Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Светът на диска (36)
Оригинално заглавие
Making Money, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,5 (× 18 гласа)

Информация

Форматиране
Деница Минчева (2011)

История

  1. — Добавяне

Бележка на автора

Дължината на полите като мерна единица за национална криза (в Глава 3): авторът дължи вечна благодарност на знаменития военен историк и стратег сър Базил Лайдел Харт, задето последният изтъкна това интересно наблюдение пред него през 1968 г. Тази теория вероятно обяснява защо късите поли не са излезли от мода от ’60-те години насам.

Запознатите с историята на изчислителната техника вероятно ще разпознаят в Глупър далечен отзвук от Икономическата изчислителна машина на Филипс, построена през 1949 г. от инженера икономист Бил Филипс. Същата се оказва и интересен хидравличен модел на националната икономика. Очевидно при изграждането й не са взели участие никакви Игори. Една от най-ранните машини се намира в Лондонския научен музей, а още десетина екземпляра са изложени на различни места по света на вниманието на заинтересуваните.

Последно, както винаги, авторът е благодарен на Британската фондация на хумористичното наследство, задето с усърдната си работа се грижи добрите стари шеги да не изчезнат…