Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Безсмъртните (5)
Включено в книгата
Оригинално заглавие
Night Star, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
4,1 (× 14 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
aisle (2015)

Издание:

Алисън Ноел. Нощна звезда

Американска. Първо издание

Гл. редактор: Димитър Риков

Редактор: Росица Златанова

Коректор: Лилия Атанасова

Графично оформление: Станимира Вълева

Корица: Радослав Донев

Издателство СофтПрес, София, 2011

ISBN: 978–954–685–971–6

История

  1. — Добавяне

Седемнайсета глава

— Благодаря ти за помощта. Наистина съм ти задължен.

Джуд премята през рамо кърпата за подсушаване на съдовете и се обляга на стария хладилник, който изобщо не прилича на онези в домовете на Деймън и Сабина — с големината на килер, без едно петънце. Този тук е един стар зелен сандък, който има склонност да издава странни гъргорещи звуци. В момента леко се е наклонил под тежестта на тялото на Джуд, който се е подпрял на него с кръстосани крака и палци, затъкнати в гайките на колана. Наблюдава ме, докато слагам последните чаши и чинии в съдомиялната, затварям вратичката и я включвам.

Когато се протягам и свалям ластика от косата си, очите му леко се разширяват. Лъскавата златиста коса се разпилява по гърба ми и стига почти до кръста ми. Опитвам се да не обръщам внимание на начина, по който Джуд ме изпива с поглед, как следи движенията на ръцете ми, докато приглаждам роклята си и вдигам една от падналите презрамки. Погледът му се задържа върху мен и аз решавам да спра това, да насоча вниманието му другаде.

— Хубав помен беше. — Поглеждам го в очите за миг, после бързо отклонявам поглед и се захващам да подредя плота и да забърша бялата фаянсова мивка. — Мисля, че и на нея щеше да й хареса.

Той се усмихва, смъква кърпата от раменете си и я пуска на плота. После отива във всекидневната и се отпуска на старата кафява кушетка с явното убеждение, че ще го последвам. И аз наистина отивам при него, макар и не веднага.

— Всъщност наистина й хареса. — Той изритва чехлите си на пода и вдига крака върху дивана.

— Значи си я видял, така ли? — Сядам на стола срещу него и кръстосвам босите си стъпала върху старата дървена врата, която използва вместо холна масичка.

Обръща се към мен и повдига учудено вежди:

— Да, видях я. Защо питаш? И ти ли…

Поклащам глава. Пръстите ми се заиграват с кристалите, висящи на врата ми.

— Не аз. Ава. — Свивам рамене и пускам амулета на гърдите си. — Все още не мога да виждам духове.

— Обаче не си спряла да опитваш, така ли? — Джуд присвива очи, рязко се изправя и грабва една малка възглавница от земята, поставя я под главата си и отново се обляга.

— Не — въздъхвам аз. — Вече не. От известно време вече не правя опити.

В гласа ми обаче звучи неугаснало желание. Той го долавя и леко кимва. Все още ме наблюдава внимателно, макар че сега погледът му е по-скоро замислен, отколкото изпълнен с копнеж.

— Ако това ще те накара да се чувстваш по-добре, аз също не съм я виждал. Говоря за Райли. Нея имаше предвид, нали?

Отпускам се назад и затварям очи. Припомням си очарователната си, изпълнена с енергия (малко прекалена понякога) сестричка, слабостта й към шантавите костюми и перуките, неосъщественото й желание да навърши тринайсет години… Надявам се, че където и да се намира в момента, си прекарва страхотно.

Миг по-късно Джуд прекъсва спомените ми:

— Евър, мислех си… — Приковава очи в гредите на тавана, за да избегне погледа ми. — Сега, когато нещата тук започнаха да се нормализират, няма да е зле да се върнеш в училище.

Напрягам се и затаявам дъх.

— Оказа се, че Лина ми е завещала всичко — къщата, магазина… всичко, което притежаваше. Документите са в ред и смятам да оставя адвоката й да се погрижи за необходимото, а аз ще се върна на работа в магазина. Ава предложи да поеме смените, които аз не мога да покрия.

Преглъщам с усилие, но не казвам нищо. От изражението му разбирам, че вече е взел решение и е организирал всичко.

— Колкото и да съм ти благодарен за помощта — повярвай ми, наистина я оценявам — стрелва ме с поглед за миг, после отново насочва вниманието си към тавана, — смятам, че за теб ще е най-добре да…

Не му позволявам да довърши. Трябва да кажа нещо, и то веднага.

