Читателски коментари (за „Роксолана “ от Павло Загребелни)

  • 1. Силвия Иларионова (22 януари 2009 в 10:11)

    Не пропускайте тази книга. Прекрасна е. Впечатляваща история с увлекателен сюжет. Учудвам се, че авторът не е много популярен.

    • 2. доктор дулитъл (23 януари 2009 в 06:15)

      вероятно не е чак толкова популярна, защо е малко ’измислена’ :-) Иначе признавам, че на места има добри попадения, обаче има и пълни абсурди. Така че за едно прочитане става, за настолна книга и съкровищница на целокупното човешко знание (цитирам по памет) — не става.

      Силве, Ако ти харесва този жанр погледни Синухе Египтянина от Мика Валтари или Лешоядите от Дан Димънс

      • 8. Бену Корел (6 юли 2011 в 14:53)

        Какво значи ’измислена’ …Да всъщност за разбиранията на д-р Дулитъл …толкова ….

      • 12. Венелин (1 септември 2011 в 18:32)

        Можете ли да ме насочите откъде да намеря споменатата от Вас книга „Лешоядите“? Търсих споменатия автор из интернет, но не попаднах на нищо.

        Благодаря!

        • 18. Manna (14 август 2017 в 07:44), оценка: 6 от 6

          Човекът е имал предвид „Лешояди“ от Дан Симънс. Само че доколкото попрочетох за нея, тя не е историческа. Но благодарение на това търсене научих, че Дан Симънс има друга историческа книга — „Ужас“ — която нямам търпение да прочета! Някой ако знае повече защо Лешояди е препоръчана в контекста на историческите романи, да поясни моля. Успех и приятно четене!

  • 3. Ваня (7 декември 2009 в 17:50)

    Чета в момента „Роксолана“ и много ми харесва. По начало предпочитам исторически сюжети. Прочетох и „Синухе“ даже два пъти. Първия път преди десет години. Страхотна книга.

  • 4. Горостанова (25 декември 2010 в 22:45)

    Изключителен роман, базиран на реални събития и исторически личности. Ярък пример на положението на жените по това време. Тя е една от малкото жени имали отношение и власт в империята.

    Прочетох книгата за първи път още като ученичка. Аз съм християнка, но съм живяла и съм израсла в район с висока концентрация на население с религиозна насоченост към мюсолманството, от тази гледна точка, Роксолана ме впечатли с начина по който е постигнала целите си и факта, че е запазила същността си докрай! Помня преди много години покръстването на съгражданите ни, болката и страха. След прочитането на книгата усетих емоциите на хората около които съм израснала.

  • 5. Анна (8 март 2011 в 22:59)

    Мили прятели, които сте прочели тази невероятна книга на Павло Загребелни, защо никой от вас не сети, че тя не е просто една любовна история и разказ това как една жена е постигнала целите си? Това, мили приятели, е история и тя ни засяга много пряко. Когато познавате историята и на своя народ, ще можете още по-добре да я разберете като четете тази книга. Защото в нея е разказано и за отношенията между Европа и тогавашната Турска империя. Както и за законите и нравите в тази империя. Както и за същността на тяхната власт, която съвсем не е градила, а навсякъде, където е имала стъпка, е разрушавала. Това е „Роксолана“. Дано провокира по-младите да попрочетат повече за историческата съдба на нашия народ и по-добре да го разберат! А това ще им помогне да разберат и себе си.

  • 6. Бека (31 март 2011 в 10:52)

    Здравейте!Аз съм Ребека на 10г.Започнах да чета тъзи великолепна книга днес!Тя има много емиций!Не съм чела никога такава приятна книга!Тя се чета на един дъх!

  • 7. Бену Корел (6 юли 2011 в 14:47)

    Книгата е прекрасна ! Препоръчвам я на всеки ! Мисля , че на читателите ще допадне много и Харем на Колин Фалконър ! Невероятно силни исторически романи !

    • 11. Мимката (16 август 2011 в 16:01)

      Съвсем скоро я прочетох наистина е страхотна

  • 9. Мери (9 юли 2011 в 19:07)

    Задължително прочете Харем на Колин Фалконър. Прочетох и Роксолана, „Харем“ е

    по-добра. Много интересно четиво. Не знам защо имаше бружения в Турция по отношение на филма „Великолепният век“, не разбирам. Филмът е за живота на Сюлейман Великолепний и Хурем. Великолепен филм, а актьорската игра е неповторима… Гледайте филма.

  • 10. krassyto (25 юли 2011 в 00:09), оценка: 5 от 6

    Книгата е прекрасна — от любимите ми е , но..всъщност Д-р Дулитъл е прав — Пабло Загребелни преувеличава добродетелите на Роксолана и и изгражда идеален образ на човек, който милее за родината и свободата си…

  • 13. таня (30 ноември 2011 в 16:23)

    къде мога да я намеря тази книга или да поръчам

  • 14. ВАЛ (12 април 2012 в 22:12)

    Прочетах ’’Харем’’ и Роксолана много ме заинтригува като личност,мисля да прочета и този вариант, за да ги съпоставя….Жалкото е че самите ние никога няма да узнаем каква е цялата истина,а по един или друг начин сме манипулирани от авторите.

  • 15. drackon (13 април 2012 в 09:46)

    До колкото знам, Роксолана е действителна, историческа личност. Имам 6 тома на Загребелний, на руски, с много украински думи и изречения в тях — трудно се разбират, освен по смисъл…Роксолана прочетох едва ли не на един дъх, но останалите му книги, така и не можх да прочета. Слаби, наситени с религия, натъпкани с религиозна философия…ействието се точи, губи или почти го нямя…Като и други автори, прави един шедьовър и…до тук…

  • 16. Попова (3 октомври 2013 в 15:36)

    Книгата е с добра фабула, историческа, но граматиката на преводача и редактора СТРАШНО МНОГО КУЦА! Този факт ме навежда на мисълта, че може да има и по-грамотен превод. С този превод едва ли бих си я купила.

    Преводачи и редактори, научете български език!

  • 17. [email protected] (21 март 2015 в 13:26)

    „Роксолана“ е хубав роман, но изключително труден за четене за хора като мен, които са скарани с историята. Наситен е с много терминология и събития, които не познавам. Отчитам го като пропуск от моя страна, но въпреки това го изчетох.

    Препоръчвам „Харем“ на Колин Фалконър, която определено е по-лесна за четене.

    Приятно четене!

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.