Л. Петров, Н. Джелепов, Е. Йорданов, С. Узунова
Готварска книга (416) (или наставления за всякакви гозби)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 19 гласа)

Информация

„БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ“

ЗЕМИЗДАТ — СОФИЯ — 1978

История

  1. — Корекция
  2. — Корекции от Mandor: текст и секция

ПЪЛНЕНИ АГНЕШКИ ШЕРДЕНЧЕТА ПО ШУМЕНСКИ

Продукти: агнешки шерденчета 1 кг (10 бр.), агнешко месо 1 кг, пресен кромид лук 4 връзки, ориз 60 г (1 кафена чашка), краве масло 150 г (1 и 1/4 пакетче), магданоз 1 връзка, джоджен 1–2 стръка, черен пипер, червен пипер и сол на вкус.

Шерденчетата се измиват много добре в студена вода, посоляват се и се оставят да престоят 10–15 минути, отново се измиват в обилно количество вода и отново се посоляват, но с по-малко сол.

В част от мазнината се задушава ситно нарязаният кромид лук. Когато омекне лукът, се прибавя нарязаното на дребни парчета, осолено и наръсено с червен пипер агнешко месо. След като се зачерви месото, се прибавят изчистения и измит ориз, а 2–3 минути след това 1 чаена чаша вода. Когато оризът омекне, сместа се сваля от огъня, поръсва се със счукания черен пипер и ситно нарязания джоджен и се разбърква добре. С нея се пълнят шерденчетата. Нареждат се в тавичка, като краищата им се повиват, заливат се с останалото масло, поръсват се с червен пипер и се пекат в умерено гореща фурна, като се обръщат, за да се зачервят от всички страни.