Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгата
Оригинално заглавие
Крокодил Гена и его друзья, (Пълни авторски права)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Повест
Жанр
Характеристика
  • Няма
Оценка
5,7 (× 28 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
moosehead (2011)
Допълнителна корекция
moosehead (2012)

Издание:

Едуард Успенски

Крокодилът Гена и неговите приятели

 

Руска

Трето издание

 

Художник: Рада Якова, 2001

Компютърен дизайн: Рада Якова, 2001

Формат 70х90/16. Печатни коли 7

Цена: 3,49 лв.

 

Издателство „Дамян Яков“, София, 2001

Печат ПК „Димитър Благоев“, София, 2001

ISBN 954-527-178-8

История

  1. — Добавяне
  2. — Корекция

Дванадесета глава

krokodilyt_gena_12_1.png

Гена и Чебурашка обикаляха училищата и разпитваха пазачите, нямат ли подръка кръгли двойкаджии и побойници. Пазачите бяха сериозни хора. Те предпочитаха да говорят за отличниците и възпитаните момчета, а не за двойкаджиите и пакостниците. Общата картина, нарисувана от тях, беше следната: всички момчета, които ходят на училище, са отличници, учтиви са, винаги поздравяват, всеки ден си мият ръцете, а някои — и вратовете.

Разбира се, срещаха се и немирници. Но то пък едни немирници! Само един счупен прозорец за цяла седмица и всичко на всичко две двойки в бележника.

Най-после на крокодила му провървя. Той узна, че в едно училище има просто превъзходно момче. Първо на първо — пълен безделник, второ на второ — страшен побойник, и трето на трето — по шест двойки на месец! Точно това, което търсеха! Гена записа името и адреса му на едно листче. После доволен си тръгна към къщи.

На Чебурашка по̀ не му провървя.

И той намери такова момче, каквото търсеха. Не момче, а съкровище. Оставач. Драка. Бяга от училище. От прекрасно семейство и има по осем двойки на месец. Но това момче категорично отказа да дружи с някой, който има по-малко от десет двойки. Обаче и дума не можеше да става, че ще се намери такъв. Затова Чебурашка се върна вкъщи разстроен и веднага легна да спи.

krokodilyt_gena_12_2.png