— Виж, за мен не е… — Искам да го уверя, че не съм направила кой знае какво, че изобщо не е проблем. Искам да му обясня до какъв извод стигнах наскоро по отношение на училището и нормалния начин на живот. Да му разкажа, че за мен те вече нямат никакъв смисъл, че са абсолютно несъвместими с тази, която съм в момента…

Но не успявам да го направя, защото той рязко ме прекъсва:

— Евър, да не мислиш, че ми е лесно?! — въздъхва и затваря очи. — Повярвай ми, една голяма част от мен настоява да млъкна, да спра да те убеждавам, докато още си тук, в моята къща, съвсем близо, достижима. Докато проявяваш такава готовност да прекарваш свободното си време с мен.

Млъква за миг и стисва ръце. Кокалчетата му побеляват, а пръстите му леко треперят — знак, че води жестока борба със себе си.

— Има обаче и друга, доста по-разумна част, която иска да сторя точно обратното. Сигурно съм си загубил ума, но наистина трябва да ти го кажа — преглъща мъчително и продължава, очевидно с огромно усилие: — Просто смятам, че за теб ще е най-добре да…

Сдържам дъха си. Нямам никакво желание да чувам края на това изречение, но съм сигурна, че ще ми се наложи.

— Смятам, че ще е най-добре да… поне за известно време, ъъ… да не си наоколо. Това е.

Думите му сякаш издигат стена помежду ни, която не може да бъде премахната.

— Защото, колкото и да ми харесва да си до мен — сигурен съм, че го знаеш — за да имаме шанс да продължим нататък, ти трябва да вземеш решение за бъдещето си. Или за общото ни бъдеще. При това трябва да го направиш скоро, а това няма как да стане, ако не се обърнеш към външния свят. Трябва да спреш да… — поема си дълбоко въздух и започва да се върти неловко. — Трябва да спреш да се криеш в магазина и да се върнеш в реалния живот.

Застивам на място, останала без думи. Нямам представа как да възприема казаното от него… още по-малко пък какво да му отговоря. Крия се? Това ли смята, че правя цяла седмица?

И един още по-неприятен въпрос — възможно ли е това да е вярно? Възможно ли е, наблюдавайки ме отстрани, да е забелязал нещо, което аз несъзнателно отказвам да приема?

Спускам краката си на пода, нахлузвам сандалите и промълвявам:

— Въобще не си давах сметка, че…

Джуд се изправя рязко на кушетката:

— Евър, не това имах предвид! Просто искам да си помислиш по въпроса, става ли? Защото, честно казано — отмята косата от лицето си, за да ме вижда по-добре, — не знам колко време още ще издържа така. Само да седя и да чакам.

Отпуска ръцете си в скута, с обърнати нагоре длани, сякаш прави някакво странно жертвоприношение. Погледът му се задържа толкова дълго върху лицето ми, че сърцето ми започва да препуска и главата ми се замайва. Имам чувството, че целият въздух е бил изсмукан от стаята. Тялото ми олеква, а стомахът ми се свива на топка.

Напрежението между нас се натрупва и усилва до такава степен, че става почти осезаемо. Почти виждам енергийния поток, който протича от неговото тяло към моето. Гъста трептяща река от желание, която ту се разпростира, ту отново се стеснява, пулсираща като артерия, която ни свързва и ни придърпва един към друг… Сякаш ни подканя да се прегърнем и да се слеем в едно.

Не съм сигурна кой е причината — той, аз или някаква невероятна космическа сила. Осъзнавам единствено мощта й… Течението на тази река е толкова силно, така повличащо, че не издържам. Скачам от стола, премятам чантата през рамо и изтърсвам:

— Трябва да вървя.

Вече съм на вратата и пръстите ми натискат дръжката, когато чувам гласа му:

— Евър, нали не ми се сърдиш?

Аз обаче излизам, без да му отговоря. Чудя се дали и той е видял онова, което видях… Дали е изпитал същото усещане. Или просто съм се заблудила, въобразила съм си.

Пристъпвам навън и вдишвам дълбоко. Изпълвам дробовете си с топлия солен нощен въздух. Тъмното небе е обсипано със звезди, които приличат на диаманти, разпилени по черно кадифе. Една от тях блести толкова ярко, че затъмнява останалите. Сякаш ме кара да я погледна… да си намисля желание.

Вглеждам се в своята нощна звезда и я моля за напътствие. Моля й да ми помогне да открия пътя. Ако не, поне да ми подскаже посоката, да ме побутне, накъдето трябва.