Кръстьо Кръстев
WWW.MUTANTI.COM (16) (Балкански киберпънк роман)

Към текста

Метаданни

Данни

Година
(Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
  • Няма
Характеристика
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

Кръстьо Кръстев написа „WWW.MUTANTI.COM“ малко преди 2000 г. Публикува го с продължение в списание „Фрас“, което определи и структурата на романа. Когато завърши текста, му предложих да го публикувам в Мрежата и Кръстьо се съгласи, като дописа две нови глави — Log 1 и Log2. Сега, 11 години по-късно, ми хрумна, че няма да е лошо да форматирам романа като е-книга и да го пусна из Мрежата. Така и направих. Приятно четене.

Весел Цанков

2012 г.

История

  1. — Добавяне

Файл 13 (ами как иначе…): Да бъдеш или да не бъдеш?

— ДОБРЕ ДОШЛИ ВЪВ ВИРТУАЛНИЯ СВЯТ! — каза Мамичка — Тук всеки е честит! Тук всички са красиви! Тук има ПЛАСТОВЕ любов!

Драконите по червения и пенюар се раздвижиха.

— Какво е това? — попита Крум.

— Това е РАЯТ! — отговори Мамичка — Стоите на вратите му! Прекрачете прага и седнете в креслата!

Отчаяните атеисти Пора и Плъха се прекръстиха. Първият според православния обряд, вторият — според каноните на римокатолическата църква. Както при всяка сравнително разумна постъпка в живота си, те не знаеха какво правят.

Тримата седнаха в студените кресла.

— Сложете си шлемовете! — каза Мамичка.

Ушите им веднага заглъхнаха, а пред очите им оживяха екраните. Още по-големи и изпълнени с точки, които много приличаха на пясък, изтичащ в древен часовник.

— Проба! Проба! Как ме чувате? — произнесе с тенекиен глас Мамичка точно в идеалния център на главите им. — Тук НИРВАНА, как ме чувате?

— Кх-кха! — отговори Крум.

— Защо кашлиш, идиот такъв! — ревна Мамичка — Позивните ти са БЯЛО ЗАЙЧЕ, как разбра, повтори!

— Говори БЯЛО ЗАЙЧЕ! — докладва Крум, като се смущаваше от идеята някакъв си заек да говори — Чувам ви отлично!

— ПУХЧО, — каза Мамичка — точно пред вас има лост от първи род! Дръпнете го към себе си!

Крум напипа някаква ръчка и изпълни заповедта. Пора и Плъха го последваха.

— Внимание! ТЕХНО! — съобщи Мамичка.

БУМ! БУМ! БУМ! ДЖАБА! ДЖАБА! ДЖАБА!

В началото нещо като вселенска прахосмукачка ги грабна и те с писъци се плъзнаха в лилав тунел, сред бели облаци от неонова светлина. Прелетяха край мигащ надпис „ВАФЛА-ТРЕПАЧ“, над тях профуча нещо, което те разчетоха като „ОСТАВЕТЕ МЕ НА БИРА“ и се сгромолясаха край червени букви, подредени в следния ред „ВРЕМЕ Е ЗА ЕДНА МАСТИКА“.

Изведнъж, точно пред тях се показа краят на тунела и те изпаднаха право в облаците. Защото след края на тунела имаше само облаци.

— ПУХЧОВЦИ! — чу се гласът на Мамичка — Вие сте в РАЯ! Това ще ви струва по петдесет долара на всеки, без ДДС! Отпуснете се и се наслаждавайте, тикви такива! И стига сте пищяли!

БУМ! БУМ! БУМ! ДЖАБА! ДЖАБА! ДЖАБА!

После топъл женски глас каза:

— Внимание! Това е лично съобщение за Крум Крумов Крумов! Мили, в момента съм възпрепятствана да говоря с теб, затова остави съобщение след като чуеш сигнала! Твоя Светла!

ПИ-ИИ-П!

— Светла! — развика се Крум — Къде си!

— НИРВАНА вика БЯЛО ЗАЙЧЕ! — отговориха слушалките — Преминете на ръчно управление на полета!

— Светла!

— Повтарям глупако, преминете към автономен режим на управление!

БУМ! БУМ! БУМ! ДЖАБА! ДЖАБА! ДЖАБА!

Раят се изпълни с ТЕХНО.

В следващия файл: Край и Начало.

КАКВО СЕ СЛУЧИ, ПО ДЯВОЛИТЕ?

Както е предопределил великият Буда, в предишния файл 13 героите попадат в Рая. След всички миткания и гадни приключения могъщата МАМИЧКА ги отвежда в своето електронно мазе и им показва, че ДЕЙСТВИТЕЛНОСТИТЕ са подредни една върху друга, както са подредени патладжаните и каймата в някаква си проста мусака. Нещо повече, казва тя /МАМИЧКА, а не мусаката/, нещо повече — някой е намачкал с вилицата си ДЕЙСТВИТЕЛНОСТИТЕ и поврага, проклятие, ебемго! Мутантът Крум и неговият екип в състав Пора и Плъха, интелигентни /особено сутрин/ пънкари, е изправен пред възможността да види как кармата залива с помия мечтите им и рисува мустаци в личните им документи, каквито те за радост нямат. Действието на текста продължава да се развива на фона на ТЕХНО-музика. Как звучи ТЕХНО? Ето как: „БУМ! БУМ! БУМ! ДЖАБА! ДЖАБА! ДЖАБА!“ Командата на мутанта сяда в някакви кресла, поставя на главите си шлемове и се сгромолясва във ВИРТУАЛНИЯ СВЯТ! Нещо като вселенска прахосмукачка ги грабва и ги всмуква в лилав тунел. Те падат, премятат се през глава и викат майките си, но сега имат само МАМИЧКА!