Л. Петров, Н. Джелепов, Е. Йорданов, С. Узунова
Готварска книга (604) (или наставления за всякакви гозби)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 19 гласа)

Информация

„БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ“

ЗЕМИЗДАТ — СОФИЯ — 1978

История

  1. — Корекция
  2. — Корекции от Mandor: текст и секция

ТАТАРСКА МИЛИНА

(Добруджа)

Продукти: брашно 300 г (1 и 1/2 чаени чаши), свинска мас 100 г (1/2 чаена чаша), яйца 2 бр., свинско и телешко месо по 250 г, праз 50 г (1/2 стрък), лютиви пиперки 2 бр., червени сушени пиперки 15 бр., лютиви пиперки 2 бр., сол, черен пипер, бахар, червен пипер, кимион на вкус.

Свинското месо се почиства от тлъстините и се смила заедно с телешкото месо. Прибавят се дребно нарязаните праз, червени и лютиви пиперки и подправките. Сместа се омесва добре и се оставя да престои 2–3 часа.

От брашното, яйцата, малко сол и хладка вода се замесва тесто за баница. Разточва се лист, дебел 2–3 мм, който се нарязва на квадрати със страна 6 см. В средата на всяко квадратче се слага от плънката. Слепват се две от противоположните страни на квадрата, а след това и двете къси страни на образувания правоъгълник. Нареждат се в намазана тава плътно един до друг с ръба нагоре, поръсват се с гореща мазнина, покриват се с лист от тесто, в средата на който е направен отвор, и се пекат в умерена фурна до зачервяване. От време на време през отвора се сипва по малко мазнина, разредена с вода. Като се опекат, се заливат с мазнина, разредена с вода. Като се опекат, се заливат с мазнина, разредена с малко подсолена вода, и се покриват с кърпа, за да се задушат и омекнат.