Л. Петров, Н. Джелепов, Е. Йорданов, С. Узунова
Готварска книга (645) (или наставления за всякакви гозби)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 19 гласа)

Информация

„БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ“

ЗЕМИЗДАТ — СОФИЯ — 1978

История

  1. — Корекция
  2. — Корекции от Mandor: текст и секция

ПЪЛНЕНИ ПАТЛАДЖАНИ

(Смолян)

Продукти: патладжани 10 кг, моркови 1 кг, зеле 4 кг, магданоз 4–5 връзки, чесън 8–10 глави, оцет 2 л, сол.

Избират се средно големи патладжани, измиват се и се почистват от дръжките. С остър нож им се прави надлъжен разрез, като се внимава да не се пробие отсрещната страна, след което се изважда с лъжичка семенната част. Така приготвените патладжани се пускат по няколко заедно във вряща подсолена вода (солта се прибавя във водата на порции, за да се осолят равномерно всички патладжани) и се варят до омекване. Изваждат се, охлаждат се и се отцеждат.

Зелето се почиства от горните листа и се нарязва на ситно. Морковите се почистват, измиват се и се настъргват на ситно. Магданозът се почиства и се накъсва на листенца. Чесънът се разделя на скилидки и се обелва (само половината от магданоза и чесъна се нарязват на ситно и се слагат в плънката). Всичко това се смесва, осолява се на вкус (около 100–150 г сол) и се разбърква добре.

Патладжаните се напълват с плънката и се нареждат плътно в стъклени буркани, като между редовете се поръсват останалата част от чесъна и магданоза и по малко от сламурата, приготвена от 150 г сол, оцет и преварена вода (в съотношение 1:1). Притискат се отгоре с клонки от вишня или дюля и добре измит речен камък. Съхранява се на хладно и проветриво място.