Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Подземия и Дракони: Фентъзи ролева игра (1)
Оригинално заглавие
Players Manual, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Книга игра
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

(Първо издание, преработено от Франк Менцер)

История

  1. — Корекция

Приключенски Правила

Тук са дадени няколко допълнителни детайли, от които ще се нуждаете по време на приключението.

Използване на Вашето Снаряжение

Някои неща от стандартното снаряжение могат да бъдат нови за теб. Следващите предмети могат да бъдат използвани по много начини.

 

Железни клинове и Чук: за отваряне на врати, при катерене и др.

Огледало: Някои същества могат да те превърнат на камък с поглед. Ако използваш огледалото, за да надничаш зад ъгли, изследвайки празни стаи и т.н., ти ще избегнеш неприятни изненади.

Провизии и Мях за вино: Твоят персонаж се храни и пие. Стандартните дажби ще мухлясат и развалят, ако стоиш в подземието по цели нощи, така че вземи от консервираните такива. Стандартните дажби са идеалната храна за дълги пътувания над земята.

Въже: То може да бъде прикрепено към клина и да се използва при катеренето по стени. Много полезно за завързване на пленници и т.н.

Вълче Биле: Тази билка е полезна, когато се биеш с върколаци и други ликантропи. Можеш да я използваш като оръжие — пробвай я, за да видиш какво ще се случи.

Дървен Прът: Добре е да се използва за избягване на изненади, почукване по пода, за откриването на капани, докосване на подозрително изглеждащи предмети и т.н.

Време

Времето в игрите П&Д обикновенно се измерва в ходове от по 10 минути в „игрово време“. Един ход не е показател за реално време, но е мерило за това колко много може да направи персонажът в играта за определено време.

При срещи и битки Разказвачът използва рундове от по 10 секунди в „игрово време“, вместо ходове и всеки персонаж може да изпълни само едно действие по време на този рунд — замах на меча, заклинание, придвижване или някакво друго действие. Една битка по прицип трае само минута или две, но се брои за цял ход, защото твоите персонажи си почиват след нея, проверяват си снаряжението и вършат други нормални действия.

В игрите П&Д ще ти отнеме прекалено много време, ако описваш всяко действие, което предприема твоят персонаж. Много от действията се подразбират и няма нужда да се говори за тях — например хранене, спане след и по време на пътуване и т.н. Разказвачът трябва да реши колко време отнема всяко действие.

Времето за вас, играчите, се нарича „реално време“, за да се избегне объркването. Играта обикновенно отнема 2–3 часа реално време, но може да трае дни в игрово време. Разказвачът може да каже, например, „отнема ви два часа, за да стигнете до подземието и…“ От друга страна, може да ви отнеме половин час реално време за битка, която трае само няколко минути в игрово време.

Придвижвания

В игрите П&Д придвижването е дадено в метри, които персонажът може да измине в един ход.

Самостоятелен персонаж може да се придвижи 36 метра на ход в подземието, ако не е много натоварен (например с броня). Скоростта на придвижване може да спадне до 9 метра на ход, в зависимост от степента на натовареност. Групата се придвижва със скоростта на най-бавния персонаж. Напълно брониран персонаж се придвижва наполовина от неговата нормално скорост: 18 метра на ход.

Тази скорост може да изглежда много бавна, но тя също така включва много други действия — картографиране, надничане зад ъглите, почивка и т.н.

По време на срещите с чудовища, придвижването е много по-бързо. Персонажите могат да се придвижват 1/3 по-бързо на рунд, до 12 метра на рунд по време на битки (6 метра на рунд, ако си брониран). В допълнение, ти можеш да избягаш от съществото дори по-бързо, със скорост от 36 метра на рунд или 18 метра на рунд, ако си брониран. Както и да е, можеш да бягаш само 20 рунда (5 минути) преди да се измориш. Ако се измориш, трябва да починеш за три хода (30 минути).

Ако се наложи да водиш битка, без да си си отпочинал напълно, всички изморени персонажи търпят накзание. Чудовищата получават предимство от +2 към техните Хвърляния за Удар, а ти трябва да извадиш 2 от своите Хвърляния за Удар и Хвърлянето за Щета. (Всеки успешен удар ще нанесе поне 1 точка щета.)

Ослушване

Ти трябва винаги да се ослушваш внимателно, докато изследваш подземие; можеш да чуеш шумове, които да ти подскажат с какво ти предстои да се срещнеш. За да се чуе хубаво, всички персонажи трябва да са спрели да се движат и да бъдат много тихи. Доспехите и оръжията дрънчат, когато се движиш, и пречат на опита ти за ослушване.

За да се ослушаш за звуци, просто кажи на твоя Разказвач, че го правиш. Разказвачът ще хвърли, за да види дали чуваш нещо. Когато се подслушва затворена врата, всеки персонаж може да се опита да го направи веднъж. Крадците имат по-добри шансове от другите персонажи. Немъртви същества, като скелети и таласъми, не издават никакъв шум.

