Към текста

Метаданни

Данни

Серия
Подземия и Дракони: Фентъзи ролева игра (1)
Оригинално заглавие
Players Manual, ???? (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Книга игра
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5 (× 4 гласа)

Информация

(Първо издание, преработено от Франк Менцер)

История

  1. — Корекция

Част 3: В пещерите

Тъй като изследва пещерите по-рано, намираш друг вход, в който да рискуваш този път. След намирането на подходящата пещера, ти спираш, за да си сигурен, че си готов.

Пещерите са тъмни и мрачни, както ги помниш от предния път, така че изваждаш фенера си и запалваш фитила, използвайки кутийката с прахан. Тогава внимателно пристъпваш в първата „стая“.

Извади разграфената хартия.

1

Стаята, в която се намираш, е с дължина и ширина петнадесет метра, с широки три метра изходи в средата на източната, западната, северната и южната стена.

Стените, таванът и подът на стаята са издялани от груба скала. В скалната стена е пълно с дребни пукнатини. Точно в центъра на стаята стои статуя на жена в броня. Изучаваш я много внимателно и най-накрая дори я докосваш — но това е само статуя, нищо магическо или специално няма в нея.

Влизаш в тази квадратна стая като изминаваш 25 метра през южния коридор, от където нахлува пресен въздух и слънчева светлина. Другите проходи са тъмни. Светлината на фенера ти помага, но сенките обгръщат всички ъгли на голямата стая. Искаш ли да:

 

Спреш и да се Услушаш? — Прочети 42

Претърсиш стаята? — Прочети 57

Слезеш надолу по коридора — Прочети 58

2

Връщаш се обратно! Ако искаш да започнеш отначало, прочети №1. Ако искаш да напуснеш, спри да четеш тук; твоят боец се връща в града. Ако си убил някакви чудовища или си намерил някакво съкровище, прочети 88, за да разбереш колко точки опит получаваш. Ако искаш да пазаруваш, за да се запасиш, прочети 89.

3

Вървиш на юг и напускаш пещерите. Можеш да се прибереш вкъщи и да приключиш това приключение, или можеш да се върнеш обратно в първата стая. Прочети 2 за повече подробности.

4

Вървиш на юг от странната стая. Ако вече си избил чудовищата и си взел съкровището от тази част на подземието, прочети 23. Ако не си, прочети 44.

5

Решаваш да се върнеш обратно в стаята със статуята. Върни се на 1.

6

Връщаш се обратно в стаята със статуята. Прочети 58.

7

Завиваш зад ъгъла и последваш прохода в някаква стая. Прочети 9.

8

След завоя, коридорът продължава 15 метра на запад и извежда в стая. Прочети 54.

9

Можеш да поемеш по един от трите пътища. Искаш ли да:

 

Продължиш на Север? — Прочети 21

Продължиш на Изток? — Прочети 53

Връщаш се в стаята със статуята? — Прочети 36

10

Ако вече си убил чудовищата и си взел съкровището от тази част на подземието, прочети 9. Ако не си, продължавай:

Коридорът продължава 6 метра на север от стаята и завива надясно. Надзърташ зад ъгъла и виждаш, че коридорът продължава още 6 метра и извежда в друга стая. Прочети 54.

11

Тихо приближаваш стаята и не виждаш нищо необичайно. Но пристъпвайки вътре, няколко огромни плъха изкачат от десния ъгъл и атакуват! Два от тях те удрят и ти отнемат общо 3 точки щета. Влизаш внезапно в битка и не можеш да се измъкнеш. Прочети 83.

12

Приказвайки със съществото, не правиш нищо хубаво. То атакува и получава една свободна атака, докато ти му говориш! Прочети 86 и проведи битката нормално след като дадеш на чудовището една свободна атака.

13

Убиваш двата скелета! Когато всеки от тях „умира“, костите му се сгромулясват в купчина, а ръждясалият меч пада на пода с трясък. Претърсваш внимателно мястото, но не откриваш съкровища. Както и да е, има врата в източната стена на стаята. Искаш ли да:

 

Отидеш на Юг? — Прочети 62

Отвориш вратата? — Прочети 27

14

Вървиш на запад и попадаш в друга стая. Тя има южен изход, който извежда навън, и друг коридор, водещ на запад. Не искаш да ходиш на запад, таласъмите са в тази посока.

Разпознаваш тази стая като входа на твоето първо приключение! Мястото, където удари гоблина и той избяга. Искаш ли да:

 

Да се върнеш обратно на Изток? — Прочети 62

Отидеш на Юг? — Прочети 3

15

Ако вече си избил всички чудовища в тази част на подземието, прочети 61. Ако не си, продължи:

Коридорът води на север и извежда в стая.

