Читателски коментари (за „Ако с Фауст не успееш… “ от )

  • 1. Charlie_Kosta (7 декември 2009 в 17:13), оценка: 6 от 6

    Много хубава книга, изпълнена с интересни исторически данни и комични ситуации. Поклон пред двамата класици.

  • 2. abv (23 март 2013 в 23:42)

    Невероятна книга, както всяка друга от трилогията за Ази.

  • 3. Стоян Радев (21 септември 2014 в 19:19)

    Тази книга откровено ме издразни. Много под средното ниво на Зелазни е. Прекалено голям бъркоч от клишета. Въртенето около категориите за добро и зло, и идеята за същността на Бог са зле, направо профанно разработени. Образите на героите не са добре оформени психологически и голяма част от второстепенните от тях са просто безмислени в контекста на сюжета — историйката не печели нищо от тяхното присъствие.

    Началото на книгата има много голям потенциал за развитие на сюжета, но този потенциал не е разгърнат добре. Получила се е просто една каша от повече или по-малко стандартни, тийнейджърски фантазии примесени с релиогозно-филосовски клишета от най-нисък калибър. Авторът захваща множества теми, но не разработва нито една от тях до някакъв удовлетворяващ, логически завършек.

    Противопоставянето на Фауст и един фалшив опортюнист Фауст е добра идея, но акцентът върху тази идея е ужасно слаб за сметка на множеството лишени от особена дълбочина вторични линии на сюжета. Истинския Фауст не е просто всеки път безнадеждно закъснял, но и редките му паявявания в основната линия на сюжета не водят де факто до никакви последствия, никакъв коректив. Авторът просто ги прескача по най-груб начин! Във втората половина на книгата това става откровено досадно. В крайна сметка изобщо не става ясно кой кой е и за какво точно се бори. Философските излияния в последните глави са недообмислени, на ниско ниво и чисто, и просто безинтересно представени — неясен бъркоч от неясни концепции, замазан от друг неясен бъркоч от неясни концепции. Не е ясно има ли авторът изобщо някакво послание, няма ли?

    Това е най-слабата творба на Зелазни, която аз съм чел и не я препоръчвам за прочит!

  • 4. georgitav (23 септември 2014 в 18:21)

    Според мен това е една чудесна книга ,ако обичате фентъзи съчетано с много хумор и пародии.

Само регистрирани потребители могат да дават коментари.