жалките садо–мазо излияния на Е.Л. Джеймс). Ако отворите която и да е от книгите ѝ (С.Дей в случая), ще имате чувството, че вече ще е прочетена, стига да сте преполовили първата. Така стана поне при мен, когато ми досадя и прелиствах нататък. На фона на хилядите оргазми (абсолютно биологично невъзможни) главните герои са представени като полупсихопати с душевните си и физически травми. Подобна линия на поведение съвсем спокойно може да се види и в Сивите нюанси, само дето не е ясно маркирана, както например при г-жа Дей. За разлика от тях, г-жа Марч е по-семпла в реанимирането на трупове и предлага на читателките си два образа, колкото фантастични, толкова и изчистени до посредственост от душевните травми на Кросфайър и Грей! Естествено и тук сексът е в изобилие, като стилът е по-твърд, натвърден — да сме в тон с книгата все пак. Явно авторката не само е чувала за Буковски, но се е пробвала и да го чете. Няма лошо, но защо се е опитала да пише?

    Зададох си този въпрос и стигнах до извода, че това е една изключително интересна и изгодна пазарна ниша, полупразна до настоящия момент, с милиони клиенти. Резултатът е главозамайващ. Чрез писмено порно се правят кинти, много при това…та тогава, защо не? Иска се коефициент на интелигентност колкото на тухла–четворка и горе-долу прилична грамотност, останалото все да е ще го ошлайфат редакторите. Щипка садо-мазо за пикантност на манджата, ръсене на оргазми на кило, подробни, но некомпетентни описания на женската сексуалност (напр. незнанието, че директното стимулиране на Glans clitoridis причинява не удоволствие и възбуда, а дразнене и дори болка), опитът обикновеният нагон да се обясни с любов и т.н. и т.н. баналщини и откровени измислици до безкрай. Сега сигурно за жени, дето не са виждали хмм, първичните (че и вторичните дори) полови белези на мъж, камо ли да са ги тествали, сигурно книгите са страшно възбуждащи, ама за стари чанти като мен е много смешно описателното издевателство на трите грации да създадат дамския еквивалент на порноиндустрията. Уви, успешно, съдейки по хилядите въодушевени въздихания на достъпните за мен езици по повод тези поредици. О да! Поредици, всяка с поне по 3 парчета и тенденцията за още 5.

    Както и да е, опитвам се много деликатно да не развалям хатъра на харесващите тези три прозиведения и онези, които още не са се прекарали да ги прочетат. Смятам, че от един нормален порнофилм човек може да се обогати повече, без значение от пола. Там поне нещата са кристално ясни и реални. Подразбира се, че мъж няма да седне да чете порно, а да го гледа и/или прави, така че остават потенциални клиентки-читателки единствено дамите. Няма да анализирам причината за това, защото не би имало смисъл, но остава моето учудване защо тези книги са толкова харесвани. Затова умирам от неподправено любопитство как се мотивират читателките, дали одобрението си за романите.

    За мен обаче остана искрената изненада да видя, че такива книги в Читанка са нахендрени (извинявам се, ама не се стърпях с жаргона :)) в един жанр с Набоков, Бокачо, Буковски и дори Аполинер. Хайде в един кюп с Лорън Донър става, ама къде набутахте Бокачо?! А Буковски?! Това си е обидно направо. ;) Буковски не пише еротично, а апокалиптично…

    Ако може един съвсем вежливо даден съвет към админите! Разделете, моля, порно-чиклита от истинската литература. Приемете молбата като поклон към стойностните автори, в чиито редици няма място за жалките напъни за писане на тези дами.

    • 31. Отегчена (31 август 2016 в 16:29)

      Да се прочете този коментар е хиляда пъти по-забавно от книгите на трите гореспоменати авторки. Амин!

    • 32. NomaD (31 август 2016 в 17:54)

      Мечето Кода,

      Няма нищо смущаващо от факта, че несъмнени шедьоври споделят общи мотиви и теми с още по-несъмнени отпадни продукти на булевардната литература. Нека да оставим на читателите свещената им привилегия да отделят перлите на високата литература от гнилите ябълки на тривиалната словесност. А за прасетата не бери грижа…

      Приеми този коментар като отговор от екипа на Читанка!.

    • 33. лилит (1 септември 2016 в 12:22)

      Браво, много грамотно написан коментар, посмях се искрено и съм напълно съгласна.

    • 36. Бобче (23 октомври 2016 в 22:37)

      Едно огромно благодаря!

      Много се колебаех дали пък да не прочета книгата. Е, вече ми стига. От както чух една позната да казва „тази книга промени живота ми — прочетете я“ имах едно такова неприятно чувство в устата. Последно време около мен пак се превъзнасят около книгите. От немай къде изгледах филма — честно казано отдавна не се бях смяла така, но откакто го гледах все с тъга си спомням и направо ми се плаче — чудя се какво точно се случва с хората днес, щом това е супер популярен филм, претендиращ за какво ли не. Което явно се говори и за книгата.