Когато се вглеждаш в стаята, виждаш два скелета с ръждясали мечове, стоящи на 3 метра от теб, зад ъгъла. Без да издадат нито звук, те пристъпват към теб, зъбейки се ужасяващо, и те атакуват. Един от тях те удря и ти отнема 2 точки щета. Прочети 26.

16

Напускаш стаята на Ръждивото чудовище, отправяйки се на запад. Направил ли си вече карта на тази част от подземието?

 

Не — Прочети 28

Да — Прочети 62

17

Коридорът извежда 9 метра на север и тогава в дясно (запад) се отваря страничен проход. Главният коридор продължава още 9 метра и тогава завива наляво. Когато се приближаваш до страничния проход, виждаш, че той води още 3 метра на запад и завършва в странна стая. Прочети 49.

18

Внимателно влизаш в стаята и виждаш два гоблина в далечния ъгъл. Те имат мечове и изглежда те очакват. Атакуват и всеки има по един свободен удар, преди ти да отвърнеш. Прочети 85 и проведи битката нормално, но дай на всеки гоблин по един свободен удар преди тя да започне.

19

Мислиш, че тук има гоблини и прикриваш леко фенера си и, прокрадвайки се, надничаш в стаята. Чуваш някой да говори на език, който не разбираш.

Поглеждайки зад ъгъла, ти виждаш два гоблина от дясно в южния край на стаята. Те изглежда разговарят за нещо и не те забелязват. Искаш ли да:

 

Да се върнеш обратно? — Прочети 32

Поговориш с тях? — Прочети 50

Атакуваш? — Прочети 63

20

Решаваш да се махнеш от гоблините. Но когато започваш да се отдалечаваш, гоблинът, който говореше, вади своя меч и атакува! Другият напуска стаята, отивайки на север и обръщайки наляво. Искаш ли да:

 

Биеш гоблина? — Прочети 64

Избягаш? — Прочети 73

Завържеш разговор? — Прочети 51

21

Ако вече си изследвал тази част, моля прочети 52. Ако не си, тогава продължи:

Започвайки от север, стената на тази стая, коридорът продължава 3 метра на север, обръща наляво (запад) и продължава още 3 метра, отваряйки в източната стена проход към друга стая. Тук има още гоблини! Но когато те те виждат, изкрещяват и избягват през една здрава врата в северната стена, която се затръшва зад тях.

Претърсваш стаята внмателно и откриваш малка чанта при вратата, изглежда захвърлена от един от гоблините. Торбата съдържа 10 СМ, 5 ЗМ и — един ключ! Сега искаш ли да:

 

Отвориш вратата? — Прочети 66

Да се върнеш? — Прочети 37

22

Ако преди си бил в тази стая, моля прочети 39. Във всеки друг случай, продължи:

Влизаш в странната стая, за да я изследваш. Тя е празна и чиста, единственото интересно нещо в нея е една оранжева уста на стената пред теб, широка около 2,5 метра. Претърсваш стаята, ослушвайки се и оглеждайки внимателно, но нищо не откриваш. Внезапно, тъкмо се каниш да напуснеш, когато устните на голямата уста се раздвижват и с голям, бумтящ глас тя казва:

— Изненада! Ти си тук, за да удвоиш-или-нищо. Готов или не, започваме. Е-Д-Т-Ч-П-Ш-С. Коя е следващата буква в редицата? Ако отговориш на тази гатанка, твоето съкровище ще се удвои. Ако сбъркаш, всичко ще изчезне. Какъв е твоят отговор?

Ако се опиташ да напуснеш стаята, откриваш, че пътят е блокиран от някаква невидима сила.

— Трябва да отговориш, д’знаеш! — издухва устата.

Помисли върху това и реши какъв ще бъде отговорът ти. Тогава прочети 82.

23

Връщаш се в стаята, където бяха огромните плъхове и продължаваш, стигайки обратно в първата стая. Прочети 58.

24

Изведнъж се почустваш различно (повече или по-малко тежък в зависимост от това какво си отговорил). Какъвто и отговор да си дал, устата се смее и казва:

— Върни се отново някой път!

Невидимата бариера изчезва и ти можеш да напуснеш стаята. Не можеш да откриеш нищо повече тук, най-много устата да те заговори пак.

Прочети 40.

25

Решаваш, че плъховете изглеждат опасни и се отправяш по пътя, по който дойде. Плъховете не те забелязват.

Прочети 58.

