Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Подземия и Дракони: Фентъзи ролева игра (1)
Оригинално заглавие
Players Manual, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Книга игра
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

(Първо издание, преработено от Франк Менцер)

История

  1. — Корекция

Игра с група

Как да се Подготвиш

Игрите П&Д са най-забавни с 2–6 играча плюс един Разказвач. Когато се събереш заедно с другите, всеки може да си избере един от персонажите, включени в тази книжка. Всички различни типове са тук и персонажът е готов да приключенства, с Показатели на Способности, жизнени точки и Уклон. Единственото, което се иска да направиш, е да си избереш персонаж, да му измислиш име и да му купиш някакво снаряжение.

ЕДИН ОТ ВАС ТРЯБВА ДА БЪДЕ РАЗКАЗВАЧ.

Който и да е той, нека първо да прочете СПРАВОЧНИК НА РАЗКАЗВАЧА, за да види в какво се забърква. Това трябва да бъде сторено преди групата да се събере да играе.

Не забравяй, че всички ще се научат да играят заедно по време на първото си приключение. СПРАВОЧНИК НА РАЗКАЗВАЧА представя всичко, което ти е нужно да знаеш, стъпка по стъпка, но трябва да имаш търпение. Разказвачът ще трябва да използва подземието от този комплект, който предлага много часове на забавление и може да се използва в две или три игри.

Докато играеш това приключение, Разказвачът ще трябва да си преговори правилата. Допълнителните правила могат да се добавят, ако желаеш. Много приключения и подземия могат да бъдат създадени от самия Разказвач. Евентуално, твоите персонажи ще достигнат 4то ниво и ти ще се запознаш с комплекта П&Д ПРАВИЛА ЗА ЕКСПЕРТИ.

Начало

Когато групата се събере да играе заедно, всеки трябва да си донесе каквото е необходимо, включително зарове, моливи, листи хартия и персонажи (Дневник). И нещо за пиене и хапване, разбира се, защото играта може да продължи с часове.

Трябва и маса. Разказвачът сяда в единия край, разположил тайна карта на подземието пред себе си. Играчите се разполагат около масата, така че всички да могат да виждат начертаната карта на подземието, както и пионкте (ако се използват) върху нея. За да се избегне объркване, масатя трябва да бъде празна, без излишни прибори по нея.

По време на игра, играчите трябва да могат да рзлистват НАРЪЧНИКА НА ИГРАЧА, когато поискат. Те нямат право да разглеждат СПРАВОЧНИКА НА РАЗКАЗВАЧА. Тръпката и усещането от непознати чудовища и магия ще бъдат изгубени, ако някой погледне информацията, която е поместена там по време на играта.

Ако имаш само двама или трима играчи, Разказвачът може да позволи използването на няколко наети не-игрови персонажи, наемници. Правилата за наемници са дадени в СПРАВОЧНИКА НА РАЗКАЗВАЧЪТ и на страница 107.

Картограф и Говорител

Всички играчи ще изпълняват ролята на персонажи, но един от тях ще чертае карти, а друг ще говори от името на групата. Всеки един от играчите може да бъде „Картограф“ и „Говорител“, без значение с какъв персонаж играе.

 

Картографът е играчът, който чертае карта на подземието, което се изследва. Един или повече играчи могат да правят карти, но само един от тях ще чертае главната карта, по която се ръководи групата. Картата трябва да бъде разположена на масата и да бъде общодостъпна за всички. За да избегнете грешки при чертането на коридори и пр., използвайте молив.

Чертането на карта е важна част от представата за това къде се намират играчите. Рано или късно, всички играчи трябва да се научат да правят карти. Редувайте се при чертането на карти; това е важно и полезно умение.

 

„Говорител“ е играчът, който съобщава на Разказвачът какво предприема отряда като цяло. Говорителят потдържа връзка с всеки един от персонажите в групата и информира Разказвача (бързо и акуратно) какво възнамеряват да правят играчите. Говорителят не казва на другите какво да правят; той просто казва какво става.

Първата работа на Говорителя е да разбере в какъв „ред“ се движи групата — начинът, по който са подредени играчите при нормално пътуване. Говорителят също така ще информира Разказвача за избраната посока, например „Ние ще поемем на североизток през горите.“ или „Ние ще завием надясно при следващия коридор.“ Биткте са малко по-сложни и Разказвачът ще трябва да обърне внимание на всеки играч, вместо постоянно да разчита на Говорителя.

Можете да минете и без Говорител, но тогава Разказвачът трябва да пита всеки играч какво иска да прави и да си води бележки по действието. Но обикновенно е по-лесно и много по-организирано, ако един играч изпълнява ролята на Говорител.

Първи стъпки

Когато всички играчи се съберат заедно, с готови персонажи, всеки играч трябва да помисли за миг за приключението, в което му предстои да участва. Някои от тези неща се отнасят за играчите, други за техните персонажи.

