Към текста

Метаданни

Данни

Включено в книгите:
Оригинално заглавие
Le Morte d’Arthur, (Обществено достояние)
Превод от
, (Пълни авторски права)
Форма
Роман
Жанр
Характеристика
Оценка
5,8 (× 5 гласа)

Информация

Сканиране, разпознаване и корекция
NomaD (2011 г.)

Издание:

Под редакцията на Румен Митков

Предговор: Александър Шурбанов

Превод от английски: Мария Ранкова

Бележки и коментар: Мария Ранкова

Библиотечно оформление: Петър Добрев

 

Sir Thomas Malory

Le Morte d’Arthur

Penguin Books Ltd.,

Harmondsworth, Middlesex, England

 

Томас Малори

Смъртта на Артур, Том I

 

Английска

Първо издание

Литературна група — ХЛ. 04/9536679811/5557-131-89

 

Редактор: Румен Митков

Художник: Петър Добрев

Художник-редактор: Николай Пекарев

Технически редактор: Олга Стоянова

Коректори: Здравка Славянова, Грета Петрова

 

Дадена за набор август 1988 г.

Подписана за печат април 1989 г.

Излязла от печат юли 1989 г.

Формат 84X108/32

Печатни коли 30,50.

Издателски коли 25,62.

УИК. 27,56

 

Цена 3,81 лв.

 

ДИ „Народна култура“, 1989

ДП „Димитър Благоев“

 

 

Издание:

Под редакцията на Румен Митков

Предговор: Александър Шурбанов

Превод от английски: Мария Ранкова

Бележки и коментар: Мария Ранкова

Библиотечно оформление: Петър Добрев

 

Sir Thomas Malory

Le Morte d’Arthur

Penguin Books Ltd.,

Harmondsworth, Middlesex, England

 

Томас Малори

Смъртта на Артур, Том II

 

Английска

Първо издание

 

Литературна група — ХЛ. 04/9536672511/5557-134-89

 

Редактор: Румен Митков

Художник: Петър Добрев

Художник-редактор: Николай Пекарев

Технически редактор: Олга Стоянова

Коректор: Грета Петрова

 

Дадена за набор август 1988 г.

Подписана за печат март 1989 г.

Излязла от печат юли 1989 г.

Печатни коли 33.

Издателски коли 27,72.

Формат 84×108/32.

УИК 29,76.

 

Цена 4,05 лв.

 

ДИ „Народна култура“, 1989

ДП „Димитър Благоев“

История

  1. — Добавяне

Глава 28

Как се проявили рицарите в боя

След това сър Бриан от Островите и сър Грумор Груморсон, рицари от замъка, се сражавали със сър Тор и сър Агловал и сър Тор повалил Грумор Груморсон наземи.

Сетне се впуснали в битката сър Карадос от Печалната кула и сър Таркуин, рицари от замъка, и се сражавали със сър Персивал Уелски и сър Ламорак Уелски, а те били родни братя. И сър Персивал се спуснал срещу сър Карадос, та и на двамата копията се счупили в ръцете им, а после пък сър Таркуин и сър Ламорак взаимно се повалили с все конете на земята и тогаз се притекли рицари и от двете войнства и им помогнали отново да яхнат конете си.

И сър Арнолд и сър Гаутер, рицари от замъка, се сражавали срещу сър Брандилес и сър Кей и четиримата рицари се били тъй мъжествено, че копията се счупили в ръцете им.

Сетне излезли сър Тристан, сър Садок и сър Динас, рицари от замъка, и сър Тристан се спуснал срещу сър Бедивер и го повалил наземи с все коня му. А сър Садок се сражавал със сър Петипас и в този двубой сър Садок бил победен. А Юуейн Отчаяни сразил сенешала сър Динас.

После излязъл сър Персант Сини, рицар от замъка, и се спуснал срещу сър Ланселот, ала той го повалил наземи с все коня му. Подир туй сър Пертолеп от замъка се сражавал със сър Лионел и сър Пертолеп, Зеления рицар, повалил сър Лионел, брата на сър Ланселот.

И през цялото време знатни вестители провъзгласявали кой е победил и как му е името.

Сетне излязъл на полето сър Перимон, Червения рицар, брат на сър Персант, рицар от замъка, и се спуснал срещу сър Ектор де Марис и те си нанесли тежки удари, та и двамата паднали наземи с все конете си.

После излезли Червения рицар от Червените ливади и сър Гарет, и двамата от замъка, и се сражавали със сър Борс де Ганис и сър Блеоберис. И тогаз Червения рицар и сър Борс връхлетели един връз друг с такава сила, че копията им се прекършили и конете им рухнали на земята. Сър Блеоберис пък счупил копието си о сър Гарет, ала от този удар сам паднал на земята.

И когато сър Галиходин видял това, извикал на сър Гарет да се отбранява, ала сър Гарет го повалил на земята. Тогаз сър Галихуд грабнал копие да отмъсти за брат си, а сър Гарет сразил и него, също и сър Динадан и брат му Криводрешко, и сър Саграмор Похотливи, и сър Додинас Свирепи. И всички тези рицари победил с едно копие.

Видял кралят на Ирландия Агуизанс подвизите на сър Гарет и много се чудил кой ли е този рицар, дето веднъж изглежда зелен, а втурне ли се отново в бой — син. И тъй, при всяка нова схватка той променял цвета си, та ни крал, ни рицар можели да го разпознаят. Тогаз Агуизанс, кралят на Ирландия, се сражавал със сър Гарет и сър Гарет го повалил от коня с все седлото. Сетне излязъл насреща му Карадос, кралят на Шотландия, ала сър Гарет повалил и него, и коня му. Тъй сторил още и с краля на Гор, Уриенс. После излязъл насреща му сър Багдемагус и сър Гарет го повалил наземи с все коня му. А синът на Багдемагус, Мелиагант, счупил копието си о сър Гарет, макар да го ударил с голяма сила и рицарско умение.

Тогаз сър Галахалт, благородният принц, викнал с висок глас:

— Рицарю с многото цветове, добре се сражаваш! Ала сега се приготви, защото и аз ще се бия с теб.

Чул го сър Гарет, взел здраво копие и двамата се спуснали един срещу друг. И копието на принца се счупило, а сър Гарет го ударил от лявата страна на шлема, та той се олюлял и щял да падне, ако не го били подкрепили хората му.

— Кълна се в Бога — рекъл крал Артур, — храбрец е онзи рицар с многото цветове.

И тогаз кралят извикал сър Ланселот и го помолил да се сражава с рицаря.

— Сър — отвърнал Ланселот, — сърцето ми подсказва да не се бия с него сега, тъй като днес той извърши много подвизи. И когато един славен рицар се отличи някой ден, не е редно друг да му отнеме почестите, като го вижда колко се е трудил. И може би днес тук е най-заклетият му враг или пък може би обича някоя дама от тези тук, тъй като виждам, че се старае и се стреми да върши големи дела. Затова, що се отнася до мен, днес ще оставя почестите на него. И дори да е по силите ми да му ги отнема, не желая да сторя това.