26

Изправен си срещу два скелета. Искаш ли да:

 

Да ги заговориш? — Прочети 30

Да ги Прогониш? — Прочети 47

Да избягаш? — Прочети 72

Да се биеш? — Прочети 84

27

Внимателно изследваш вратата, но не откриваш нищо обезпокоително. На нея има ключалка. Немерил ли си ключ?

 

Да — Прочети 80

Не — Прочети 46

28

Коридорът продължава само 3 метра на запад преди да се свърже с друг, водещ на север; главният проход продължава на запад, в мрака. Северният коридор води 9 метра напред и извежда в стая. Искаш ли да:

 

Да отидеш на Север? — Прочети 15

Да продължиш на Запад? — Прочети 14

29

Връщаш се в стаята със статуята.

Прочети 58.

30

Скелетите въобще не забелязват, че им говориш и атакуват отново. Един от тях те удря и ти отнема още 2 точки щета. Върни се на 26.

31

Вървиш на север от странната стая. Ако си бил вече в тази част на подземието, прочети 7. Ако не си, прочети 8.

32

Решаваш да се върнеш обратно. Гоблините не те забелязват и ти се връщаш в стаята със статуята. Прочети 58.

33

Решаваш да атакуваш гоблините, преди извикат за помощ. Изскачаш от мястото си, блокирайки изхода за бягство на първия гоблин, и двамата вадят мечовете си и те атакуват. Прочети 85 и проведи битката нормално.

34

Докато говориш с гоблина, виждаш други 3 да идват от север. Изглеждат полудели. Искаш ли да:

 

Избягаш? — Прочети 73

Да се биеш? — Прочети 87

35

Докато се опитваш да говориш с тях, гоблините са подивели и готови за бой. Един замахва и те удря, за 2 точки щета. Искаш ли да:

 

Избягаш? — Прочети 73

Да се биеш? — Прочети 87

36

Решаваш да се върнеш обратно в началото. Вървейки на запад от тук, коридорът завива на юг. Последваш го обратно до стаята със статуята. Прочети 58.

37

Връщаш се обратно в стаята, където за първи път срещна гоблините. Прочети 9.

38

Спускаш се надолу на изток по дълъг коридор, завиваш зад ъгъла и се отправяш на юг, навлизайки в страничен проход, който извежда в странна стая. Прочети 49

39

Устата изревава:

ТИ отново! Махай се, напаст такава!

Не можеш да откриеш нищо ценно повече тук. Прочети 40.

40

От тук искаш ли да:

 

Отидеш на Север? — Прочети 31

Отидеш на Юг? — Прочети 4

41

Създанието се угощава с ръжда и не те забелязва. Бягаш покрай него и се озоваваш обратно в стаята със статуята. Прочети 58.

42

Спираш и се ослушваш и чуваш скърцащи звуци от изток. Върни се на 1.

43

Коридорът извежда 6 метра на запад и завършва със стая.

Стаята е празна с изключение на няколко малки купчини от червеникав прах. Искаш ли да:

 

Да се върнеш обратно? — Прочети 5

Продължаваш? — Прочети 45

44

Когато наближаваш стаята, един огромен плъх скача от сенките и те ухапва! Виждаш още 2 огромни плъха в стаята. Губиш 2 точки за щети и прочети 83.

45

Влизаш в стаята и се оглеждаш наоколо. Освен червеникавият прах, в стаята няма нищо друго. Когато го разглеждаш от близо, разбираш, че това е ръжда!

Дочуваш сумтене и когато поглеждаш нагоре, виждаш странно изглеждащо същество, идващо в стаята от западния коридор. Прилича на огромен броненосец с дълга опашка и 2 меки антени най-отпред.

То се насочва към теб! Искаш ли да:

 

Поговориш с него? — Прочети 12

Избягаш? — Прочети 56

Да се биеш? — Прочети 86

46

Опитваш се да отвориш вратата без ключ, но без успех. Масивната врата остава затворена. Преминаваш през разхвърлените кости на скелетите и се отправяш към главния коридор. Прочети 62.

47

Опитаваш се да Прогониш скелетите така, както жрицата Aleena Прогони таласъмите, но нищо не се получава. Това е специално умение на свещениците, не на бойците. Всеки скелет те атакува по веднъж, но и двата пропускат. Върни се на 26

48

Връщаш се обратно в стаята на Ръждивото чудовище. Убил ли си го?

 

Да — Прочети 55

Не — Прочети 67

49

Можеш да изследваш странната стая или да отидеш на север или на юг. Искаш ли да:

 

Отиваш на Север? — Прочети 31

Отиваш на Юг? — Прочети 4

Изследваш? — Прочети 22

50

Поздравяваш гоблините на твоя собствен език, Общия Език. Те те гледат изумени и единият изръмжава нещо на своя език. Другият ти се усмихва и казва:

— Здравей! Какво можем да направим за теб?