Светлина

Повечето подземия са тъмни. Бъди сигурен, че носиш кутийка с прахан, която съдържа дървени подпалки, както и огниво. (Няма кибрити и запалки в този средновековен свят!)

Ще се нуждаеш и да запалиш нещо с твоята кутия прахан. Факлата е евтина и ще гори за 6 хода (1 час). Тя не може лесно да бъде загасена. Фенера е по-скъп и използва мазнина. Една бутилка мазнина ще гори 24 хода (4 часа). Фенерът може да бъде запален отново с друга бутилка мазнина. Фенерът има кепенци, които могат да бъдат свалени за временно затъмнение. Факлата и фенерът осветяват 9 метра във всички посоки.

Ако носиш светлинен източник (факла или фенер), другите същества вероятно ще видят светлината, когато наближаваш, и не ще бъдат изненадани.

Помни, че имаш само две ръце. Ако носиш светлинен източник в едната ръка, тогава другата ръка може да държи оръжие или щит — но не двете.

Джуджетата и елфите имат Инфразрение, специална способност, която им позволява да виждат 18 метра в тъмното чрез контраст на топлината. Това означава, че те могат да се движат и бият без светлина, но това е рисковано. Те не могат да видят дупка в пода, например, освен ако не е топла както въздуха над нея. Те могат също така да се препънат в обекти, които са със същата температура като тази на пода, освен ако не са много внимателни.

Врати

Ти ще намериш два типа врати в подземията, нормални и тайни врати.

 

Нормална врата е изработена от дърво и често подсилена от метал. Някои имат метални панти и ключалка с катинар. Нормалните врати често могат да бъдат изкъртени, но понякога метално резе от другата страна пречи това да стане.

За да отвориш нормална врата, просто кажи на твоя Разказвач, че искаш да го направиш. Разказвачът ще приеме, че сваляш резето, натискаш бравата или изобщо отваряш вратата. Ако не се отваря, можеш да кажеш на Разказвача „Аз ще разбия вратата“. Твоят персонаж тогава ще използва Сила, което може да бъде успешно, ако вратата не е залостена здраво. Ако вратата все пак не се отвори, значи е заключена или затворена с магия; или може би просто твоят опит да я отвориш, като си хвърлил зара, е бил неуспешен. Опитай отново! Понякога, ако вратата не бъде отворена от първия път, всички чудовища от другата страна не ще бъдат изненадани от групата.

 

Тайната врата не прилича на врата. Това може да бъде просто част от стената, която се движи, или може да бъде малка нормална вратичка зад завеса, под килим или някакво друго мебелиране. Всеки персонаж може да разгледа за тайни врати, но те обикновенно за трудни за откриване. Твоят Разказвач ще хвърли, за да види дали си успял, но ти трябва да му кажеш къде точно претърсваш.

Пример: „Аз ще претърся за тайни врати източната стена на стаята.“

Ще отнеме 10 минути (1 ход) за претърсване на 3 х 3 метра площ за откриване на тайна врата. По малко време за претърсване, означава автоматично провал на опита.

Капани

Подземията често съдържат капани. Древни руини обикновенно съдържат повече капани от пещерите. Най-обикновенният капан е замаскирана дупка в пода, в която пада персонажът, когато мине отгоре. Може да има нещо в дупката — подострени колове, дълбока вода или чудовище. Внимавай!

Съществуват много и различни капани. Сандък или съкровище може да бъдат намазани с отрова; смъртоносна, ако се докосне, но лесна за премахване, ако се напръска с вода. Някои отрови са влажни и могат да бъдат премахнати само с вино. Капани с остриета има навсякъде и те обикновенно са достатъчно опасни, за да убият 1во или 2ро ниво персонаж.

Вратите могат да съдържат капани при отваряне на ключалките. Малки стрелички могат да се изстрелват, които да парализират, отравят, убиват и т.н.

Ако желаеш да претърсиш за капан, кажи на Разказвача къде възнамеряваш да търсиш и той ще хвърли, за да види дали намираш нещо. Малките капани трудно се забелзват, особено такива на врата или съкровище. Крадците имат шанс в процент да открият всякакъв тип капан. Джуджетата имат по-добър шанс в намирането на големи капани (като дупка на пода) спрямо другите персонажи.

Ще отнеме 10 минути (1 ход) за претърсване за капан в малка площ от 6 квадратни метра в стая или 6 метра по дължина на коридор. Ако се отдели по-малко време, капан не може да бъде открит.

Странстващи Чудовища

Обикновенно ще срещате чудовища в стаите, по-рядко в коридорите. Но Разказвачът ще хвърля заровете, за да види дали не идват накои Странстващи Чудовища. Този тип същества имат малко или нямат съкровища и са опасна неприятност.

Странстващите Чудовища често се определят от типа на подземие. Например, пещерите съдържат странстващи животни. Руини от замък може да съдържат странстващи скелети пазачи.