 

Кой е твоят персонаж и кои са другите персонажи? Приключенствал ли си преди, или не? Приятел ли си, или враг? Дали не трябва да държиш под око всеки? На кого можеш да се довериш напълно?

 

Защо си тръгнал на приключение? Дали персонажите просто изследват наоколо или някой от тях търси специфичен предмет? Готов ли си да спасиш затворник, да сразиш известно чудовище, или да извършиш друг подвиг? Игрите са по-забавни, когато се играят с някаква определена цел; ако никой не е сигурен какво точно искате да правите, може да се окаже, че е минало много време, без да сте свършили нищо.

 

Къде си тръгнал? Близките пещери или замък, или някое друго подземие. Купил ли си си нужното снаряжение за изследването, което ти предстои да предприемеш?

 

Кога си тръгнал? Възнамеряваш ли да изследваш подземието през нощта, когато много опасни същества скитат наоколо? Играчи: решете кога ще приключи играта; много е лесно да играеш повече, отколкото си решил. Определи време за приключване и го спазвай! Не забравяй да оставиш време за подялба на намереното съкровище.

 

Какво мислиш да правиш? Търсиш някое голямо чудовище, нали? Ще избягаш ли от опасността или ще се изправиш в лице с нея? Какво може да направи отряда в зависимост от това какви способности има и с какви специални предмети разполага?

Съкровище

Преди да започне приключението, играчите трябва да решат как ще бъде разпределено съкровището, след като бъде намерено. Това е много важно решение, тъй като чрез него играчите трупат ТО. Методът на подялба е оставен изцяло на играчите!

Най-известният метод е описан на страница 98. Може да го използваш, ако желаеш, или можеш да си измислиш свой собствен. Методът трабва да бъде избран преди тръгване, за да се избегнат караниците по-късно.

Боен Ред

Ти ще трябва да наредиш персонажите в редица по един или двама в „Стандартен Боен Ред“. Ако се използват пионки, Разказвачът лесно може да вижда позицията на всеки; във всеки друг случай, напиши Бойния Ред на лист хартия за удобство на Разказвача. Трябва да имате поне един Боец отпред, защото това е най-опасното място. Ниските персонажи (полуръст или джудже) са също добре да бъдат отпред. По този начин тези зад тях все още ще могат да виждат ясно и ще са способни да изричат заклинанния или да изстрелват стрели над главите на по-ниските герои.

По-слабите персонажи (Магьосниците и Крадците по-специално) трябва да бъдат в центъра на Бойния Ред, зашитени отпред и отзад от Бойци или Свещеници. Ако това не е възможно, персонажите с най-добри Класи на Доспехи и/или Жизнени Точки трябва да заемат външните позиции.

Ако промениш Бойния Ред по време на играта (ако предният Боец е тежко ранен, например), бъди сигурен, че си наредил пионките (или Разказвачът е записал новата формация) правилно.

Тактика на Игра

Когато си готов да поемаш, твоят Разказвачът ще започне да ти говори какво вижда персонажът ти. В игрите за начинаещи, приключенията често започват на входа на подземието; тогава Разказвачът описва ситуацията и пита Говорителя за изборите на групата („Завивате на дясно или ляво?“). Всички играчи трябва внимателно да слушат описанието и да играят ролята на персонажите, като действат спрямо конкретната ситуация. Бойният Ред ще бъде използван за уточняване на позицията на персонажите, докато те пристъпват в подземието. В празните стаи след битките членовете на групата обикновенно ще претърсват за скрити съкровища, но някой от тях трябва да остане на входа на стаята и да следи за приближаващи чудовища. Разказвачът ще си записва кой върши това, в случай че наистина се появат чудовища.

Когато се срещнат същества, Бойците и Джуджетата обикновенно се придвижват до тях, докато Магьосниците се отдръпват назад, за да избегнат атаката и приготвят заклинанията си. Крадците също могат да се отдръпнат назад, но могат също така да се промъкнат до съществата, ако е възможно. Крадец също може да обърне хода на битката, като атакува чудовището в гръб (ако съществото не е забелязало крадецът, разбира се).

Помнете, че един умен Разказвач никога няма да пусне чудовища само в гърба на отряда, а и такива, които ще дойдат отпред. Задната част на групата никога не остава беззащитна. Свещениците могат да бъдат добри пазачи, тъй като могат да носят брони, а и се бият добре.

Когато срещата е мирна, тези персонажи с най-висок показател за Обаяние, трябва да завържат разговор. Ако те са слаби, преговорите трябва да се водят от разстояние (три до шест метра е добре).

Когато възникне нещо непредвидено, най-добре екипираните персонажи трябва да проверят какво става, докато останалите изчакват в групата. Например, Крадец може да се придвижи до врата, която да се опита да претърси за капани или да отключи ключалката. След като си свърши работата, Крадецът трябва да се върне в групата на своето място в Бойния ред. По принцип крадците не отварят врати, предпочитат да оставят тази задача на силните Бойци в случай, че има чудовище, което чака от другата страна!