Ръмжащият гоблин се отправя на север, явно иска да напусне стаята. Искаш ли да:

 

Продължиш разговора? — Прочети 69

Атакуваш? — Прочети 33

Да се върнеш обратно? — Прочети 20

51

Опитваш се да продължиш разговора, но гоблинът атакува; и пропуска. Внезапно чуваш още гоблински звуци от север и виждаш 2 гоблини да идват с извадени мечове, изглеждат доста ядосани. Искаш ли да:

 

Избягаш? — Прочети 73

Да се биеш? — Прочети 87

52

Завиваш зад ъгъла и поглеждаш в стаята, но там няма никой. Тук няма нищо ценно. Така че ти се връщаш обратно в стаята, в която беше. Прочети 9.

53

Ако вече си картографирал тази част от подземието, прочети 38. Ако не си, продължи:

Коридорът върви 15 метра на изток от стаята и тогава обръща на дясно, на юг. Надзъртайки зад ъгъла, ти виждаш, че коридорът продължава още 9 метра на юг и тогава се отваря проход в западната стена. Стигаш до това разклонение и виждаш, че страничният проход продължава 3 метра на запад и завършва в друга стая със сини стени и огромна оранжева уста в отсрещната стена.

Прочети 49.

54

Какво очакваш да срещнеш тук? Ако си нямаш представа, прочети 18.

Ако си намерил някаква информация за съществата в тази посока, прочети 19.

55

Продължаваш през стаята на Ръждивото Чудовище и се връщаш обратно в стаята със статуята. Прочети 58.

56

Когато се обръщаш да бягаш, чудовището бързо атакува и блокира пътя ти за бягство. Не можеш да се измъкнеш! Прочети 86.

57

Претърсваш стята внимателно и намираш парче хартия в една ниша (малка дупка) в стената. Разтваряш я, откривайки бележка, написана на Общия език:

ПЛЪХОВЕ НА ИЗТОК

ГОБЛИНИ НА СЕВЕР

ПАЗИ СЕ ОТ ЗАПАД!

Не намираш нищо друго в стята. Върни се на 1.

58

От тази стая можеш да поемеш по много пътища. Искаш ли да:

 

Отидеш на Изток? — Прочети 79

Отидеш на Запад? — Прочети 43

Отидеш на Север? — Прочети 10

Отидеш на Юг? — Прочети 2

59

Когато наближаваш стята, чуваш още скърцащи звуци. Ти мъдро прикриваш своя фенер, оставяйки само мъждива червеникава светлина и надзърташ в стаята. Виждаш три огромни плъха да се ровят наоколо и някакво разхвърлено съкровище на пода. Искаш ли да:

 

Да се върнеш обратно? — Прочети 25

Да разговаряш с тях? — Прочети 74

Да се опиташ да ги изплашиш? — Прочети 77

Атакуваш? — Прочети 68

60

Твоята броня, щит, меч и кинжал са превърнати на ръжда от страховитото Ръждиво Чудовище! Но сега, когато нямаш друг метал по себе си, чудовището се обръща и повече не те поглежда. Сега забелязваш, че то няма зъби и нокти по себе си и едва ли може да ти стори нещо лошо!

Наблюдаваш го как отива до една купчинка ръжда на пода и започва да се храни, забравяйки те окончателно.

Хвърляйки по едно око на съществото, ти внимателно оглеждаш стаята. Намираш тук и там по пода разпръснати скъпоценни камъни, покрити с ръжда; събираш цели шест! Тяхната пълна стойност е 300 ЗМ.

Тъй като си незащитен и невъоражен, отиваш на изток в първата стая, а от там излизаш навън, отправяйки се към града.

За да откриеш колко Точки Опит получаваш, прочети 88. Ще трябва също така и да си купиш нова броня и оръжия. Списъкът с предметите е даден на 89.

61

Надникваш в стаята със скелетите и виждаш, че нищо не се е променило. Ако вече си изследвал вратата, тук няма нищо за правене; прочети 62.

Ако искаш да изследваш вратата в стаята, прочети 27.

62

Намираш се на разклонение на коридора на север и източно-западния проход. Искаш ли да:

 

Отидеш на Север? — Прочети 15

Отидеш на Изток? — Прочети 48

Отидеш на Запад? — Прочети 14

63

Скачаш и атакуваш гоблините! Имаш два свободни рунда преди те да извадят мечовете си и да реагират. Прочети 85 и проведи битката нормално след като направиш 2 свободни атаки.

