Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Подземия и Дракони: Фентъзи ролева игра (1)
Оригинално заглавие
Players Manual, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Книга игра
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

(Първо издание, преработено от Франк Менцер)

История

  1. — Корекция

Твоят персонаж

Уклон: Как се държат персонажите и чудовищата

Поспри за миг и помисли върху това как се държеше перонажът ти. Боецът беше един от „добрите“. Държеше на това да постъпваш правилно; например, да върнеш жрицата обратно вкъщи. От друга страна, магьосникът и гоблинът бяха „лошите“. Тях не ги беше грижа дали си жив или мъртъв, те гледаха да вземат каквото могат от теб — егоистично и гадно.

Има начин да се опише как се държи персонажът ти в играта; нарича се Уклон. Уклонът на твоя боец се нарича Справедлив, той се опитваше да защитава другите и да срази чудовищата.

Жрицата Aleena беше също Справедлива. Това е причина да станете приятели. Твоето Обаяние помогна, когато за първи път се срещнахте, но ако вашият Уклон беше различен, вие вероятно не бихте се сприятелили толкова лесно.

Bargle, магьосникът, има различен Уклон от вашия. Той беше Хаотичен, противоположното на Справедлив. Той беше егоистичен, грижещ се само за себе си и би предал другите. Повечето хора не харесват хаотичните персонажи. Вие двамата принципно не бихте станали приятели (с изключение на магията, разбира се, която те накара да му бъдеш приятел за кратко време).

Чудовищата също притежават уклон. Гоблинът и таласъмите бяха Хаотични. Но змията не беше действително нито зла, нито добра (макар и все така опасна). Нейният Уклон се нарича Неутрален. Персонажите с този Уклон ще се бият, за да защитават себе си или ще помогнат на другите, само ако това ще помогне и на тях самите, или ще вършат неща, свързани предимно с тяхното лично оцеляване. Неутрален не значи глупав (Уклонът няма нищо общо с Интелекта); той означава баланс, равновесие между Реда и Хаоса. Змията си беше типичнио животно, опитващо се да оцелее и да намери нещо за ядене.

Уклонът ще ти бъде обяснен в повече детайли по-късно в тази книжка, на страница 99.

Сега къде ще отидеш?

Можеш да изиграеш още приключения съвсем сам! Друго приключение е написано за твоя боец. Започва на страница 28. Но преди да стартираш играта, ти ще се нуждаеш да научиш още няколко детайла за персонажа ти, а и как да използваш всичките зарове.

Всички подробности за твоя герой — жизнените ти точки, Показатели на Способности, Спасителни Хвърляния и други — са написани на лист хартия. Това описание на твоя персонаж се нарича Лист на Персонажа или Дневник.

Използвай молив всеки път, когато се нуждаеш да пишеш нещо в дневника, не химикал. Много от нещата, които ще отбелязваш, ще бъдат временни, като парите, които притежаваш или снаряжението, с което ще започнеш и т.н.

Вземи останалите зарове. Ако имаш заровете, молив и персонажен лист, ти си готов да научищ нещо повече за играта.

Лист на Персонажа

Нека да прегледаме целия персонажен лист, дума по дума.

Най-отгоре на листа попълни твоето име, там където пише „Име на Играча“.

DaD-list.png

 

 

Какво ще бъде името на персонажа ти? Може да бъде същото като твоето или можеш да си измислиш някакво. Напиши името на мястото, определено за това, точно под твоето собствено.

Твоят боец е един от „добрите“, така че твоят Уклон е Справедлив. Това вече фигурира в твоя дневник и няма да претърпе промяна. Ако искаш да играеш Неутрален персонаж (или, ако искаш да бъдеш Хаотичен), ще трябва да промениш Уклона на този нов герой.

Класът на персонажа ти е типът на приключенец, с който ще играеш. Вече е попълнен на боец и няма да търпи промяна.

Току-що си започнал играта, така че Нивото ти е 1 или „първо“ (1ви). Ще научиш повече за „нивото“ на персонажа много скоро.

Класът на Доспехите е мярка колко трудно е за чудовищата да те ударят; съкратено КД. Може да бъде всяко цяло число от 9 или по-малко. Колкото по-малко е числото, толкова по-малък е и шансът да бъдеш ударен. Докато боец ти носи здрава броня, твоят Клас на Доспехите е 4; напиши това число в дневника.

В кутията под думите Жизнени Точки, попълни 8. Трябва да знаеш какво означава това от твоето първо приключение. Това е количеството щети, което твоят боец може да понесе.

