Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Подземия и Дракони: Фентъзи ролева игра (1)
Оригинално заглавие
Players Manual, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Книга игра
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

(Първо издание, преработено от Франк Менцер)

История

  1. — Корекция

Предговор

Това е игра, това е забавление. Помага да си представиш.

 

„Както си вървиш с изваден меч, огромен, червен, огнедишащ дракон се спуска върху теб с РЕВ!!“

 

Виждаш ли? Въображението ти се събуди. Сега си представи: Тази игра може да бъде по-интересна от всяка една друга, която някога си играл!

Играта ПОДЗЕМИЯ & ДРАКОНИ е начин да си представяме заедно — като да гледаме един и същ филм или да четем една и съща книга. Но ТИ пишеш историята, без да редиш думи на хартия — просто като играеш играта П&Д.

Ти, заедно с твоите приятели, ще създавате страхотна приказна история, ще я зарязвате и след всяка игра ще се връщате на училище или работа, но — като на книга — приключението ще чака. Нещо повече от книга; ще продължава толкова дълго, колкото си искате.

Това е почти най-популярната игра в света. И ти ще видиш защо след малко.

Когато си купуваш някаква друга игра или книга, ти обикновено не си ли мислиш, „Виж ти, хубаво е, но не е точно това, което си представях“? Е, твоето П&Д приключение ще бъде точно такова каквото го искаш, защото сам ще си го направиш.

И не е трудно. Ще ти се наложи да почетеш малко и да помислиш, но като цяло е забавно.

Забавно е, когато откриеш, че никой не губи и всички печелят.

Забавно е, когато постъпваш правилно… например, когато знаеш какво да очакваш в пещера на коболд, или кои дракони са на твоя страна.

И няма нужда да харчиш излишни пари по всяко време, както много други игри. Веднъж закупил тези правила, ти нямаш нужда от нищо друго.

 

Има още, разбира се, ако искаш: вълнуващи приключения за игра, миниатюрни фигури на чудовища и персонажи, сложни правила за напредналите играчи и още много. Но ти вече имаш всичко, от което се нуждаеш да започнеш: тази книга и твоето въображение. Това стига.

А, да; трябва ти още нещо, с което също разполагаш — мъничко време. Ще ти отнеме няколко минути да научиш основните правила и още час или два, за да изиграеш цялата игра. Ти вероятно ще искаш да се забавляваш още и още и може би дори играта ще ти стане хоби; милиони хора го практикуват.

Но засега просто седни и си представи.

 

„Твоят персонаж е изправен на върха на хълма… слънцето блести в златната ти коса, накъдрена от топлия бриз… ти разсеяно прокарваш ръка по дръжката на вълшебния си меч, обсипана със скъпоценни камъни и хвърляш поглед към елфа и джуджето, спорещи както обикновено как да натоварят конете… магьосникът си е припомнил магиите и казва, че е готов да тръгвате… пред вас в близката планина зеe входът на едно опасно подземие, а вътре ви чака един страховит дракон. Време е…“

 

Приятно прекарване!

Франк Менцер

Февруари, 1983