      Хубаво, че прочетох коментарите преди да тегля книгите.

      Е може би, ако някой ден съм много тъжна и наистина нямам какво да правя може и да се върна тук. И да прочета отново коментарите!

    • 40. Bella17 (16 ноември 2017 в 11:05)

      Съгласна съм с вашето мнение. Лично аз прочетох книгата на половина, защото много мои приятели ми я препоръчаха и съжалявам за това. Разбрах колко повърхностна е тя. Написана на изключително прост и елементарен език. Радвям се, че не си купих книгата, а я взех назаем от моя приятелка, защото парите щяха да отидат на вятъра.

  • 30. Цветун (31 август 2016 в 14:57)

    Толкова глупава книга, че дори ме досрамя , че изобщо е вкъщи … Наистина коментарът на „Мечо“ е такс изчерпателен, че не бих добавила нищо повече от: първата! в живота ми книга, която ползвах за подпалки… Да ме прости Бог !

  • 34. XpacT (1 септември 2016 в 14:33)

    Присъединявам се към отрицателните мнения за книгата, обаче от съвсем друга гледна точка. Чел съм много книги на тази тематика и тази просто не струва. Да, Мечо е прав — порното е голяма индустрия и явно издателите са се насочили към него. Само че писането на порно не е лесна работа, въпреки (вероятно) хилядите произведения в нета. Любовната, еротичната и порно литературата са силно преплетени и едва ли бихме могли да им сложим граници, но има много добри и много лоши произведения, а това тук е в графата „не чети от този автор“. В Интернет има произведения с много по-добър сюжет, многопластовост, сложност и развитие на характерите, описание на средата и второстепенните герои, пред които тази книжка прилича на писана от някоя 17 годишна със съдействието на опитен маркетинг специалист за редактор.

    Изглежда обаче книгата много се харесва на хора, които не са чели подобна литература, за които книгата е „нова“, „различна“, „разтърсваща“ и т.н.

    Изобщо не се учудвам, че се харесва от „аз не съм от тия“. Те просто нямат база за сравнение, досега са отритвали жанра като цяло и сега са се подмамили от рекламите. Дано да се образоват …

    Харесват ми мненията на 6. Стефи, 15. Феичка и 17. нзгл , както и на Краставицата.

    П.П.

    Който може да чете на английски, може да намери (макар и с повечко ровене и отсяване на плявата) стойностни произведения на literotica.com или на asstr.org

    За харесващите „сюжета“ на „нюансите“ — bdsmcafe.com , а може би и nifty.org (последните имат архиви на asstr)

  • 35. Идору (15 септември 2016 в 19:19)

    „Ако в съвременното общество има нещо, което ме отвращава повече от клошарите, това са т.нар. поп-културни феномени. Тези социални сензации ни заразяват като оръжие за масово затъпяване, а ние им се радваме, само и само да не изоставаме от модата. 2012 година бе предвидена за Края на Дните, но Апокалипсисът ни пропусна. Дали наистина? Дали всъщност тогава не започна Началото на Края? Защото през 2012 година се случи Феноменът «50 нюанса сиво». Никому неизвестната Ерика Мичъл, женица в пре-критическа възраст, издаде трилогия, която нагря световните страсти до най-горещите нюанси на червеното. Пълна с правописни грешки и написана в елементарен стил, но за сметка на това претъпкана с порнографски сцени, които биха изчервили дори Наталия Кобилкина, «50 нюанса сиво» се превърна във второто най-четено нещо от американските домакини, след упътването за вибратора им.

    Успехът на книгата се случи изневиделица, доказвайки за сетен път, че Америка е страната на неограничените възможности и ограничените интелекти. Ако си мислите, че BDSM и романтика не могат да вървят ръка за ръка, то значи сте бая изостанали от актуалните тенденции. Десетки милиони отчаяни съпруги разгръщаха страниците в екстаз, четейки как секси извратеняк бие младо момиче, но го прави с много любов и топли чувства. А щом мокрите мечти на граматически сакат девиант се превръщат в социално явление от исторически калибър, човек започва да си задава уместните въпроси в какъв свят живеем и дали Бин Ладен не е бил на прав път?

    Ще приключа с това, че преди години Стивън Кинг написа романа «Играта на Джералд», където една жена е оставена вързана за леглото, след като нейният «г-н Грей» получава инфаркт. Споменавам това не само, защото е много по-реалистичен поглед върху «тъмната страна» на BDSM-а, но и понеже за около триста страници в «Играта на Джералд» не се случва абсолютно нищо и пак е в пъти по-добре написана от ученическите въжделения на Е. Л. Джеймс.“

    Това ревю е по-скоро за филма, но съм напълно съгласна с написаното и за това си позволявам да цитирам части от него.