Горният десен ъгъл е място за името на твоя Разказвач. В груповите игри, това е човекът, който изпълнява ролята на чудовищата, докато ти разиграваш персонажа си. Засега ще играеш без него, така че остави тази графа непопълнена. По-късно, когато играеш в група, един от вас ще бъде Разказвач.

Под тази линия има малък правоъгълник, в който пише Скица или Символ на Персонажа. Може би ще пожелаеш да нарисуваш героя си. Можеш и да пропуснеш тази част от дневника, но тя може да ти бъде от полза, ако искаш по-добре да си представиш как изглежда персонажът ти. Вместо скица можеш да нарисуваш символ — нещо, с което героят ти е свързан. Например, птица или дърво, каквото си пожелаеш. Да кажем, че персонажът ти се казва Ястреб, защо да не си нарисуваш хищна птица в правоъгълника.

Средната част на листа показва твоите Показатели на способности и Спасителните Хвърляния.

Показатели на Способности

Нека да погледнем персонажа ти по-отблизо. Боецът ти има следните Показатели на Способности:

 

17 Сила

9 Интелект

8 Мъдрост

11 Ловкост

16 Издръжливост

14 Обаяние

 

В приключението е казано „твоят Показател на Способност е…“, защото започваш с предварително създаден герой. По-късно, ако поискаш да играеш с друг персонаж, може да използваш всеки един от останалите, включвени в тази книжка. Но когато си готов да създадеш напълно нов герой, ще ти се наложи да хвърляш зарове за твоите Показатели на Способности. Това е обяснено в повече детайли на страница 84.

Всеки персонаж на Т&Д има тези шест Показатели на Способности (макар че числата обикновенно са различни, разбира се). Числата са винаги от 3 до 18, сборът от три шест-стенни зара.

Нагласяния

В листа има място за „нагласяния“ след твоите Показатели на Способности. Ако някои от показателите ти е прекалено висок или нисък, съществуват нагласяния, които могат да бъдат както добри, така и лоши. Нагласянията се прибавят при всяко хвърлянето на заровете в играта. Един „среден“ Показател на Способност е всяко число от 9 до 12 и при него няма нагласяния.

 

Сила: С нисък показател за Сила ще ти бъде по-трудно да удариш чудовищата и ще имаш „минус“ нагласяния, наказание. Но твоята голяма Сила ти дава предимство, „плюс“ нагласяния. Твоето +2 предимство ти помага в битките; то се добавя при Хвърлянето за Удар и при щетите, които правиш. Също така се използва, когато демонстрираш своята сила — като да отвориш залостена врата или да повдигнеш голяма скала.

Нагласянето +2 вече е включено в твоите Хвърляния за Удар при Самостоятелните Приключения в тази книга.

 

Интелект: Твоята Интелигентност е в средната стойност, така че тук няма нагласяния. Благодарение на твоята интелигентност персонажът ти говори два езика. Ти можеш да говориш езика на хората, който ние наричаме „Общ“.

Твоят боец говори също така и закодиран език, наречен „Език на Уклона“. Той се използва, когато искаш да говориш насаме с някой, който държи на същия Уклон като теб. (В твоето първо приключение, ти можеше да говориш на жрицата Aleena на Справедлив език и Bargle магьосникът нямаше да разбере какво казваш; той говори Хаотичен.) Персонажите не използват своя Езика на Уклона, докато не се наложи. Можем да кажем, че говориш „Общ“ и „Справедлив“ език. Долната част на листа е мястото, където можеш да запишеш имената на езиците.

 

Мъдрост: Твоята Мъдрост е 8, точно под средната стойност, така че имаш наказателно нагласяне от –1. Както предимството ти за Сила, така и твоето наказание за Мъдрост е включено в предстоящото Самостоятелно приключение.

В групови игри ти ше вадиш по една точка всеки път, когато направиш Спасително Хвърляне срещу магическо заклинание. Свещеникът Aleena имаше предимство срещу магии, защото претежава висока Мъдрост, но тя има наказание за хвърлянето за Удар, защото имаше нисък показател за Сила.

 

Ловкост: Твоята Ловкост е на средната стойност, така че тук няма нагласяния. Ако беше тромав (с нисък покяазател за Ловкост) ти щеше да имаш проблеми при използването на стрелкови оръжия като лъкове и арбалети. Може да си малко по-бавен от чудовищата, но твоят среден показател не е никак лош.

 

Издръжливост: Твоят показател за Издръжливост е висок, така че тук ти имаш +2 предимство. Както ние вече обяснихме в приключението, ти разполагаш с 8 жизнени точки; без твоята добра Издръжливост ти щеше да имаш само 6 такива. Ако имаше нисък показател за Издръжливост, ти щеше да имаш още по-малко. Висок показател за Издръжливост означава повече жизнени точки.