64

Атакуваш гоблина. Пропускаш първия удар и гоблинът също пропуска. Но ти виждаш още два гоблина, идващи от северния коридор, размахвайки мечовете си и изглеждайки много ядосани. Искаш ли да:

 

Продължиш да се биеш? — Прочети 87

Да избягаш? — Прочети 73

65

Спечели великата гоблинска битка. Поздравления! Беше трудна битка за един самотен боец. Не забравяй, че започна приключението с Лековита Отвара, която може да излекува всички твои щети, ако не си я използвал вече.

Претърсвайки мястото на битката, откриваш 100 СМ и 50 ЗМ в една малка торбичка, която носеха гоблините. Техните мечове изглеждат ръждясали и безполезни, те нямат никаква стойност. Искаш ли да:

 

Отидеш на Запад? — Прочети 36

Отидеш на Север? — Прочети 21

Отидеш на Изток? — Прочети 53

66

Опитваш се да отвориш вратата, но без особен успех. Ключът ти явно не е за тук. Чуваш гоблински глас, който казва отвъд вратата на Общия Език:

— Махай се! Нищо не искаме от теб!

Продължаваш да се опитваш да отвориш вратата, ако желаеш, но изглежда гоблините са барикадирали вратата.

Ще трябва да се върнеш обратно, така че прочети 37.

67

Тъй като не си убил Ръждивото Чудовище, то е все още тук, ядейки ръжда. Носиш ли голямо кофчеже, пълно с монети?

 

Да — Прочети 81

Не — Прочети 41

68

Скачаш и атакуваш плъховете. Прочети 83, но получаваш 2 свободни атаки преди плъховете да могат да направят каквото и да е! След това проведи остатъка от битката нормално.

69

Продълбаваш да говориш, докато единият гоблин ви оставя, отивайки на север и обръщайки на ляво. Другият гоблин се опитва да се държи приятелски, но не можеш да кажеш, че те харесва. Внезапно, чуваш още гоблински звуци от север. Искаш ли да:

 

Атакуваш? — Прочети 64

Да избягаш? — Прочети 73

Да продължиш разговора? — Прочети 34

70

Ти уби ужасяващото Ръждиво Чудовище! Претърсвайки стаята, откриваш 10 скъпоценни камъка, скрити из разни пукнатини и процепи, а и в някои купчини от ръжда. Цялата стойност на скъпоценните камъни е 600 ЗМ! Сега искаш ли да:

 

Отидеш на Запад? — Прочети 28

Да се върнеш обратно на Изток? — Прочети 6

71

Приближаваш стаята с повишено внимание, ослушвайки ее за скърцащите звуци. Внезапно три огромни плъха изкачат от сенките и атакуват! Един от тях те ухапва и губиш 1 точка щета. Прочети 83.

72

Обръщаш се да бягаш и един скелет те удря отново за 1 точка щета. Ако си още жив, ти бягаш на юг към един коридор, където можеш да обърнеш на изток или запад. Поглеждайки обратно, ти виждаш, че скелетите не те преследват. Спираш и си поемаш дъх. Прочети 62.

73

Решаваш да избягаш. Когато се обръщаш, за да се измъкнеш, един гоблински меч те удря за 2 точки щета. (Ако твоите жизнени точки достигнат нула, ти си мъртъв, освен ако не изпиеш отварата; във всеки друг случай продължаваш.) Бягаш обратно в първата стая, преминаваш през нея и обратно през южния проход към слънчевата светлина.

Една групичка гоблини те преследват, викайки и размахвайки своите мечове. Спират при входа на пещерата и продължават да кряскат и ръкомахат; но те са прекалено много. Решаваш да си отидеш вкъщи.

Това е краят на това приключение. Прочети 88, за да откриеш колко Точки Опит и съкровища получаваш. Ако искаш да си купиш нещо, списък с предметите е даден на 89.

74

Опитаваш се да заговориш плъховете, но нещо не се получава. Само си губиш времето и те те атакуват! Единият от тях те ухапва за 1 точка щета. Прочети 83 и проведи остатъка от битката.

75

Срази тази двойка гоблини! Но преди да разгледаш стаята, чуваш звуци от север. Още гоблини идват от северния коридор. Те са извадили своите мечове и изглеждат ядосани. Искаш ли да:

 

Избягаш? — Прочети 73

Говориш? — Прочети 35

Да се биеш? — Прочети 87

76

Влизаш в стаята с плъховете; тя е празна. Искаш ли да:

 

Отидеш на север? — Прочети 17

Отидеш на запад? — Прочети 6

77

Решаваш да уплашиш плъховете. Скачаш и изкрещяваш, размахвайки меча си и святкайки с фенера наоколо. Един от огромните плъхове избягава на север, но другите те атакуват! Прочети 83.

