Л. Петров, Н. Джелепов, Е. Йорданов, С. Узунова
Готварска книга (252) (или наставления за всякакви гозби)

Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Година
???? (Пълни авторски права)
Форма
Научнопопулярен текст
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,1 (× 19 гласа)

Информация

„БЪЛГАРСКА НАЦИОНАЛНА КУХНЯ“

ЗЕМИЗДАТ — СОФИЯ — 1978

История

  1. — Корекция
  2. — Корекции от Mandor: текст и секция

АГНЕШКО МАГДАНОЗЛИЯ

(Пловдив)

Продукти: агнешко месо 750 г, краве масло 150 г (3/4 чаена чаша), пресен кромид лук 1 връзка, моркови 100 г (2 бр.), доматено пюре 20 г (1 супена лъжица) или червени домати 200 г (3–4 бр.), магданоз 5 връзки, лимон 1/2 бр., яйце 1 бр., кисело мляко 200 г (1 чаена чаша), черен пипер и сол на вкус.

Месото се нарязва на парчета, поставя се в загрятата мазнина и се задушава до омекване заедно със ситно нарязания лук и настърганите моркови. След това се прибавят доматеното пюре или ситно нарязаните домати и черният пипер. Ястието се залива с малко топла вода, посолява се и се вари на тих огън около 10 минути. Преди свалянето му от огъня се прибавят магданозът, нарязан на ситно, лимонът, нарязан на тънки парченца, и яйцето, разбито с киселото мляко.

Според рецептата на П. Р. Славейков месото се нарязва на парчета, залива се с вода и се оставя да поври няколко минути, след което се почиства от дребните кости. Нарязаният на кръгчета лук се поставя заедно с маслото върху месото. Ястието се залива с прецедената вода, в която е вряло месото, посолява се и се вари на тих огън. Когато уври месото, се прибавя магданозът. След 5–6 минути ястието се сваля от огъня и се подправя с яйце и лимон.