Л. Петров, Н. Джелепов, Е. Йорданов, С. Узунова
Готварска книга (263) (или наставления за всякакви гозби)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 19 гласа)

Информация

„БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ“

ЗЕМИЗДАТ — СОФИЯ — 1978

История

  1. — Корекция
  2. — Корекции от Mandor: текст и секция

ДРОБ-САРМА

(Пловдив)

Продукти: агнешки дреболии от 1 агне, агнешко було 1 бр., пресен кромид лук 2 връзки, мазнина 100 г (1/2 чаена чаша), ориз 100 г (1/2 чаена чаша), кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), яйца 2 бр., доматено пюре 10 г (1 чаена лужичка), джоджен 1/2 връзка, черен пипер и сол на вкус.

Агнешките дреболии се сваряват в подсолена вода, след което се изваждат и се нарязват на ситно, а бульонът се прецежда в отделен съд. Ситно нарязаният лук се запържва леко в мазнината и към него се прибавят оризът, дреболиите, черният пипер, ситно нарязаният джоджен и 1–2 чаши от бульона. След 15–20 минути съдът се отстранява от огъня.

Агнешкото було, предварително накиснато в хладка вода, се нарязва на парчета, в които се разпределя сместа от месото и ориза. Сармите се нареждат в тавичка, като загънатите краища на булото се оставят отдолу, заливат се с малко бульон и по 1 лъжичка от размитото с вода доматено пюре и се пекат в умерена фурна. Готовото ястие се полива с разбитите яйца и киселото мляко и се запича 10–15 минути в по-силна фурна.