78

Спечели битката с огромните плъхове! Претърсвайки стаята, намираш 100 ММ и 100 СМ, разпръснати из мръсното леговище на плъховете и ги прибираш в торбата, която носиш. Сега искаш ли да:

 

Отидеш на Север? — Прочети 17

Отидеш на Запад? — Прочети 6

79

Ако вече си бил в тази част на подземието, прочети 76. Във всеки друг случай, продължи

Коридорът се вие 15 метра на изток и извежда в друга стая. Какво очакваш тук и защо? Може да имаш един или два отговора.

 

Ако не си намерил или не си чул нещо, прочети 11.

Ако само си намерил някаква бележка, прочети 44.

Ако само си чул странни звуци, прочети 71.

Ако си сторил и двете (чул си звуци и си намерил бележка), прочети 59.

80

Поставяш ключа в ключалката и го завърташ, докато „щракне“. Изваждаш ключа и отваряш вратата.

Зад вратата има малка стая.

Стаята е празна, като изключим едно голямо ковчеже, допрян до едната стена. Приклякаш над него и откриваш, че е изработено от тежко дърво и обковано с метални обръчи. То не е заключено (какъв късмет) и ти внимателно го отваряш. Но уви — на него има капан. Направи Спасително Хвърляне с/у Магически Пръчки! (Нуждаеш се от сбор 13 или по-високо с 1з20)

Това Спасително Хвърляне се използва за много неща. Най-вече то показва дали си избегнал някаква опасност — като сноп лъчи от магическа пръчка. Понякога, както е в този случай, опасността е острие, монтирано на върха на сандъчето и прикрепено към метална пружина. Когато отваряш капака, острието се изстрелва срещу теб.

Ако си направил Спасителното Хвърляне успешно, ти отскачаш назад и острието не те уцелва. Ако пропуснеш, ще трябва да загубиш 4 жизнени точки.

Ако си ударен и имаш нула или по-малко жизнени точки, можеш да вземеш отварата — ако все още я имаш — и да я изпиеш преди да си умрял. Тя ще те възстанови по някакъв начин, но няма да ти върне повече от 4 жизнени точки. Ако нямаш останала отвара — съжалявам, но ти си мъртъв. (Специална бележка: В игра с група, това нямаше да ти бъде позволено. Нула жизнени точки означават смърт, без време за допълнително действие.)

Ако капанът те е убил, прочети 90. Но ако си оцелял, продължавай да четеш.

Поглеждаш в сандъка и виждаш стотици монети — 500 ММ, 200 СМ и 200 МЗС. Решаваш да затвориш ковчежето и да прибереш всичко с теб. Но когато затваряш капака, виждаш една мъничка дупка в северната стена, с големина около три сантиметра. Била е блокирана от вратата, когато си влизал. Поглеждаш през нея и виждаш къс коридор, който води на север 6 метра и завива наляво. На изток, след завоя, има една огромна врата с две здрави решетки през средата. Един гоблин стои пред вратата, явно стои на стража.

Има процеп в стената близо до тази малка дупка. Внезапно осъзнаваш, че тази пукнатина може да бъде част от тайна врата! Това съкровище вероятно принадлежи на гоблините! Както и да е, не успяваш да отвориш тази тайна врата, тъй че нарамваш сандъчето, минаваш покрай разхвърляните кости на мъртви скелети и се отправяш на юг по главния коридор. Прочети 62.

81

Опа! Когато влизаш с стаята, Ръждивото Чудовище те поглежда, пирувайки, изсумтява и се спуска към теб. Нахвърля се върху ковчежето, което носиш и преди да можеш да направиш каквото и да е, то разтопява металните обръчи около него. Сандъчето се разпада, монетите се разпиляват навсякъде и съществото бясно превръща всички монети в ръжда! Искаш ли да:

 

Отидеш на Изток? — Прочети 29

Отидеш на Запад? — Прочети 16

Нападнеш съществото? — Прочети 86

82

Ако си познал правилно отговора, ти можеш да удвоиш съкровището, което носиш в себе си. Ако не си, всичко изчезва.

Отговорът е „О“. Буквите са от числата Едно, Две, Три, Четири, Пет, Шест и Седем. Следващото „в серията“ е Осем!

Сега прочети 24.

83

Ще провеждаш битка с огромни плъхове. Тук има три от тях, освен ако не си уплашил единия.

ОГРОМНИ ПЛЪХОВЕ: 17 Щ: 1з3
Ти: 10 жт: 2 всеки

Проведи битката нормално, използвайки Бойния Списък, за да си сигурен, че я водиш правилно. Ако не си спомняш какво значи „1з3“, прочети часта „зарове“ отново (страница 27).

