Л. Петров, Н. Джелепов, Е. Йорданов, С. Узунова
Готварска книга (369) (или наставления за всякакви гозби)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 19 гласа)

Информация

„БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ“

ЗЕМИЗДАТ — СОФИЯ — 1978

История

  1. — Корекция
  2. — Корекции от Mandor: текст и секция

КЮФТЕТА С ДОМАТЕН СОС

(Пазарджик)

Продукти: за кюфтетата — смляно месо 0,5 кг, бял хляб 75 г (1 филия), прясно мляко 100 мл (1/2 чаена чаша), яйце 1 бр., кромид лук 50 г (1 глава), растително масло 75 г (1/3 чаена чаша), брашно 50 г (5 супени лъжици), черен пипер, магданоз и сол на вкус.

за соса: кромид лук 100 г (2 глави), брашно 30 г (3 супени лъжици), домати 300 г (4–5 бр.), растително масло 50 мл (1/4 чаена чаша), сол, черен пипер, магданоз и чесън на вкус.

Приготвяне на кюфтетата. Месото се омесва със ситно нарязания лук, натопения в млякото хляб, яйцето, нарязания на дребно магданоз, черен пипер и сол на вкус. От сместа, след като престои 1 час, се оформят еднакви по големина кюфтета. Овалват се в брашното и се изпържват в сгорещената мазнина. Поставят се в затоплен съд и се похлупват, за да се запазят топли до поднасянето им.

Вместо да се пържат кюфтетата могат да се опекат на фурна в тавичка, намазана обилно с мазнина.

Приготвяне на соса. Лукът, нарязан на дребно, се задушава в мазнината до омекване, след което се прибавят доматите, настъргани на ренде. Когато се изпари водата от доматите, се прибавя брашното и се запържва леко. След това се налива по малко студена вода, докато се получи рядък сос. Сосът се посолява и се оставя да ври на тих огън, докато се сгъсти, колкото е необходимо. Преди свалянето му от огъня се подправя на вкус с черен пипер, счукан чесън и ситно нарязан магданоз.

При поднасянето на ястието във всяка чиния се поставят по 2 кюфтета и се заливат със соса.