Л. Петров, Н. Джелепов, Е. Йорданов, С. Узунова
Готварска книга (521) (или наставления за всякакви гозби)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 19 гласа)

Информация

„БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ“

ЗЕМИЗДАТ — СОФИЯ — 1978

История

  1. — Корекция
  2. — Корекции от Mandor: текст и секция

РИБА ПО МЕЛНИЧАРСКИ

(Пловдивско)

Продукти: риба 1 кг, брашно 50 г (5 супени лъжици), растително масло 50 мл (5 супени лъжици) и краве масло 25 г (1 супена лъжица), брашно 30 г (3 супени лъжици), кисели краставички 50 г (1–2 бр.), гъби 50 г, салам 50 г, яйца 2 бр., лимон 1/2 бр., сол и черен пипер на вкус.

За соса: прясно масло 25 г (1 супена лъжица), брашно 25 г (2 и 1/2 супени лъжици), рибен бульон 200 мл (1 чаена чаша), бяло вино 1 супена лъжица, сол и черен пипер на вкус.

Рибата се почиства и измива, посолява се и се оставя да престои 10–15 минути, след което се овалва в брашното и се изпържва.

В същата мазнина се задушават леко киселите краставички, предварително изкиснати, нарязани и изстискани, саламът и гъбите, нарязани на ивички, след което се поръсват с черен пипер и част от истискания от лимона сок.

От предвидените продукти се приготвя сос по следния начин: В затоплената мазнина се запържва брашното до златисто оцветяване и се разрежда с рибен бульон. Сосът се подправя с виното и счукан черен пипер и се вари, докато получи необходимата гъстота.

Изпържената риба се слага в чинията за поднасяне. Върху нея се разстила сместа с гъбите и се изсипва сосът. Отгоре се настъргват твърдо сварените яйца.

Ястието може да се поднесе с пюре от картофи, лимонови резенчета, парченца мариновани червени пиперки.