Всички плъхове ще се бият, докато умрат. Ако решиш да бягаш, един плъх те ухапва, докато се обръщаш да се измъкнеш (хвърли за щета). Но тогава, ако си още жив, можеш да се върнеш обратно в стаята със статуята. Ако направиш така, прочети 58.

Ако убиеш всички плъхове, прочети 78.

Ако плъховете убият теб, прочети 90.

84

Биеш се с два скелета.

СКЕЛЕТИ: 16 Щ: 1з6
Ти: 10 жт: 4 всеки

Използвай списъка, за да водиш битката. Скелетите ще се бият, докато умрат. Ако решиш да бягаш, прочети 72.

Ако убиеш скелетите, прочети 13.

Ако скелетите убият теб, прочети 90.

85

Биеш се с два гоблина!

ГОБЛИНИ: 17 Щ: 1з6
Ти: 11 жт: 5 всеки

Запомни да хвърляш два пъти за чудовищата; всеки един получава атака след като ти направиш своята.

Използвай списъка, за да си сигурен, че водиш битката правилно.

Ако решиш да бягаш, прочети 73.

Ако убиеш гоблините, прочети 75.

Ако гоблините убият теб, прочети 90.

 

БОЕН СПИСЪК

 

Действия на Играча

1. Направи хвърляне за Удар.

2. Ако си ударил, хвърли 1з6, за да намериш щетите, които нанасяш на чудовището.

3. Извади щетите от жизнените точки на чудовището. Когато неговите жизнени точки достигнат нула, чудовището е мъртво.

 

Действия на Чудовището

4. Направи Хвърляне за Удар, по 1 за всяко чудовище (може да има повече от едно чудовище, атакуващи по едно и също време!)

5. За всяка атака, в която си ударен, хвърляй, за да намериш Щетата, която ти е нанесена, използвайки посочения зар. Тогава:

6. Извади тази щета от твоите жизнени точки. Ако твоите жизнени точки достигнат нула, значи си мъртъв.

86

Ти се биеш с Ръждивото Чудовище!

РЪЖДИВО ЧУДОВИЩЕ: 13 Щ: ръжда
Ти: 15 жт: 15

 

Използвай списъка, за да си сигурен, че провеждаш битката правилно.

Ако ръждивото чудовище те удари, то не ти причинява щети. Вместо това, превръща метала по теб в ръжда! Когато водиш битката, използвай следните бележки, за да намериш ефекта от всеки удар.

Ако решиш да бягаш, чудовището получава една свободна атака, но ще се нуждае от Хвърляне за Удар 9 или повече. Можеш да се измъкнеш след това, но само на изток (обратно в стаята със статуята) или запад. Ако бягаш на изток, прочети 1; ако отидеш на запад, прочети 28.

Ако убиеш ръждивото чудовище, прочети 70.

Ако си бил вече тук и преди, можеш и да нямаш от някои от предметите, посочени по-долу. Записвай предметите, които си загубил.

 

Първи Удар: твоят щит се покрива с ръжда и се разпада. Сега Ръждивото Чудовище се нуждае от 11 или повече, за да те удари. Прочети „Специална бележка“ по-долу.

Втори Удар: Твоята броня се покрива с ръжда. Сега съществото се нуждае от 6 или повече, за да те удари.

Трети Удар: Твоят меч става на ръжда. Ще трябва да използваш кинжала си, ако искаш да продължиш боя.

Четвърти Удар: Твоят кинжал се покрива с ръжда! Нямаш повече оръжия. Прочети 60.

 

Специална бележка: Когато загубиш бронята или щита си, ти ще бъдеш много лесен за удряне. Всички чудовища, които срещнеш след това ще имат предимство в техните Хвърляния за Удар. Ако си изгубил щита си, дай им +1 предимство. Ако си изгубил бронята си, дай им цели +7 към техните Хвърляния за Удар.

Отбележи това предимство на лист хартия и го дабавяй винаги, докато не си намериш нови броня и щит.

87

Биеш се с три гоблина!

ГОБЛИНИ: 17 Щ: 1з6
Ти: 11 жт: 5 всеки

 

Не забравяй да направиш три хвърляния за чудовищата; всяко едно получава атака, след като ти направиш своята.

Използвай списъка, за да си сигурен, че провеждаш битката правилно.

Ако решиш да избягаш, прочети 73.

Ако убиеш гоблините, прочети 65.

Ако теб те убият, прочети 90.