Завършек на Приключението

Краят на играта П&Д, често идва с изразходване на ресурсите на групата — например, когато заклинателят е използвал повечето от своите магии, или няколко персонажа са ранени (загубили са половината от Жизнените си Точки, или повече) и няма алтернативни магически лечения.

Дори всичко да е наред, играта трябва да приключи 15–30 минути преди планирането за привършванене време. Останалото време се използва от Разказвача да изчисли и раздаде Точките Опит и от играчите, за да си поделят съкровището.

Ако персонажите са още в подземието, когато решат да спрат приключението, те все пак трябва да намерят път за навън и да се приберат вкъщи. Когато стигнат до безопасно място, приключението завършва.

Повечето Разказвачи позволяват пазаруване след приключението, така че персонажите могат да се заредят с предмети (например, мазнина за фенера, факли и т.н.). Ако това остане за следващата игра, играчите могат да забравят да си напазаруват и могат да се окажат в дълбокото подземие без нужната екипировка.

Играчите трябва да водят стриктен опис на нещата, които вземат със себе си, а Разказвачът трябва да проверява. И все пак всеки не трябва да забравя, че целта на играта е да забавлява, не да се пишат книги. Разказвачът трябва да толерира начинаещите играчи.

Персонажите, който стигнат до безопасно място, се завръщат към нормалния си начин на живот. „Работа в града“ може да си е приключение само по себе си. Ако разказвача има подробна информация за Родния Град на персонажите (такива детайли има в П&Д ПРАВИЛАЗА ЕКСПЕРТИ или да си измисли сам), градските приключения могат да се окажат много забавни. И в тях няма много битки.

Разделяне на Съкровище

Стойноста на съкровището, което намират персонажите, се определя от Разказвача, който поставя съкровищата и чудовищата в подземията. Разказвачът също така е отговорен за раздаването на Точки Опит на персонажите в края на приключението.

Подялбата на съкровище обикновенно се оставя на играчите, макар че някои Разказвачи имат собствени правила за това, особено тези, които играят с добре разработени приказни светове. Има няколко метода за разпределяне на съкровището, което предимно се състои от обикновенни предмети (монети, скъпоценни камъни и бижута) и магически такива (отвари, пръчки и т.н.).

Като правило, разделянето на съкровището не трябва да се основава на стойноста на свършената работа на различните персонажи. Бойците са обикновенно по-активни от другите, а крадците действат по-малко; при все че ролята се играе добре, може би няма много капани и ключалки за отваряне. Но всеки персонаж си рискува главата в подземието и заслужава възнаграждение за работата, която върши, дори и да няма много такава.

Прохождащите играчи ще трябва да използват следващия метод за подялба на съкровище. Други методи са описани в края на тази книжка. Но какъвто и метод да се използва, играчите трябва да го решат преди групата да поеме да приключенства, за да се избегнат всякакви кавги по-късно.

Магическо Съкровище

Магическото съкровище обикновенно се поделя първо, като от неговото рапределяне зависи и това на нормалното такова.

Всеки персонаж може да прибере по един предмет от магическото съкровище. Редът, по който това става, може да се определи от групата, или да се хвърля случаен зар. Ако се хвърля зар, всеки играч хвърля 1з20 и играчът с най-голям сбор прибира пръв. Ако се паднат еднакви числа, всеки хвърля пак. Когато всички магически съкровища намерят собственика си, разделете обикновеното съкровище.

Обикновено Съкровище

Използвайте следния стандартен метод за подялба.

Някои магически предмети са „постоянни“. Един вълшебен меч, например, никога не се „използва“ освен по предзначение, но една отвара е само добра при първа употреба — веднъж изпита тя вече не става за нищо. Ето защо се нарича „временен“ магически предмет.

Ако всички персонажи в групата са взели временни магически предмети, разпределете всичкото нормално съкровище по равно, без значение как сте раздали временните магически предмети.

Ако всички за взели магически предмети, но един или повече от вещите са временни, всеки персонаж с постоянен предмет получава само ½ от часта му от нормалното съкровище.

Ако няма достатъчно магически предмети за всички, тогава ½ от часта от нормалното съкровище отива при всеки с временен магически предмет, но персонажът с постоянен магически предмет не получава нищо от нормалното съкровище.

Най-накрая разделето нормалното съкровище на броя на частите (добавяйки броя от ½ част и пълна част според инструкциите по-горе), за да откриете стойноста на всяка ЧАСТ. Всеки персонаж получава една част, ½ част или нищо в зависимост от това как сте разпределили магическите предмети.

Този метод е честен; този, който получава постоянен предмет, който може да бъде използван във всяко приключение, получава по-малко съкровище.