Л. Петров, Н. Джелепов, Е. Йорданов, С. Узунова
Готварска книга (383) (или наставления за всякакви гозби)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 19 гласа)

Информация

„БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ“

ЗЕМИЗДАТ — СОФИЯ — 1978

История

  1. — Корекция
  2. — Корекции от Mandor: текст и секция

ПЪЛНЕНИ ПИПЕРКИ С МЕСО

(Пазарджик)

Продукти: кълцано или смляно месо 0,5 кг, пиперки 750 г (10–12 бр.), ориз 100 г (1/2 чаена чаша), растително масло 100 мл (1/2 чаена чаша), кромид лук 150 г (2–3 глави), домати 150 г (2–3 бр.), яйца 2 бр., брашно 20 г (2 супени лъжици), кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), червен пипер 3 г (1/2 чаена лъжичка), магданоз, черен пипер и сол на вкус.

Лукът се нарязва на ситно и се задушава в мазнината. Прибавят се последователно очистеният и измит ориз, червеният пипер, доматите, настъргани на ренде, 1 кафена чашка топла вода и месото. Сместа се посолява, разбърква се добре и се сваля от огъня, след което се прибавят черният пипер и ситно нарязаният магданоз.

Пиперките се измиват, почистват се от дръжките и семето и се пълнят с плънката. Захлупват се с капаче откъм отрязаната дръжка, нареждат се изправени в тенджера, заливат се с 1 чаена чаша топла вода и се варят на тих огън. Ако е необходимо, долива се по малко топла вода.

Жълтъците на яйцата се разбиват с киселото мляко, препеченото брашно и малко топла вода или сос от ястието. С получения сос, след като заври, се поливат пиперките при поднасянето им.