88

Когато приключиш това приключение, ти получаваш Точки Опит. Първо, събери всичкото съкровище, което си намерил в подземието (като игнорираш всичко, което си загубил) и изчислиш неговата пълна стойност в ЗМ. (Описание на Монетната система има на страница.) Ти ще получиш по 1 ТО за всяка златна монета, която си намерил.

След като изчислиш съкровището, намери колко Опит получаваш за победата си над чудовищата според таблицата по-долу:

 

Огромни Плъхове — 5 всеки

Гоблини — 5 всеки

Скелети — 10 всеки

Ръждиво Чудовище — 300

 

Прибави този сбор към сбора, които получаваш за съкровището, за да получиш стойността на Точките Опит, спечелени в това приключение. За да определиш своето + 10% предимство, махни последното число на полчениете точки и отново ги прибави към вече получения резултат. Тогава прибави всички получени точки към моментните си ТО на гърба на твоя дневник, за да получиш крайната стойност. За да приключиш изцяло, прибави намереното съкровище към монетите, които вече имаш.

ПРИМЕР: Представи си, че си убил Ръждивото Чудовище и си намерил 6 скъпоценни камъка с обща стойност от 600 ЗМ. Убил си също 3 огромни плъха, намирайки 100 ММ и 100 СМ. Представи си, че не си открил нищо друго.

Поглеждайки Монетната таблица, ти виждаш, че 100 ММ = 1 ЗМ; 100 СМ = 10 ЗМ. Прибавяйки стойноста на скъпоценните камъни, твоето съкровище се оценява на всичко 611 ЗМ.

За чудовищата, ти получаваш 300 ТО за ръждивото чудовище, плюс 15 ТО за огромните плъхове (5 всеки). Това всичко е 315. Прибавяйки го към 611, твоите наградени ТО са 926.

За да намериш твоето 10% предимство, махаш 6. Прибавяш предимството от 92 към наградата от 926, за да получиш всичко на всичко 1018 ТО. Тогава прибави това към моментните си 523 ТО, за да получиш пълен резултат от 1541 — по-малко от 500 ТО до 2ро Ниво! Най-накрая, прибавяш сегашното си съкровище — 6 скъпоцени камъка (струващи 600 ЗМ), 100 ММ и 100 СМ — към списъка с твоите монети и скъпоценности.

 

Така свършва това приключение. Можеш да започнеш следващо или да отидеш да си купиш нещо. Ако искаш да пазаруваш, прочети 89.

89

Искаш да пазаруваш. Представи си, че обикаляш различните магазини в града, купувайки си каквото ти е нужно. Предметите, които можеш да си купиш — броня, оръжия и друго снаряжение — са дадени по-долу в списъка, заедно с техните цени.

За да си напазаруваш, първо напиши предметите, които искаш, и техните цени на отделен лист хартия. Направи си пълна сметка, колко пари ще са ти необходими. Ако можеш да си го позволиш, извади сумата от парите, които вече имаш. Впиши предметите в графата „Обиикновени Предмети“ на гърба на Дневника. Бъди сигурен, че правилно си изчислил новата си стойност на парите.

 

Оръжия и снаряжение
Предмет Цена (в ЗМ)
Оръжия
Кинжал 3
Меч 10
Броня
Кожена Ризница 20
Ризница от Халки 40
Броня от Плочки 60
Щит 10
Друго Снаряжение
Кожена Раница 5
Мазнина (за Фенера) 2
Фенер 10
Огледало (голямо, стоманено) 5
Прът (дървен) 1
Провизии
Храна (голяма дажба за 1 човек 1 седмица) 15
Храна (малка дажба за 1 човек 1 седмица) 5
Въже (дълго 15 метра) 1
Малка торба 1
Голяма торба 2
Кутийка с прахан (кремък, огниво, подпалки) 3
Факли (6) 1
Мех за Вода (или Вино) 1
Вино (1 литър) 1
90

Твоят персонаж се изгуби в подземието. Не се отчайвай; това може да се случи във всяка игра на ПОДЗЕМИЯ & ДРАКОНИ, дори и без причина. Това е краят на това приключение.

Можеш да започнеш отначало, ако желаеш. Ако го направиш, бъди сигурен, че не си запазил нищо от съкровищата, които си намерил преди да умреш. Героят ти трябва да има съвсем същото снаряжение, съкровища и жизнени точки, както когато започна това приключение. С други думи, започваш отначало. Ако си готов да сториш това, прочети 1.

След приключението…

Дадена е карта на цялото подземие. Провери това, което сам си начертал, за да видиш дали си допуснал някакви грешки.

Ако имаш някакъв проблем с която и да е част на подземието, върни се обратно и прочети тази глава отново. Сега, когато си научил най-важното в играта, вероятно бързо ще откриеш какво си сбъркал.