Л. Петров, Н. Джелепов, Е. Йорданов, С. Узунова
Готварска книга (458) (или наставления за всякакви гозби)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 19 гласа)

Информация

„БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ“

ЗЕМИЗДАТ — СОФИЯ — 1978

История

  1. — Корекция
  2. — Корекции от Mandor: текст и секция

ПЕЧЕНА ПУЙКА СЪС ЗЕЛЕ

(Пазарджик)

Продукти: 1 пуйка 2–2,5 кг, кисело зеле 3 кг, мас (или растително масло) 300 мл (1 и 1/2 чаени чаши), червен пипер 10 г (1 супена лъжица), ориз 100 г (1/2 чаена чаша), сол и чесън на вкус.

Пуйката се посолява отвътре и отвън и се поставя в пръстен гювеч или тавичка върху част от зелето, нарязано на дребно. Пече се в средно силна фурна, като се обръща няколко пъти, а в зелето се налива по малко топла вода. За да не прегори, добре е пуйката да бъде покрита с цели зелеви листа. Опечената пуйка се познава по това, че лесно се набожда с вилица и от мястото на пробождането изтича светъл прозрачен сок.

Останалата част от зелето, нарязано на дребно, се вари на тих огън заедно с мазнината, червеният пипер, вътрешностите, крилата и шията на пуйката. Накрая свареното зеле се смесва със зелето, върху което е опечена пуйката. Прибавя се оризът и се добавя малко вода. След 15 минути ястието е готово за поднасяне. Във всяка чиния се слага зеле, а отстрани — парче от пуйката. По желание зелето се полива с малко зелев сок, смесен със счуканият чесън.

Ако пуйката е много тлъста, намалява се количеството на мазнината.