 

Обаяние: Твоето обаяние е също над средното, така че вземаш +1 предимство, когато се срещаш и говориш с други. Твоето обаяние ще оказва ефект на техните реакции; те вероятно ще те харесват.

Както и при другите предимства, твоето предимство за Обаяние ще бъде включено в предстоящото Самостоятелно Приключение.

Спасителни Хвърляния

В първото приключение ти направи Спасителни Хвърляния срещу отрова и магически заклинания. Когато се опитваш да се предпазиш от специални атаки, хвърляй двадесет-стенния зар; ако резултатът е равен или по-висок от твоето число, ти си успял да избегнеш атаката.

Има три други Спасителни Хвърляния, срещу магически пръчки (ако някой стреля по теб), Парализа (която се използва, ако някои таласъми те ударят) и Драконов Дъх (драконите могат да бъдат много опасни, така че те не участваха в твоето първо приключение). Винаги се използва двадесет-стенния зар за Спасително Хвърляне.

За повечето персонажи най-лесното Спасително Хвърляне е това срещу Отрова и Магически пръчки, а най-трудното е срещу Драконов Дъх и Магия. Спасителните Хвърляния са обяснени по-подробно в Справочник на Разказвача.

Специални Способности

Твоят персонаж се бие по-добре от всеки друг тип герой, но това не е „специална способност“. Повечето други персонажи не се бият толкова добре, но пък имат Специални Способности, когато се нуждаят от оцеляване и успех. Специалните Способности за всеки отделен клас са дадени при описанието на класовете (страници 48–84).

 

ПРИМЕРИ: Свещениците могат да Прогонят Немъртви чудовища. Магьосниците могат да изричат заклинания (същото го могат и свещениците и елфите). Крадците могат да отключват ключалки.

Бойна Таблица

Ти знаеш какво да хвърлиш, когато персонажът ти се опитва да удари чудовище; това се нарича „Хвърляне за Удар“. За всяко Хвърляне за Удар се използва винаги двадесет-стенен зар.

Ще имаш нужда от тази Бойна Таблица едва, когато започнеш груповата игра. Докато четеш Самостоятелното приключение, нужното „Хвърлене за Удар“ ще ти бъде указано. В сбора се включва твоето нагласяне за Сила, както и Класът на Доспехите на чудовищата.

В груповите игри ще работиш с коренно различна процедура, използвайки тази таблица. В системата на П&Д всяко същество има Клас На Доспехи, без значение дали носи броня или не. Ако твоето хвърляне (тук се включва нагласянето за Сила) е по-високо от числото, написано под Класа на Доспехи на противника, ти го удряш и можеш да хвърляш за щети. Това ще бъде обяснено в повече детайли по-късно.

 

 

Приключихме с трудната част, но остава още съвсем мъничко. Бъди много внимателен, когато стигнеш до „Пари“ и „Опит“.

Магически Предмети

Всеки пък, когато намериш магически предмет, го записвай тук. Това включва вълшебната отвара, която откри в твоето първо приключение! В тази графа, напиши Лековита Отвара — магическия предмет, който намери в Завършек №1. (Тъй като ти вероятно си пропуснал Спасителното Хвърляне срещу магията на Bargle, ние ще използваме този завършек за приключението на твоя персонаж. Ти ще се нуждаеш от Лековитата Отвара в своето следващо приключение.)

Обикновени Предмети

Това е мястото, където ще записваш снаряжението, което носиш. Препиши следващия списък в графата и го разгледай, за да знаеш какво притежаваш. Засега не бери грижа кое колко струва и от къде идва.

Ти имаш кинжал и друга нормална екипировка, дори и Bargle да ти е откраднал нещо. Ще приемем, че ти пазиш цялото си снаряжение вкъщи — ето какво остава.

Твоят списък на снаряжение

2 Бутилка мазнина за горене

1 Кутийка прахан

1 Въже, 15 метра

1 Кожена раница

1 Пакет храна

1 Кожен мях за вода

1 Фенер

2 Факли

2 Малки торбички

1 Голяма чанта

1 Ризница от халки

1 Щит

1 Кинжал

1 Меч

Бележки

Ето начин да си помогнеш да си спомниш с кого се е срещнал персонажът ти и къде е бил. Трябва да напишеш „Пещерите близо до града; срещнах Bargle, Хаотичен магьосник.“ Води си още бележки, когато играеш повече приключения.