  • 39. Elentari (13 юли 2017 в 10:58)

    Понеже предпочитам да разбирам сама за какво иде реч и струва ли си целият шум, прегледах въпросното писание. Първите страници — задълбочено, а след това — по диагонал и пак ми се гадеше. Е, ами няма по-бездарно нещо на света и този „текст“ е обида за всеки четящ човек по мое скромно мнение. Нямам никакво обяснение защо толкова дами си падат по тази „творба“. И бедата не е познатият сюжет, всеки читател знае, че сюжетите в световната литература са малко и се изразяват с едноцифрено числf; бедата не е r в горката Пепеляшка. Бедата е в пълната абсолютна бездарност на онази лелка Е. Джеймс или каквато беше; в абсолютно неадекватната й представа за самата себе си и за що е това писано слово; и в алчността на издателите, на които хич не им дреме за възпитаване на читателски вкус, а само за печалбата — това се продава, давай, издаваме; онова не предизвиква очаквания интерес — спираме го. Типичен пхример са „Бард“, които издадоха всички книжлета на Е. Джеймс, но нямало да издадат третата книга на Ан Леки от цикъла за империята Радч и мислено се извинявам на Ан Леки, че пиша името й до това на въпросната „литературна“ лелка.

    Някъде критикуваха бг превода. Ами не зная кой би могъл да преведе добре това. Из коментари на англоезични читатели срещнах въпрос към лелята — питаха я иронично дали все пак не мрази английския език.

    Жал ми е искрено за хората, които смятат това нещо за добра и вълнуваща литература. Жал ми е като си помисля колко хубави истории, включително любовни, включително еротични, включитeлно такива за садо-мазо отношения пропускат…

    Филма не съм гледала и не възнамерявам.

  • 41. kris.zhilie (23 юли 2018 в 03:28), оценка: 6 от 6

    Не съм привърженик на крайните похвати в секса , но тази трилогия ме взриви. Последната седмица четох серията Порочни милиардер и тъй като не е качена цялата, и е като незавършена реших да се насоча на тази трилогия. Несъмнено е по добра и разтърсваща. Не ми е ясно, как на цял свят, включително и на филмови дейци от Холивуд се харесва трилогията /те не хвърлят долари на вятъра за филми /само тука има тесногръди читатели, които се изказват неподготвени. Да всеки има право на мнение, но съм твърдо против да се обиждат други читатели или админите на Читанка. На мен лично ми харесва. Сюжетът е много силен. Чудя се на хора, които харесват простотията на Мадона /от нея само това се очаква. Глава празна с гласни струни, като на чалга-певачките/. Чета всичко, но като нещо не ми харесва или не пиша мнение или казвам, че не ми харесва /толкова, само три думи /.

  • 42. monique3939 (18 февруари 2019 в 11:30)

    И трите книги от трилогията си заслужават четенето — чудесна любовна история и един поглед към това да се приемаме такива каквито сме и да надграждаме себе си всеки ден, да бъдем по-добри и да оставим миналото зад гърба си.

    Не съм чела книгите тук, а в оригинал, тъй като преводът тук е прекалено буквален и на места е смешно.

    Леко сладникави, но определено ги препоръчвам в оригинал, а не преведени тук.

  • 43. [email protected] (24 септември 2020 в 21:25)

    Нека не бъдем високомерни и лицемерни — и най-интелигентния човек притежава инстинкти и нагони.Колкото са по-подтискани ,толкова по-жестоко си отмъщава природата му с депресии и т.н.Ако ви се чете такъв тип литература — четете и не се срамувайте…

  • 44. Лудетини (6 февруари 2021 в 13:01), оценка: 6 от 6

    На мен лично много ми хареса.

  • 45. nausica (16 октомври 2021 в 22:24)

    Четох книгите преди години и си спомням, че ми харесаха. Една приятелка ми ги препоръча. Добър заместител са вместо сайтовете за възрастни. Особено, когато имаш съквартиранти. На тези, на които не им харесва — ами не четете. И не нападайте жените с различно мнение, това показва липса на обноски и незадоволени нужди. Бъдете по-освободени. : D

    • 46. познай кой (18 октомври 2021 в 17:13)

      До къде я докарахме — жени, на които им харесва да бъдат връзвани и бити, да ни призовават да бъдем по-освободени :)))

      • 47. Врял и кипял... (18 октомври 2021 в 19:28)

        Тая история за освобождение чрез болезнена доминация над беззащитния ми напомни за един стар брадясал виц…

        Събрали се садистът и мазохистката да сЪ обичат и да сЪ освобождават. Мазохистката страстно призовава садиста:

        — Бий ме! Мъчи ме! Коли ме! Режи ме! Одери ме жива! Разкъсай ме на парчета!!!

        А садистът мръснишки ѝ се хили:

        — Няма-а-а-а! Няма-а-а-а!!!

        Толкова за чувството да си „по-освободен“… :D

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.