Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Подземия и Дракони: Фентъзи ролева игра (1)
Оригинално заглавие
Players Manual, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Книга игра
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

(Първо издание, преработено от Франк Менцер)

История

  1. — Корекция

Използване на наемници

Когато проверяваш персонажът си, провери и дневника на наемника по същото време. Помни, че трябва да купиш цялото снаряжение, от което наемникът ти се нуждае.

По време на приключението, сподели с Разказвача какво искаш да кажеш на наемника; Разказвачът ще играе неговата роля. Наемникът няма просто да прави каквото му наредиш, при все че повечето неща ще бъдат изпълнявани. Наемникът може да избяга от опасността, въпреки твоите заповеди. Това се определя от хвърляне на зар от Разказвача.

Твоят наемник няма да получава нормална част от намереното съкровище в приключението. Когато наемаш прислужник, бъди сигурен, че си се разбрал с него относно това, което ще му заплатиш. Ако намериш достатъчно съкровище, за да му дадеш в повече, това може да направи наемника ти по-лоялен. С други думи, добре гледания наемник ще се изправи в лице с опасността без да избяга и ще изпълнява твоите заповеди още по-често.

Когато Разказвачът изчислява ТО в края на приключението, всички ТО се поделят на броя на персонажите. Наемник получава ½ от нормалното и се брои за ½ персонаж при разделянето.

Пример: С 550 ТО са наградени 5 персонажа и 1 наемник. Разделяш 550 на 5,5 (броейки наемника като половин персонаж) и резултатът е 100 ТО за всеки персонаж и 50 ТО (половината от нормалното) за наемника.

Трябва да водиш опис на ТО на наемника, използвайки дневник. Наемникът може да има предимство или наказание при ТО, което се изчислява по същия начин както при персонажа. В примера по-горе, ако Основното Изискване на наемника беше 8, той щеше да получи само 45 ТО (10% наказание).

Твоят наемник може да напусне работата, ако е ранен тежко. Във всеки друг случай, наемникът ще остане, докато не го освободиш от длъжност или не покачи Нива на Опит. Например, ако си наел наемник за 1 месец, прислужникът вероятно ще си тръгне в края на месеца. Но ако наемникът е близо до покачване на Ниво, той може да поиска да остане още малко. Решението е оставено на теб.

Когато наемникът напусне, дай дневника му на Разказвача. Той може да използва този персонаж и ти можеш да срещнеш наемника си отново по-късно, в друга игра или в друг град!