Л. Петров, Н. Джелепов, Е. Йорданов, С. Узунова
Готварска книга (391) (или наставления за всякакви гозби)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 19 гласа)

Информация

„БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ“

ЗЕМИЗДАТ — СОФИЯ — 1978

История

  1. — Корекция
  2. — Корекции от Mandor: текст и секция

САРМИ С ЛОЗОВ ЛИСТ

(Пловдив)

Продукти: смляно месо 750 г, масло 100 г (1/2 чаена чаша), пресен кромид лук 1 връзка, ориз 100 г (1/2 чаена чаша), лозови листа 30–40 бр., кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), магданоз 1/4 връзка, джоджен 1/4 връзка, червен пипер 5 г (1 чаена лъжичка), черен пипер и сол на вкус.

Лукът се нарязва на ситно и се задушава до златисто оцветяване в част от мазнината, разбърква се с червения пипер и се сваля от огъня. Прибавят се оризът, черния пипер и ситно нарязаните магданоз и джоджен. Сместа се посолява на вкус, залива се с малко топла вода и се задушава няколко минути на огъня, докато оризът поеме водата.

Лозовите листа, ако са пресни, се попарват с вряла подсолена вода, а ако са от саламура, се измиват добре. Във всеки лист се поставя по 1 чаена лъжичка от плънката. Свиват се правоъгълни сармички, които се нареждат в гювеч, заливат се с 1 и 1/2 чаени чаши топла вода и 1 супена лъжица мазнина, похлупват се и се варят на тих огън. Поднасят се полети с разбити кисело мляко и останалото масло, запържено с червен пипер.