Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Подземия и Дракони: Фентъзи ролева игра (1)
Оригинално заглавие
Players Manual, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Книга игра
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

(Първо издание, преработено от Франк Менцер)

История

  1. — Корекция

Уклон на Персонажа

Три са основни начина за описание на действията на играчи и чудовища. Всеки начин се нарича Уклон. Трите уклона са именувани Справедливост, Хаос и Неутралност. Всеки уклон има език, който включва сигнали с ръце и други движения на тялото. Играчът персонаж винаги знае как да говори неговия език на уклона в допълнение на другите езици, които може да знае. Ако чудовището може да говори, то ще бъде способно да използва езика на уклона.

Играчите могат да изберат уклона, който най-добре пасва на техните персонажи. Играчът няма нужда да казва уклона си на другите персонажи, но трябва да го сподели с Разказвача. Много Справедливи персонажи ще разкрият техният уклон, ако ги попитат. Когато си избираш уклон, персонажите трябва да знаят, че Хаотичните персонажи не се доверяват на никой, дори и на другите Хаотични. Един Хаотичен персонаж не се разбира добре с други игрови персонажи.

Уклонът указва как да се държи персонажът. Той трябва да следва предписаните указания, но не е длъжен да ги спазва стриктно. Ако разказвачът почуства, че играчът не спазва избрания от персонажа уклон, то той може да смени този уклон или да накаже по някакъв начин персонажа.

 

Справедливост (или Справедлив) е вярване, че всичко трябва да върви по реда си и да се спазват закони. Справедливите същества ще се опитват да казват истината, подчинявайки се на закона и ще се грижат за всички живи неща. Справедливите персонажи винаги се опитават да държат на техните обещания. Те ще се опитават да спазват законите толкова дълго, колкото законите са честни и справедливи.

Ако трябва да бъде направен избор между блогото на групата или на някоя отделна личност, Справедливите персонажи обикновенно избират групата. Понякога индивидуалната свобода трябва да вземе превес над тази на групата. Действията на Справедливите персонажи и чудовища често могат да бъдат предсказани. Справедливото поведение е обикновенно това поведение, което може да се нарече „добро“.

 

Хаос (или Хаотичен) е противоположното на Справедливост. Това е вярване, че животът е случаен и че шансът и късметът управляват света. Всичко се случва случайно и нищо не може а бъде предвидено. Законите са измислени, за да бъдат нарушавани. Не е важно да държиш на обещанията си, а да лъжеш и да казваш истината е еднакво полезно.

За Хаотичниото същество, индивидуалността е най-важното от всички неща. Егоизмът е нормалният начин на живот и групата не е важна. Хаотичните често действат по случайни желания и прищевки. На тях не може да се разчита, тяхното поведение е трудно да се предскаже. Те разчитат много силно на късмета. Хаотичното поведение е обикновенно това поведение, което може да се нарече „зло“.

 

Неутралност (или Неутрален) е вяра, че светът се движи между Справедливост и Хаос. Важно е ничия страна да не вземе превес и наруши равновесието. Индивидуалноста е важна, но важна е също и групата; двете страни трябва да се кооперират помежду си.

Неутралният персонаж най го интересува личното оцеляване. Персонажите вярват в своите собствени желания и споосбности повече, отколколкото в късмета. Те държат да върнат отношението, което са получили от другите. Неутралните персонажи ще се присъединат към групата, ако това е в техен собствен интерес, но няма да помагат извънредно много, освен ако това не бъде в тяхна полза. Неутралното държане може да бъде взето като „добро“ или „зло“ (или двете) в зависимост от ситуацията.

Пример на Уклона

СИТУАЦИЯТА: Група от играчи персонажи е атакувана от голям брой чудовища. Бягството е невъзможно, докато чудовищата не бъдат избити.

 

Справедливият персонаж ще се бие, за да защитава групата, каквато и да е опасността. Персонажът няма да избяга, докато цялата група не го направи.

 

Неутралният персонаж ще се бие, за да защитава групата толкова дълго, колкото може да издържи. Ако опасността е голяма, персонажът ще се опита да се спаси, дори с цената на групата.

 

Хаотичният персонаж може да се бие с чудовищата или може да избяга. Персонажът не го е грижа, какво ще се случи с останалата група.

Език на Уклона

Всеки уклон има таен език от пароли, сигнали с ръце и други движения на тялото. Играчите персонажи и интелигентните чудовища винаги ще познаят техния език на уклона. Те винаги ще разпознаят, когато се говори друг език на уклона, но няма да го разбират. Езиците на уклона не се записват, нито могат да бъдат научени, освен ако персонажът не си смени уклона. Когато това се случи, персонажът забравя стария език на уклона и започва да използва новия веднага.

Забележи, че да си играеш уклона не означава персонажът да прави глупави неща. Персонажът винаги ще действа според показателя му за Интелект, докато няма причина да действа другояче (например при магически проклятия).