Пари и съкровище

Ти намираш много златни и сребърни монети, когато уби гигантската змия и наколко медни монети, когато срази гоблина. Занасяш в дома си малко от тях, защото Bargle открадва повечето.

Ето къде ще записваш съкровището, което притежаваш, добавяйки още, когато намираш друго. Ние ще използваме съкращение, когато описваме различните типове монети (записани тук в ред, започвайки с най-скъпата):

 

Монети от платина = ПМ

Златни монети = ЗМ

Монети от сплав от злато и сребро = МЗС

Сребърни монети = СМ

Медни монети = ММ

 

Тези съкращения се използват често, така че е добре да ги познаваш. За да запишеш съкровищата, които имаш, препиши това в графа Пари в твоя персонажен лист:

 

ПМ: 7

ЗМ: 50

МЗС: 20

СМ: 40

ММ: 100

 

1 Скъпоцен камък: 100 ЗМ

 

Всичко на Стойност: 200 ЗМ

 

За да намериш пълната стойност (200 ЗМ), се нуждаеш да знаеш още малко за менетната система на П&Д.

Разгледай Монетната Таблица по-долу на тази страница.

 

МОНЕТНА ТАБЛИЦА

100 ММ = 1 ЗМ

10 СМ = 1 ЗМ

2 МЗС = 1 ЗМ

5 ЗМ = 1 ПМ

1 ПМ = 5 ЗМ = 10 МЗС = 50 СМ = 500 ММ

 

Когато намериш съкровище в приключението, запиши го на отделен лист хартия. В края на играта, прибави съкровището към твоя дневник и изчисли пълната му стойност.

В приключението се оглеждай за най-ценното съкровище. Ако си напълно натоварен и намериш нещо, което искаш да задържиш, първо изхвърли медните монети, разбира се.

Опит

В играта, твоят персонаж ще става по-могъщ всеки път, когато приключиш някое приключение. Начинът за измерване на тази „мощ“ е друго число, наречено Точки Опит; съкращението е ТО.

Когато героят ти започна, той нямаше Точки Опит. Но в твоето първо приключение, ти уби една огромна змия и един гоблин, а и намери някакво съкровище. Ти получаваш Точки Опит за всяко едно от тези неща.

За съкровището, което откри, получаваш 200 ТО (една точка опит за всяка златна монета). За убиването на чудовищата, получаваш още 30. Това покачва точките ти опит на 230, но далеч не е всичко. Ти също така получаваш предимство, защото си Боец и имаш Показател за Сила над средната стойност. Предимството ти е +10% от твоите ТО. Тъй като ти придоби 230, ти получаваш 23 точки, всичко на всичко 253 ТО. В графата Опит, в долната част на дневника, напиши „253“.

Забелязваш ли, че получаваш повече опит за намерено съкровище и не толкова много за убити чудовища? По-добре е да избягваш да убиваш, ако можеш използвай хитрост или магия, за да ги премахнеш. Можеш понякога да се въздържаш от битка. Но ще трябва да сразиш много чудовища, за да им отнемеш техните съкровища.

Спомняш ли си твоето „Ниво“ най-отгоре на Дневника? Това се отнася за ТО (Точките Опит) по следния начин; ако спечелиш достатъчно точки опит, твоето ниво се покачва.

Когато твоето Ниво се покачи, ти ставаш по-силен. Всеки път, когато това се случи, ти ще получаваш още Жизнени Точки. Понякога (но не винаги), когато покачиш Ниво, твоят персонаж ще може да изпълнява Спасителни Хвърляния малко по-лесно и ще удря съществата малко по-често. Така че колкото повече Нива прибавиш, толкова по-дълго можеш да оцелееш и повече съкровища ще намериш.

В графата Опит в твоя дневник напиши числото „2000“. Това е твоята цел. Когато най-накрая събереш тези ТО, твоят персонаж няма да бъде вече Ниво 1; ти ще се придвижиш по сила към Ниво 2. Това не означава, че губиш ТО, ще продължиш да събираш още.

Ти вероятно доста ще поработиш за Ниво 3, 4, 5 и т.н., ставайки по-силен всеки път. А човешките персонажи могат да покачват Нивото до 36-то, макар и това да значи стотици игри. Твоята цел се удвоява за всяко ниво: 4,000 ТО за 3-то Ниво, 8,000 ТО за 4-то Ниво и т.н.

 

Сега вече знаеш как да използваш всяка част от твоя Персонажен Лист. Ако не си разбрал нещо, СПРИ! Върни се обратно и го прочети отново.

Ти ще имаш дневник за всеки персонаж, с който играеш. На него фигурират всички детайли, които са ти нужни, за да разиграеш героя си правилно.