Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
The Class, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,7 (× 9 гласа)

Информация

Сканиране
ventcis (2014)
Корекция
ventcis (2015)

Издание:

Ерик Сийгъл. Последно танго в Харвард

Превод: Милко Стоименов

Редактор: Ганка Петкова

Художник: Борис Драголов

 

Предпечатна подготовка: Митко Ганев

Печатни коли 35

София, 2004

ИК „ЕМАС“ и ИК „Глобус“, 2004

Печат „Балкан Прес“ АД

Цена 12 лева

История

  1. — Добавяне

На Карън и Франческа —

жените от висока класа

в моя живот

Трябва да има… разумно обяснение за причината някой да прелива от щастие, че е възпитаник на Харвард, а не е, по някакво нещастно предопределение на съдбата, осъден да завърши в Йейл или в Корнел.

Уилям Джеймс, 1869 г.

Бележка на американския издател

Това е роман за Випуск 1958 година от Харвард.

Главните герои — Андрю Елиът, Даниел Роси, Джейсън Гилбърт, Джордж Келер и Теодор Ламброс — са плод на авторовото въображение. Тези възпитаници на випуска символизират някои от различните посоки, които поеха младежите от тяхното поколение в областта на политиката, изкуството, интелектуалния живот или дългия път на себепознанието. Проследявайки времето, прекарано в Харвард и последвалите го години до двадесет и петата им среща, авторът описва събития, в които взимат участие видни представители на американската политика и изкуство. Авторът е включил портрети на тези известни личности като символи на определени влияния в американското общество през този период. Читателят следва да възприема конкретните разговори и случки, в които участвуват тези личности, като измислени от автора.

ПЕТ ЖИВОТА, ПЕТ ЛЮБОВНИ ИСТОРИИ —
ДРАМАТИЧЕН ПОРТРЕТ
НА ЕДНО ПОКОЛЕНИЕ

Дани Роси — музикален феномен, който рискува всичко в името на Харвард, дори скъсва с деспотичния си баща. Истинският му проблем е бързо спечелената слава и… многото жени почитателки.

Тед Ламброс прекарва четири години като „приходящ“, като аутсайдер. Обсебен е от желанието да стъпи на върха на Харвардския академичен Олимп, но заради една необмислена постъпка плаща висока цена.

Джейсън Гилбърт, Златното момче — красив, харизматичен, брилянтен спортист — научава в Харвард, че не е възможно да загърби юдейските си корени. И сякаш трябва да преживее една трагедия, за да намери истинската си идентичност.

Джордж Келер, бежанец от комунистическа Унгария, пристига в Харвард, без да знае английски. С безмилостна решителност не само усъвършенства езика, но и структурата на властта в новата си родина.

Андрю Елиът е със смазано самочувствие, защото не може да излезе изпод сянката, която хвърлят неговите предци — от две столетия възпитаници на Харвард. Тъжни и разтърсващи събития стават причина да разбере стойността си като човек.